ΥΓΕΙΑ

Άνοια: Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος για όσους περπατούν με αυτό τον τρόπο

Άνοια: Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος για όσους περπατούν με αυτό τον τρόπο

Ο συνδυασμός της αργής βάδισης και των δυσκολιών μνήμης ενδέχεται να συνδέονται με διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Οι άνθρωποι με Σύνδρομο Κινητικού Γνωστικού Κινδύνου (Motoric Cognitive Risk, MCR), ένα σύνδρομο που συνδυάζει την αργή ταχύτητα βάδισης και αυτοαναφερόμενες δυσκολίες ανάκλησης πληροφοριών, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης καθώς και υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Οι ερευνητές εκτιμούν οτι τα ευρήματα της έρευνάς τους θα οδηγήσουν στην ενσωμάτωση της αξιολόγησης της ταχύτητας βάδισης όσων ασθενών εξετάζονται για πρώιμα σημάδια άνοιας.

Στην ανασκόπηση αξιολογήθηκαν τα στοιχεία 50.000 ατόμων άνω των 60 ετών με το σύνδρομο MCR. Σημείωνεται ότι η πιο αργή ταχύτητα βάδισης συγκριτικά με συνομιλήκους σε συνδυασμό με προβλήματα μνήμης αποτελούσαν τα δύο διαγνωστικά κριτήρια του συνδρόμου.

Διαπιστώθηκε οτι οι πάσχοντες με το σύνδρομο είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες εμφανισης άνοιας και είχαν κατά76% αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης (προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης ή εκμάθησης νέων πληροφοριών) συγκριτικά με όσους δεν είχαν το σύνδρομο.

Επιπρόσθετα διέτρεχαν και αυξημένο κατά 49% κίνδυνο θνησιμότητας, καθώς και κατά 38% υψηλότερο κίνδυνο πτώσεων.

Δεδομένου ότι επρόκειτο για μελέτη παρατήρησης οι ερευνητές εξηγούν ότι τα στοιχεία δεν τεκμηριώνουν μια σχέση αιτιου αποτελέσματος. Δεν διευκρινίζεται δηλαδή αν το συνδρομο MCR προκαλεί αυτά τα αποτελέσματα ή αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για την πρόκλησή τους.

Όπως εξηγουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου πάντως η αξιολόγηση του συνδρόμου είναι εύκολη και χαμηλού κόστους και θα μπορούσε να συμπεριληφθεί άκοπα στις εξετάσεις για τη διάγνωση της άνοιας, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στα τρέχοντα τεστ για τη διάγνωση της νευροεκφυλιστικής αυτής νόσου.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top