ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ληστείες σε περίπτερα - Μέτρα προστασίας και συμβουλές για την αποτροπή τους

Ληστείες σε περίπτερα - Μέτρα προστασίας και συμβουλές για την αποτροπή τους

Η ληστεία αποτελεί ένα από τα πλέον σοβαρά εγκλήματα και μια ψυχολογικά επώδυνη εμπειρία για τα θύματα της, με εξέλιξη που συνήθως δεν προδικάζεται. Σκοπός του ληστή είναι να πάρει τα χρήματα ή άλλη περιουσία και να εγκαταλείψει τη σκηνή το συντομότερο δυνατό.

Να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό σε μια ληστεία είναι να μην θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή σας ή τη ζωή των άλλων. Να αντιδράτε με γνώμονα τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των παρευρισκομένων. Να είστε ήρεμοι και να αποφεύγετε τις προκλήσεις.

Με την πιο πάνω στάση και συμπεριφορά, πείθετε τον ληστή ότι δεν αποτελείτε κίνδυνο γι’ αυτόν.

Επιπρόσθετα των προσπαθειών που καταβάλλει η Αστυνομία, παρατίθεται πιο κάτω σειρά μέτρων προστασίας και αποτροπής περιστατικών ληστείας που μπορούν να λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό περιπτέρων.

• Αναβαθμίστε το φωτισμό ώστε να καλύπτει ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια της νύκτας την περίμετρο και το εσωτερικό του καταστήματος.

• Είναι ασφαλέστερο να υπάρχει μόνο μια θύρα εισόδου/ εξόδου, η οποία να είναι ελεγχόμενη με θυροτηλέφωνο και εσωτερικό σημείο στο χώρο του ταμείου.

• Ο πάγκος επιβάλλεται να βρίσκεται σε χώρο ώστε ο ταμίας να ελέγχει την είσοδο του καταστήματος.

• Ο πάγκος του ταμείου να είναι κατασκευασμένος με τρόπο που να μην υπάρχει πρόσβαση από πελάτες στο χώρο του ταμία πίσω από τον πάγκο.

• Η ταμειακή μηχανή να είναι εγκατεστημένη με τρόπο που να μην υπάρχει δυνατότητα να βλέπουν οι πελάτες το περιεχόμενο της.

• Τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος, μην αφήνετε να μαζεύονται μεγάλα χρηματικά ποσά στο ταμείο.

• Τις ώρες που είναι κλειστό το κατάστημα η ταμειακή μηχανή να είναι κενή και να αφήνεται ανοικτή.

• Τοποθετήστε χρηματοκιβώτιο για φύλαξη των χρημάτων, λαχείων, και άλλων αντικειμένων αξίας. Το χρηματοκιβώτιο να είναι στερεωμένο με ειδικές βίδες ή εντοιχισμένο.

• Φυλάγετε τα χρήματα σε χρηματοκιβώτιο μέχρι να τα καταθέσετε.

• Μεγαλύτερη ασφάλεια εξασφαλίζεται με την εγκατάσταση ταμειακής μηχανής και χρηματοκιβωτίου με μηχανισμούς χρονοκαθυστέρησης.

• Όπου είναι δυνατό, συστήνεται η εγκατάσταση συστήματος συναγερμού και κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης. Το σήμα συναγερμού να διαβιβάζεται και ασύρματα, ενώ το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης να καλύπτει όλους τους ευαίσθητους χώρους του καταστήματος όπως η είσοδος/ έξοδος, το ταμείο, το χρηματοκιβώτιο κλπ. Ο καταγραφέας του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης συστήνεται να τοποθετηθεί σε ασφαλή χώρο.

• Σε περίοπτους χώρους εκτός και εντός του καταστήματος αναρτήστε πινακίδες για ενημέρωση σχετικά με την ύπαρξη συστημάτων ασφαλείας.

Πέραν από τα πιο πάνω, οι ιδιοκτήτες/υπεύθυνοι/υπάλληλοι καταστημάτων και υποστατικών πρέπει να έχουν πάντοτε εις γνώσιν τους ότι, αρκετές ληστείες διαπράττονται κατά την ώρα κλεισίματος ή ανοίγματος των υποστατικών τους ή πρωινές ώρες όπου δεν υπάρχει παρουσία άλλων πελατών, αφού συνήθως οι δράστες παρακολουθούν τις κινήσεις τους και περιμένουν.

Οι ιδιοκτήτες/υπεύθυνοι/υπάλληλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την ώρα καταμέτρησης των εισπράξεων της ημέρας, φροντίζοντας να υπάρχει και δεύτερο πρόσωπο της εμπιστοσύνης τους μαζί τους, ενώ παράλληλα την ώρα αυτή να ασφαλίζονται καλά οι θύρες, παράθυρα και οποιαδήποτε άλλα σημεία μπορεί να αποτελέσουν σημεία πρόσβασης για τους επίδοξους εγκληματίες.

Ως εκ τούτου, να είστε συνεχώς παρατηρητικοί και προτού κλείσετε ή ανοίξετε το υποστατικό σας να βεβαιώνεστε ότι δεν υπάρχει στην περιοχή οποιοδήποτε ύποπτο πρόσωπο ή όχημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, για οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση να ενημερώνετε αμέσως την Αστυνομία στην Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη 1460, ενώ σε επείγοντα περιστατικά, όπως η διάπραξη ληστείας στον αριθμό τηλεφώνου 112.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top