ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλιβερ Γκάτζκε: Με χρονοκαθυστέρηση οι συνέπειες της αύξησης των επιτοκίων στην Κύπρο

Όλιβερ Γκάτζκε: Με χρονοκαθυστέρηση οι συνέπειες της αύξησης των επιτοκίων στην Κύπρο

Με χρονοκαθυστέρηση θα επηρεάσoυν την Κύπρο οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αύξηση των βασικών της επιτοκίων, δήλωσε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Όλιβερ Γκάτζκε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας, που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Γκάτζκε εξήγησε ότι η πλειοψηφία των δανειστικών επιτοκίων (περίπου το 70%) στην Κύπρο βασίζονται στο βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και όχι στο Euribor, το οποίο επηρεάζεται άμεσα από την ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο τα βασικά της επιτόκια θα αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης και θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση τον Σεπτέμβριο που θα φέρει τα επιτόκια τουλάχιστον στο 0%.

«Θα υπάρξει χρονοκαθυστέρηση διότι τα δανειστικά επιτόκια συνδέονται με το βασικό επιτόκιο (της ΚΤΚ, που καθορίζονται από το κόστος των καταθέσεων για όλο το τραπεζικό σύστημα)», είπε ο κ. Γκάτζκε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι θα αρχίσουμε να εξετάζουμε μια μικρή αύξηση των δανειστικών επιτοκίων λόγω της αύξησης του ρίσκου.

Όσον αφορά τα επικτόκια των καταθέσεων, ο κ. Γκάτζκε είπε ότι η καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων συνδέεται με την πολύ υψηλή ρευστότητα που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα.

«Καθώς υπάρχει πολλή ρευστότητα θα διατηρήσουμε τα (υφιστάμενα) επιτόκια», είπε.

Πάντως ο Γερμανός ΑΕΔ της Ελληνικής, σημείωσε ότι μετά και την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η τράπεζα ματαιώνει τα σχέδια που είχε για επιβολή τέλους καταθέσεων σε καταθέσεις νοικοκυριών πέραν των €100.000.

«Ήμασταν πολύ κοντά στην επιβολή τέλους καταθέσεων στα νοικοκυριά τον Ιούλιο του 2022. Αλλά αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε με αυτό λόγω της αλλαγής στο περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων. Σίγουρα δεν θα επιβάλομε αρνητικά επιτόκια», είπε.

Όσον αφορά τις εταιρικές καταθέσεις, ο κ. Γκάτζκε δεν ήταν τόσο συγκεκριμένος, καθώς το θέμα συνδέεται με την υπερβάλλουσα ρευστότητα. «Σε κάποια στιγμή θα εξετάσουμε πότε θα επιστρέψουμε στο μηδέν όσον αφορά τις εταιρικές καταθέσεις», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κ. Γκάτζκε είπε βάσει των εκτιμήσεων αν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ πάει στο 1% θα έχει κέρδος €75 με €90 εκατομμύρια. Αυτή τη στιγμή η τράπεζα χρεώνεται από την ΕΚΤ 0,5% για κατάθεση της ρευστότητάς τους.

Ωστόσο ο κ. Γκάτζκε εξέφρασε ανησυχία σε σχέση με τον υψηλό πληθωρισμό και τις συνεχόμενες ανατιμήσεις, εκτιμώντας ότι θα επιβραδύνουν τον νέο δανεισμό.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είπε πως υπάρχει μεν ο κίνδυνος νέων αθετήσεων δανειακών υποχρεώσεων, αλλά πρόσθεσε ο κίνδυνος αθέτησης των δανείων της τράπεζας είναι πολύ χαμηλός λόγω της αυστηρής πολιτικής που διέπει την παραχώρηση δανείων.

Σε σχέση με την κυπριακή οικονομία, ο κ. Γκάτζκε είπε πως δεν αναμένεται ύφεση για το 2022, αλλά υπάρχουν ερωτηματικά για την πορεία του 2023.

Νο 1 στόχος η συλλογική σύμβαση

Σε σχέση με την εργατική διαφορά που υπήρξε την Ελληνική, ο κ. Γκάτζκε είπε πως η τράπεζα έχει αναστείλει την πρόθεση για πλεονασμούς, έπειτα και από την απόφαση της ΕΤΥΚ να αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αν και η διαδικασία μεσολάβησης καθυστερεί λόγω του αδόκητου θανάτου της Ζέτας Αιμιλιανίδου, ο κ. Γκάτζκε είπε πως ο στόχος είναι η «συνομολόγηση νέας συλλογικής σύμβασης με καλύτερους όρους».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο στόχος είναι η συζήτηση των θεμάτων των αυτόματων αυξήσεων μισθών, η συνεισφορά της τράπεζας στο ταμείο υγείας της ΕΤΥΚ, στο ταμείο προνοίας και στο ταμείο ευημερίας, στον αριθμό του προσωπικού της τράπεζας, καθώς στο ύψος μιας αποζημίωσης σε περίπτωση σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

«Η θέση μου είναι αν βρούμε λύση σε όλα αυτά τα ζητήματα τότε μπορούμε να αποφύγουμε τους πλεονασμούς», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι αποζημιώσεις ύψους €200.000 είναι «πάρα πολλά, πρέπει να βρούμε ένα πιο λογικό ύψους, αλλά όλα αυτά συνδέονται».

Επαναφορά του ΚΕΣΤ

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Γκάτζκε είπε εξάλλου ότι πρέπει να εξεταστεί η ιδέα της επαναφοράς του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών (ΚΕΣΤ), ο οποίος καταργήθηκε το 2015.

«Είναι καλύτερα να συζητούμε συλλογικά παρά η κάθε τράπεζα ξεχωριστά με την συντεχνία», είπε ο κ. Γκάτζκε, ο οποίος έθεσε θέμα του τέλους καταθέσεων που επιβάλλει η ΚΤΚ.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top