ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προδρόμου: Πρόγραμμα πενταετίας 100 εκατομμυριων ευρώ για κλιματισμό στα σχολεία

Προδρόμου: Πρόγραμμα πενταετίας 100 εκατομμυριων ευρώ για κλιματισμό στα σχολεία

Πρόγραμμα πενταετίας με συνολική δαπάνη περί τα €100 εκατ. για κλιματισμό στα σχολεία, ετοίμασε το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Πρόδρομος Προδρόμου.

Ερωτηθείς τι σκοπεύει να κάνει το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα του κλιματισμού στα σχολεία και αν σκοπεύει να προχωρήσει σε εγκατάσταση κλιματισμού στα σχολεία, ο κ. Προδρόμου είπε πως όπως είχε ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβριο 2021, θέση πολιτικής ήταν ότι θα γίνει σχεδιασμός για να εγκατασταθεί κλιματισμός στα σχολεία.

«Αυτή η πρόταση πολιτικής είχε γίνει και από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Στο Υπουργείο λειτουργεί επιστημονική ομάδα μελέτης, σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Γίνεται ένας σχεδιασμός για τη μετατροπή των σχολικών κτιρίων, με παρεμβάσεις που θα δημιουργούν κατάλληλο βιοκλιματικό περιβάλλον και την ανάλογη θερμική άνεση», πρόσθεσε.

Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, εξελίσσεται και το πιλοτικό έργο PEDIA, σε συνεργασία με το Γραφείο Ενέργειας -με ευρωπαϊκή χορηγία για την έρευνα και δαπάνη ΥΠΠΑΝ- για έργα μετατροπής 25 σχολείων σε κτιρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, συμπεριλαμβανόμενης της δημιουργίας συνθηκών θερμικής άνεσης.

«Τα 25 σχολεία έχουν επιλεγεί μεταξύ 100. Το σχέδιο ενδέχεται στη συνέχεια να επεκταθεί και σε άλλα», σημείωσε.

Είπε, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει ωστόσο προχωρήσει, παράλληλα, σε μελέτη για την εγκατάσταση κλιματισμού, σε σχέδιο που συμπεριλαμβάνει όλα τα σχολεία.

«Στη βάση της μελέτης που έγινε και μετά από συνεννοήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών, θα υποβληθεί πρόταση για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και το έργο θα πρέπει να ενταχθεί στα επόμενα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια. Ο σχεδιασμός αυτός θα ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι πρόσθετα στις σχεδόν 5 χιλιάδες συσκευές που υπάρχουν ήδη σε σχολεία, προβλέπεται εξοπλισμός όλων των αιθουσών, με δυο εναλλακτικά επιχειρησιακά σενάρια.

«Οι δαπάνες αφορούν κυρίως την αναβάθμιση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων των σχολείων (€70 εκατ.). Σταδιακή εφαρμογή με σχεδιασμό πενταετίας», κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top