Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη στήριξη πασχόντων από διαβήτη, συζήτησε η Επιτροπή Υγείας

Τη στήριξη πασχόντων από διαβήτη, συζήτησε η Επιτροπή Υγείας

Το θέμα της στήριξης των πασχόντων από διαβήτη τύπου 1 και 2 συζήτησε την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίας ότι έχουν καταγραφεί σοβαρά ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και χρειάζεται εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, αλλά και στήριξη των οικογενειών και των παιδιών.

«Σήμερα τα άτομα με διαβήτη στην Κύπρο ανέρχονται περίπου σε 85.000, υπάρχει όμως ένας ακόμη αριθμός που πιθανόν να αγγίζει τις 130.000», ανέφερε ο κ. Δίπλαρος, ενώ σχετικά με τα παιδιά ασθενείς ειδικότερα είπε πως εξετάζεται η στήριξη των ιδίων και των οικογένειών τους με ένα συγκεκριμένο επίδομα, καθώς και το ενδεχόμενο παροχής συνοδού από το Υπουργείο Παιδείας.

Σε ερώτηση σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται, ο κ. Δίπλαρος είπε πως έχουν καταγραφεί περιπτώσεις υποβολής αιτήματος παροχής του ίδιου φαρμάκου από τρεις διαφορετικούς οργανισμούς (ΟΑΥ, Υπουργείο Υγείας, ΟΚΥπΥ), οι οποίες θα επιλυθούν αν ο ΟΑΥ επιταχύνει τις διαδικασίες και εντάξει τη συντριπτική πλειοψηφία των φαρμάκων στο συνταγολόγιό του.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου δήλωσε πως έχουν γίνει ήδη διαβήματα προς το Υπουργείο Υγείας για την αγορά νέων τεχνολογιών για παιδιά ασθενείς, ενώ σημείωσε πως στην Κύπρο δεν υπάρχει η αναγκαία στήριξη προς φοιτητές, καλώντας Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Παιδείας να επιληφθούν του θέματος.                               

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου αναφέρθηκε σε αίτημα του κόμματος προς το Υπουργείο Υγείας για ενημέρωση για το ποιοι στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής για τον διαβήτη έχουν επιτευχθεί, ενώ σημείωσε την ανάγκην να υπάρχουν διακριτοί στόχοι για το πώς στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2.

«Εδώ και πάρα πολλούς μήνες έχουμε ξεκινήσει συναντήσεις με εμπλεκόμενους φορείς και έχουμε διαπιστώσει ότι αυτή τη στιγμή εντός του ΓεΣΥ υπάρχουν πολλά κενά και οι συνάνθρωποί μας είτε δεν έχουν σε φάρμακα τελευταίας τεχνολογίας είτε δεν έχουν πρόσβαση σε συσκευές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους», τόνισε ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας πως «δεν είμαστε εδώ ούτε για να μηδενίσουμε το τι έχει γίνει και τι έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια, αλλά ούτε και για να ωραιοποιήσουμε πράγματα τα οποία θέλουν βελτίωση», ενώ τόνισε πως τα κενά που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα πρέπει να αξιολογηθούν προκειμένου να επιλυθούν.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης στάθηκε στο γεγονός πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν εθνικά στατιστικά δεδομένα για το ποσοστό ατόμων που πάσχουν από διαβήτη.

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν τα δεδομένα αυτά, τα νούμερα που δόθηκαν είναι κατά προσέγγιση. Έχουμε ακούσει ότι καινοτόμα φάρμακα δεν προσφέρονται στους ασθενείς και θέσαμε το ερώτημα πότε ο ΟΑΥ θα εντάξει αυτά τα καινοτόμα φάρμακα», ανέφερε.

Ως προς τα παιδιά που πάσχουν με διαβήτη ειδικότερα, ο κ. Σαββίδης προσέθεσε πως υπάρχει κενό ενημέρωσης στα σχολεία για τη συγκεκριμένη πάθηση και το πώς μπορεί αυτή να αντιμετωπιστεί.

Ο κ. Σαββίδης είπε επίσης πως ζητήθηκε ενημέρωση από τον ΟΑΥ για τον βαθμό των περιστατικών κατά την περίοδο του κορωνοϊού, ενώ αναφέρθηκε και σε παράπονα ασθενών σχετικά με μη διαθέσιμες σύγχρονες αντλίες μέσω του ΟΑΥ, οι οποίες κοστίζουν 400-500 ευρώ ανά οικογένεια.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή κάλεσε το κράτος να βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχει στα άτομα με διαβήτη, ιδιαίτερα τα παιδιά, και να υπάρξει καθοδήγηση από τη μέρα της διάγνωσης και μετέπειτα στην ιαστρική βοήθεια.

Ειδικότερα, ζήτησε να καθιερωθεί συγκεκριμένη ειδικότητα διαβητολόγου, ενώ αναφέρθηκε και στη μέθοδο συνεχούς καταγραφής γλυκόζης για άτομα με διαβήτη τύπου 1 που δεν απαιτεί τσιμπήματα, όπως και στη συμπερίληψη στο σχέδιο υγείας των ανέπαφων συσκευών.

«Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ, και αφού έχουν φανεί τα κενά, πρέπει αυτά να διορθωθούν άμεσα», τόνισε ο κ. Γιακουμή, προτείνοντας η συνταγογράφηση να γίνεται βάσει των συστατικών και όχι της επωνυμίας των φαρμάκων.

Από πλευράς των προσκεκλημένων φορέων, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ατόμων με Διαβήτη Κύπρου, Ντίνα Κωνσταντινίδου, ανέφερε ότι από το 2010 δεν έχει γίνει νέα καταγραφή του ποσοστού του πληθυσμού που πάσχει από διαβήτη τύπου 1 και 2, με την τελευταία τιμή για το εν λόγω έτος να αγγίζει το 10%.

Επικαλούμενη στοιχεία των αγγειοχειρουργικών κλινικών και της κλινικής πλαστικής χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, η κ. Κωνσταντινίδου είπε πως τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις ακρωτηριασμών, παρά την πρόοδο στις προσφερόμενες υπηρεσίες για αποφυγή τους.

Η Πρόεδρος του Σωματείου Γονέων και Φίλων παιδιών με Διαβήτη Τύπου 1 Δροσούλα Χατζησάββα τόνισε τη σημασία της προσβασιμότητας σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως διαφορετικά είδη αντλιών και ανέπαφους αισθητήρες, προσθέτοντας πως ο κάθε ασθενής θα πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής και να καλύπτεται μέσω του ΓεΣΥ.

Η κ. Χατζησάββα ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της Εθνικής Στρατηγικής Διαβήτη, η οποία έχει χαραχθεί από το 2016, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο στήριξης από τη στιγμή της διάγνωσης και καθ’ όλη τη διαχείριση της πάθησης από εξειδικευμένους γιατρούς και επιστήμονες.

Τέλος, εκ μέρους του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου δηλώσεις έκανε ο κ. Ανδρέας Θεοδώρου, ο οποίος ανέφερε πως ο διαβήτης αφορά το 10% του πληθυσμού της Κύπρου, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και προληπτικά, το κόστος αντιμετώπισής του θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Όχημα παρέσυρε πεζό στην Πάφο - Στο Νοσοκομείο ένα πρόσωπο

Όχημα παρέσυρε πεζό στην Πάφο - Στο Νοσοκομείο ένα πρόσωπο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (4/10) στη λεωφόρο Χλώρακας στην Πάφο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top