ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις θέσεις τους για το Βαρώσι προωθούν οι Τ/κ σε διάφορα φόρα, σύμφωνα με την Βατάν

Τις θέσεις τους για το Βαρώσι προωθούν οι Τ/κ σε διάφορα φόρα, σύμφωνα με την Βατάν

Με τίτλο «Διαφωτίστηκε στο θέμα του κλειστού Βαρωσιού ο Εισηγητής της ΚΣΣΕ», ο αρθρογράφος Τανέρ Ντερβίς στη εφημερίδα Βατάν αναφέρεται στην επίσκεψη στην Κύπρο του Εισηγητή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το Βαρώσι, Πιέρο Φασσίνο, ο οποίος αναμένεται να μελετήσει το θέμα της περίκλειστης πόλης.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο άρθρο υπενθυμίζεται η απόφαση της ΚΣΣΕ για επιστροφή της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, προσθέτοντας ότι ενώπιον των πρωτοβουλιών των Ελληνοκυπρίων διεθνώς είναι απολύτως αναγκαίο και απαραίτητο να αξιολογηθεί το θέμα του Βαρωσιού με πολιτική πρωτοβουλία και ότι στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας «διαφώτισης» προωθούνται «σε νομική βάση το καθεστώς της Διοίκησης ΕΒΚΑΦ Κύπρου και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και αποζημιώσεων της» στο Βαρώσι.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει ο Ντερβίς, «διαφωτίστηκαν» για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού» ο ΓΓ του ΟΗΕ, οι Σύμβουλοι του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, τα όργανα της ΕΕ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Επιπλέον, οι Τουρκοκυπριακοί Σύνδεσμοι Αγγλίας διοργάνωσαν διάσκεψη στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με τίτλο «τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και αποζημιώσεων της διοίκησης του ΕΒΚΑΦ στο κλειστό Βαρώσι».

Στις επιστολές που εστάλησαν για «διαφώτιση» περιέχονται συνοπτικά οι εξής ισχυρισμοί, σύμφωνα με τον αρθρογράφο: 1. Ισχύουν από το 1571 οι αρχές του ΕΒΚΑΦ και υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις κατά την Βρετανική Αποικιοκρατία στην Κύπρο που αναφέρουν ότι η περιουσία του ΕΒΚΑΦ δεν μπορεί να εκποιηθεί. 2. Τα Βακούφια δεν μπορούν να διαλυθούν, να αλλάξουν ή να εκποιηθούν και υπάρχουν εσαεί. 3. Το σύνολο του κλειστού Βαρωσιού ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, σύμφωνα με τους νόμους της Κύπρου. 4. Οι Ελληνοκύπριοι κατείχαν σε αντίθεση με τους νόμους της Κύπρου το κλειστό Βαρώσι. 5. Το Βαρώσι είναι περιουσία του τουρκοκυπριακού «λαού», η οποία έτυχε σφετερισμού κατά παράβαση των κανόνων δικαίου και υπάρχει το δικαίωμα αποζημιώσεων. 6. Γίνεται αναφορά σε ανοικοδόμηση του Βαρωσιού εκ μέρους του ΕΒΚΑΦ στο πλαίσιο ενός master plan που εκπονείται από το ΕΒΚΑΦ. 7. Αναφέρεται η υπερίσχυση της αρχής του κράτους δικαίου έναντι του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 8. Ζητείται να πάρει το ΕΒΚΑΦ στην κατοχή του το Βαρώσι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top