Η μόνη βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι αυτή που υποστηρίζει τις αρχές που έχουν θεσπιστεί από τον ΟΗΕ, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας Seán Ó Fearghaíl, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Προσφωνώντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναφέρθηκε στο ιρλανδικό απόσπασμα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και είπε ότι από το 1964 πάνω από 10,000 Ιρλανδοί στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν υπηρετήσει στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η υποστήριξη μας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε, είναι το σαφέστερο δυνατό μήνυμα της επιθυμίας και στήριξης της Ιρλανδίας για μια πολιτική λύση στο Κυπριακό.
Τόνισε ότι μέσω της συμμετοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ιρλανδία έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τη δέσμευσή της για την ενοποίηση της Κύπρου με βάση το πλαίσιο του ΟΗΕ και τις αρχές μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και μια έντιμη, ισορροπημένη και διαρκή διευθέτηση που να διασφαλίζει τα βασικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων.
Σημείωσε ότι καθώς η εντολή για την αποστολή του ΟΗΕ θα ανανεωθεί σε μερικές εβδομάδες, η Ιρλανδία θα δεσμευτεί εκ νέου για τις αρχές αυτές, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος έγκυρος δρόμος προς τα εμπρός.
"Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτός είναι ο μόνος έγκυρος δρόμος προς τα εμπρός και ότι οι απειλές σε αυτό το πλαίσιο ή οι παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των μονομερών ενεργειών για αλλαγή του καθεστώτος οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από αποστρατιωτικοποιημένο σε μη στρατιωτικό μπορούν να θεωρηθούν ως ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η μοναδική βιώσιμη λύση είναι αυτή που υποστηρίζει τις αρχές που έχουν θεσπιστεί από τον ΟΗΕ," είπε.
Ο Πρόεδρος της Ιρλανδικής Βουλής, ο οποίος επισκέφθηκε και τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, είπε ότι η χώρα του κατανοεί το δράμα του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος και είπε ότι η Ιρλανδία ελπίζει ότι οι ανανεωμένες προσπάθειες για την έναρξη διαλόγου θα ξεπεράσουν την κληρονομιά της δυσπιστίας και ότι θα μπορεί να σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας λύσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Μίλησε για μια πρωτοβουλία μεταξύ της χώρας του και της Επιτροπής και είπε συγκεκριμένα ότι ο Ιρλανδός Επίτροπος της εθνικής αστυνομικής υπηρεσίας ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης για το ερευνητικό προσωπικό της Επιτροπής λέγοντας ότι αυτή η επιμόρφωση θα παρέχεται από Ιρλανδούς αστυνομικούς με την υποστήριξη του εθνικού κέντρου εκπαίδευσης αστυνομικών (Irish Guarda College). Είμαστε ευτυχείς, είπε, που θα συνδράμουμε στην ενίσχυση της ικανότητας της Επιτροπής να συνεχίσει τις έρευνες, οι οποίες, τόνισε, θα πρέπει να βοηθήσουν στην επούλωση των βαθιών πληγών μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Στο σημείο αυτό μίλησε για τον πόνο πολλών οικογενειών στην Ιρλανδία, οι οποίες έζησαν παρόμοιο δράμα.
Ο Ιρλανδός αξιωματούχος αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η ασφάλεια της Ευρώπης απειλείται και πρόσθεσε ότι η Ιρλανδία και η Κύπρος μαζί με πολλές άλλες χώρες θα αποδυναμωθούν εάν το διεθνές δίκαιο αποτύχει στην Ουκρανία ή εάν υπάρχει αποτυχία λογοδοσίας.
Η ασφάλειά μας και η ασφάλεια του λαού μας διακυβεύονται από την έκβαση αυτού του πολέμου, πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι για μικρές χώρες όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος ο κανόνας του διεθνούς δικαίου υπάρχει για να μας προστατεύει και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αποτύχει.
Αναφερόμενος στη μετανάστευση, είπε ότι οι δύο χώρες είναι χώρες προορισμού για μετανάστες και ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη πρόκληση, αλλά χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ΕΕ και Κύπρου που θα επιτρέψει στην ΕΕ να παρέχει οικονομική και επιχειρησιακή στήριξη στην Κύπρο για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης.
Ο Ιρλανδός επίσημος μίλησε και για τις διμερείς σχέσεις και ειδικά τη συνεργασία σε πολλούς τομείς όπως στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τις επενδύσεις στις μεταφορές, την ναυτιλία.
"Η φιλία μας είναι βαθιά και είμαι σίγουρος ότι αυτή θα συνεχίσει και στο μέλλον", τόνισε.
Αναφέρθηκε στο Brexit και ευχαρίστησε την Κύπρο για την αλληλεγγύη της στην προστασία της ειρηνευτικής Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.
Σημειώνεται ότι ξεκινώντας την προσφώνησή του, μίλησε και στα Ελληνικά λέγοντας "είναι τιμή μου που εκπροσωπώ το Κοινοβούλιο της χώρας μου προωθώντας περαιτέρω την φιλία μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας".
Τέλος, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του ιδίου και της χώρας του για την απώλεια της Ζέτας Αιμιλιανίδου και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της.
Καλωσορίζοντας τον Ιρλανδό αξιωματούχο, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη θέση αρχών και τη σταθερή στήριξη της Ιρλανδίας, ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου η Ιρλανδία είναι μη μόνιμο μέλος για τα έτη 2021-2022, όπως και εντός της ΕΕ στον αγώνα προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.
"Αισθανόμαστε επίσης βαθιά ευγνώμονες για τη σημαντική συνεισφορά της χώρας σας στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, από την πρώτη αποστολή της το 1964. Θα ήθελα από το βήμα της Ολομέλειας να αποτίσω φόρο τιμής στους Ιρλανδούς κυανόκρανους που υπηρέτησαν από το 1964 μέχρι και το 2005, όπως και σε αυτούς που υπηρετούν σήμερα στο Αστυνομικό τμήμα της UNFICYP", είπε.
Επίσης, εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της Κύπρου για τη σημαντική συνεισφορά της Ιρλανδίας στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.
Αναφερόμενη στο Κυπριακό είπε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ αλλά σημείωσε ότι η τουρκική πλευρά εμμένει σε λύση «δύο κρατών», σε «χωριστή κυριαρχία» και σε «ισότιμο διεθνές καθεστώς» ως προαπαιτούμενα για να προσέλθει σε διάλογο. "Τέτοιες απαράδεκτες αξιώσεις δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές και έχουν απορριφθεί ρητά από τη διεθνή κοινότητα", είπε.
"Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επιδιώκει τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, αναπτύσσοντας πειρατικές επιδρομές στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωρώντας στο σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου προς οικονομική εκμετάλλευση κατά παράβαση των Ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και σε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των κατεχομένων περιοχών με σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό, ραντάρ και drones", τόνισε.
Τέτοιες ενέργειες, είπε η κ. Δημητρίου, εξυπηρετούν μόνο την Τουρκία εις βάρος της Κύπρου και του λαού της, Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι αισθάνονται ολοένα και πιο βαρύ το μακρύ χέρι της Τουρκίας σε όλους τους τομείς της ζωής τους στις κατεχόμενες περιοχές.
Αναφερόμενη στην εισβολή στην Ουκρανία, είπε ότι "ζητούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τη διεθνή κοινότητα, να επιδείξουν την ίδια ευαισθησία και αποφασιστικότητα σε σχέση με την Κύπρο και είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στη στήριξη της Ιρλανδίας ως φίλης χώρας εξ ίσου πιστής στις θέσεις αρχών".
Επίσης, εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξη της Κύπρου και του Κοινοβουλίου της προς την Ιρλανδία, σε καιρούς εξαιρετικά δύσκολους για τις δύο χώρες αλλά και την Ευρώπη ολόκληρη.
"Πολλές και σύνθετες οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Μία από αυτές είναι ο αντίκτυπος του Brexit. Το ζήτημα της Ιρλανδίας πρέπει επιλυθεί με την πλήρη εφαρμογή του σχετικού Πρωτοκόλλου, ώστε να διαφυλαχθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη χώρα, αφού οι δύο λαοί μας γνωρίζουν πολύ καλά πόσο πολύτιμο και εύθραυστο είναι αυτό το αγαθό", είπε.
Στην αρχή της συνεδρίας τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη της Ζέτας Αιμιλιανίδου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις