Η εφίδρωση ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και μας προστατεύει από την υπερθέρμανση. Είναι μια απαραίτητη σωματική λειτουργία.
Έχουμε περίπου 4 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες στο σώμα μας. Ένας υγιής ενήλικας χάνει σε ιδρώτα έως και 10 λίτρα την ημέρα!
Ωστόσο, όταν ιδρώνετε υπερβολικά (υπεριδρωσία), ή ελάχιστα (ανιδρωσία) μπορεί να είναι “καμπανάκια” για ορισμένες σημαντικές καταστάσεις υγείας.
Τι θα μπορούσε να αποκαλύψει ο ιδρώτας για την υγεία σας
Πρόβλημα με τον θυρεοειδή
Ο υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένα) μπορεί να είναι η υποκείμενη αιτία αν ιδρώνετε πολύ. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στη ζέστη και υπερβολική εφίδρωση. Επίσης, ένα άτομο που πάσχει από υποθυρεοειδισμό μπορεί να δυσκολεύεται να κρατηθεί ζεστό γενικώς.
Όταν ο θυρεοειδής του σώματος λειτουργεί σωστά, τα κύτταρά του θα παράγουν 65% και 35% θερμότητα. Ωστόσο, όσοι έχουν πάθηση του θυρεοειδούς είτε θα παράγουν πάρα πολύ, ή ελάχιστη θυροξίνη. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να αλλάξουν την παραγωγή ιδρώτα του σώματος, προκαλώντας υπερβολική θερμότητα και μειωμένη ενέργεια, ή το αντίστροφο.
Άλλα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, διακυμάνσεις σωματικού βάρους και πρήξιμο στη βάση του λαιμού, όπου βρίσκεται ο θυρεοειδής.
Νευρικό σύστημα
Το να ιδρώνετε σπανίως μπορεί να υποδεικνύει σημαντικό πρόβλημα στο νευρικό σύστημα. Η εφίδρωση βοηθά στην απομάκρυνση της θερμότητας από το σώμα, ώστε να μπορείτε να δροσιστείτε. Εάν δεν μπορείτε να ιδρώσετε, το σώμα σας υπερθερμαίνεται, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο και ακόμη και απειλητικό για τη ζωή.
Αν και μερικοί πάσχουν εκ γενετής από ανιδρωσία, μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα κάποιας πάθησης που επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός παλμός, η εφίδρωση και η πεπτική διαδικασία ρυθμίζονται από ένα μέρος του νευρικού συστήματος που συχνά επηρεάζεται από τη νόσο Lewy body dementia. Η ανιδρωσία μπορεί επίσης να είναι σημάδι της νόσου του Πάρκινσον, εγκεφαλικού επεισοδίου και νόσου του νωτιαίου μυελού.
Καρδιά
Το να ιδρώνετε πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο (ειδικά σε φάσεις που δεν ασκείστε, ή δεν είστε ιδιαιτέρως δραστήριοι) μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι καρδιακών προβλημάτων. Η άντληση αίματος μέσω φραγμένων αρτηριών απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από την καρδιά. Έτσι το σώμα ιδρώνει περισσότερο, για να διατηρήσει χαμηλά τη θερμοκρασία του σώματος κατά τη διάρκεια αυτής της επιπλέον προσπάθειας.
Τα γνωστά συμπτώματα καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν δύσπνοια και πόνο στο στήθος, τον ώμο ή/και το χέρι. Αλλά η ξαφνική, έντονη εφίδρωση μπορεί επίσης να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι καρδιακής προσβολής.
Διαβήτης
Η αυξημένη εφίδρωση μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη. Έως και το 84% των διαβητικών βιώνει εφίδρωση σε φάση υπογλυκαιμίας, συνήθως στην περιοχή στον σβέρκο. Στην υπογλυκαιμία, παράγεται αδρεναλίνη ως απόκριση στην μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων και την ενεργοποίηση των ιδρωτοποιών αδένων.
Εκτός από την ξαφνική, υπερβολική εφίδρωση, άλλα συμπτώματα του διαβήτη μπορεί να περιλαμβάνουν συχνή επιθυμία για ούρηση, ανεξήγητη απώλεια βάρους, μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα χεριών και ποδιών και επίμονη, υπερβολική δίψα.
Καρκίνος
Μπορεί να μοιάζει σαν ένα απίθανο σύμπτωμα καρκίνου, αλλά οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί στην πραγματικότητα να υποδεικνύουν πολλούς διαφορετικούς τύπους της νόσου. Στα ακόλουθα η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να είναι πιθανό σύμπτωμα: καρκινοειδείς όγκοι, λευχαιμία, λέμφωμα, καρκίνος των οστών, καρκίνος του ήπατοςκαι μεσοθηλίωμα.
Δεν είναι σαφές γιατί ορισμένοι τύποι καρκίνου προκαλούν νυχτερινές εφιδρώσεις. Η εφίδρωση μπορεί να προκληθεί από ορμονικές αλλαγές, πυρετό, ή επειδή το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις δεν είναι σύμπτωμα εμφάνισης καρκίνου, αλλά μάλλον οφείλονται σε θεραπείες του, όπως η χημειοθεραπεία, ορμονικά φάρμακα και μορφίνη.
Πηγη: iatropedia.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις