ΔΙΕΘΝΗ

Η ανάκαμψη του τουρισμού κερδίζει έδαφος - Oι περιορισμοί αίρονται και επιστρέφει η εμπιστοσύνη

Η ανάκαμψη του τουρισμού κερδίζει έδαφος - Oι περιορισμοί αίρονται και επιστρέφει η εμπιστοσύνη

Ο τουρισμός συνεχίζει να ανακάμπτει με έντονο ρυθμό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO). Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι διεθνείς αφίξεις σχεδόν τριπλασιάστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, με την Ευρώπη να ηγείται της ανάκαμψης του κλάδου.

Σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO, ο διεθνής τουρισμός σημείωσε αύξηση 182% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2022, με τους προορισμούς παγκοσμίως να υποδέχονται περίπου 117 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με 41 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2021. Από τα επιπλέον 76 εκατομμύρια διεθνών αφίξεων για το πρώτο τρίμηνο, τον Μάρτιο καταγράφηκαν περίπου τα 47 εκατομμύρια, γεγονός που δείχνει ότι η ανάκαμψη επιταχύνεται, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Ευρώπη και η Αμερική οδηγούν την ανάκαμψη

Τα στοιχεία του UNWTO δείχνουν ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Ευρώπη υποδέχθηκε σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες διεθνείς αφίξεις (280%) σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2021, με τα αποτελέσματα να βασίζονται στην ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση. Στην Αμερική, οι αφίξεις υπερδιπλασιάστηκαν (117%) το ίδιο τρίμηνο. Ωστόσο, οι αφίξεις στην Ευρώπη και την Αμερική εξακολουθούν να είναι 43% και 46% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019 αντίστοιχα.

Η Μέση Ανατολή και η Αφρική, με 132% και 96% αύξηση αντίστοιχα, παρουσίασαν επίσης ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το 2021, αλλά οι αφίξεις παρέμειναν 59% και 61% κάτω από τα επίπεδα του 2019 αντίστοιχα. Η Ασία και ο Ειρηνικός κατέγραψαν αύξηση 64% σε σχέση με το 2021, αλλά και πάλι, τα επίπεδα ήταν 93% κάτω από τα νούμερα του 2019, καθώς αρκετοί προορισμοί παρέμειναν κλειστοί για μη βασικά ταξίδια.

Ανά υποπεριοχή, η Καραϊβική και η Ευρωπαϊκή Νότια Μεσόγειος συνεχίζουν να παρουσιάζουν τους ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης. Και στις δύο, οι αφίξεις ανέκαμψαν σχεδόν στο 75% των επιπέδων του 2019, με ορισμένους προορισμούς να φτάνουν ή να ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ανοίγουν οι προορισμοί

Παρόλο που ο διεθνής τουρισμός παραμένει κατά 61% κάτω από τα επίπεδα του 2019, η σταδιακή ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, καθώς περισσότεροι προορισμοί χαλαρώνουν ή αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και απελευθερώνεται η περιορισμένη ζήτηση. Σύμφωνα με τον UNWTO, από τις 2 Ιουνίου, 45 προορισμοί (εκ των οποίων οι 31 στην Ευρώπη) δεν είχαν σε ισχύ περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Στην Ασία, ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών έχει αρχίσει να χαλαρώνει επίσης τους περιορισμούς.

Παρά τις θετικές προοπτικές, ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν αρνητικό κίνδυνο για τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, αναφέρει η ανακοίνωση. Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία φαίνεται να είχε περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στα συνολικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, αν και διακόπτει τα ταξίδια στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, η σύγκρουση έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις παγκοσμίως, επιδεινώνοντας τις ήδη υψηλές τιμές του πετρελαίου και τον συνολικό πληθωρισμό και διακόπτοντας τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς και διαμονής για τον τουριστικό τομέα.

Έρχεται ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη

Ο τελευταίος Δείκτης Εμπιστοσύνης του UNWTO παρουσίασε αξιοσημείωτη άνοδο. Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, ο δείκτης επέστρεψε στα επίπεδα του 2019, αντανακλώντας την αυξανόμενη αισιοδοξία μεταξύ των ειδικών του τουρισμού παγκοσμίως, βασιζόμενη στην ισχυρή ζήτηση, ιδίως στα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια και από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ομάδας Εμπειρογνωμώνων του UNWTO, η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του τουρισμού (83%) βλέπει καλύτερες προοπτικές για το 2022 σε σύγκριση με το 2021, εφόσον ο ιός περιορίζεται και οι προορισμοί συνεχίζουν να χαλαρώνουν ή να αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ωστόσο, το συνεχιζόμενο κλείσιμο ορισμένων μεγάλων εξερχόμενων αγορών, κυρίως στην Ασία και τον Ειρηνικό, καθώς και η αβεβαιότητα που προέρχεται από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, θα μπορούσε να καθυστερήσει την αποτελεσματική ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, αναφέρουν.

Το 48% των ειδικών βλέπει τώρα μια πιθανή επιστροφή των διεθνών αφίξεων στα επίπεδα του 2019 το 2023 (από 32% στην έρευνα του Ιανουαρίου), ενώ το ποσοστό που δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί το 2024 ή αργότερα (44%) έχει μειωθεί σε σύγκριση στην έρευνα του Ιανουαρίου (64%). Εν τω μεταξύ, μέχρι τα τέλη Απριλίου, η διεθνής εναέρια ικανότητα σε όλη την Αμερική, την Αφρική, την Ευρώπη, τον Βόρειο Ατλαντικό και τη Μέση Ανατολή έχει φτάσει ή πλησιάζει το 80% των επιπέδων πριν από την κρίση και η ζήτηση συνεχίζεται.

Ο UNWTO αναθεώρησε τις προοπτικές του για το 2022 λόγω ισχυρότερων από τα αναμενόμενα αποτελεσμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2022, της σημαντικής αύξησης στις κρατήσεις πτήσεων και των προοπτικών από τον Δείκτη Εμπιστοσύνης του UNWTO. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αναμένεται πλέον να φτάσουν το 2022 από το 55% έως 70% των επιπέδων του 2019, ανάλογα με διάφορες συνθήκες, όπως ο ρυθμός με τον οποίο οι προορισμοί συνεχίζουν να αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, πιθανές νέες εστίες κορωνοϊού και τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, ιδιαίτερα τον πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top