ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη νομική πτυχή των τουρκικών παραβιάσεων στα Βαρώσια, ανέπτυξε ο Γενικός Εισαγγελέας στον Piero Fassino

Τη νομική πτυχή των τουρκικών παραβιάσεων στα Βαρώσια, ανέπτυξε ο Γενικός Εισαγγελέας στον Piero Fassino

Τη νομική πτυχή του θέματος της Αμμοχώστου και τις συνέπειες από το παράνομο άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων από την Τουρκία, ανέλυσε την Δευτέρα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης στον Εισηγητή της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Ιταλό Βουλευτή Piero Fassino για το θέμα «Έκκληση για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της».

Ο κ. Fassino πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο στο πλαίσιο της αποστολής του ως εισηγητής της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ για το θέμα της Αμμοχώστου, για το οποίο θα ετοιμάσει σχετική Έκθεση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και διήρκησε περίπου ενάμιση ώρα, παρευρέθηκαν επίσης ο Γραμματέας της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ Pavel Chevchenko, η ομάδα δικηγόρων της Νομικής Υπηρεσίας που χειρίζεται τη νομική πτυχή του θέματος της Αμμοχώστου και αρμόδιοι λειτουργοί της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Κατά τη συζήτηση, ο κ. Σαββίδης υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης του κ. Fassino στην Κύπρο καθώς και τη χρονική στιγμή που αυτή πραγματοποιείται, αφού σκοπός της είναι η καταγραφή  των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα, στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

Ο κ. Σαββίδης ανέπτυξε στον συνομιλητή του τη νομική πτυχή του θέματος και τις συνέπειες από το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων. Υπέδειξε τη ξεκάθαρη παραβίαση των σχετικών περί Κύπρου Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως και την καταπάτηση των περιουσιακών δικαιωμάτων των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου.

Αναφέρθηκε επίσης στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), η οποία διαχρονικά καταδεικνύει τις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται, ο κ. Σαββίδης εξήγησε τις θέσεις της Δημοκρατίας για τον ρόλο της λεγόμενης «επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας» που λειτουργεί στα κατεχόμενα, σε ό,τι αφορά στις περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα Βαρώσια. Ανέδειξε επίσης την αναποτελεσματικότητα της εν λόγω «επιτροπής».

Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι, παρά τη διεθνή κατακραυγή, η Τουρκία συνεχίζει τις έκνομες ενέργειες της στην Κύπρο, με αποκορύφωμα τις τελευταίες εξελίξεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου κατά παράβαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του ο κ. Fassino ευχαρίστησε τον κ. Σαββίδη για τη λεπτομερή και ακριβή τοποθέτησή του, επί της οποίας ακολούθησε συζήτηση μετά από διευκρινιστικές ερωτήσεις που υπέβαλε ο κ. Fassino.

Ο κ. Σαββίδης ευχήθηκε η  Έκθεση του κ. Fassino να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς υλοποίηση του δίκαιου αιτήματος των Αμμοχωστιανών για επιστροφή τους στην πόλη των προγόνων τους το συντομότερο δυνατό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top