ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παίρνουν» τα πάνω τους οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο

«Παίρνουν» τα πάνω τους οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο

Η αεροπορική κίνηση προς την Κύπρο έχει αυξηθεί σημαντικά το πρώτο τρίμηνο του 2022 με την άφιξη τουριστών στη χώρα να προσεγγίζει το 80% των αφίξεων του 2019, μιας εξαιρετικής χρονιάς για τον τουρισμό.

Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος στο σημερινό συνέδριο του Flight Safety Foundation με τίτλο «Ο αντίκτυπος της Covid-19 στις αεροπορικές μεταφορές, τα μαθήματα που διδάχθηκαν και η προετοιμασία για το μέλλον».

Σε ομιλία του την οποία ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών Σταύρος Μιχαήλ, ο κ. Καρούσος είπε πως το σημερινό Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την αεροπορία και συνεχάρη το Flight Safety Foundation και την European Association of Aviation Training and Education Organization (EATEO) για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν αυτή την εκδήλωση.

Όπως σημείωσε τα τελευταία δύο χρόνια, η πανδημία της COVID-19 έθεσε την ανάγκη για μια διαφορετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων με την χώρα μας, ως ένα απομακρυσμένο νησιωτικό κράτος που βρίσκεται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βασίζεται στην αεροπορία για τις ανάγκες συνδεσιμότητας της. Εξαιτίας αυτού, είπε, και ως αποτέλεσμα της σειράς μέτρων που ελήφθησαν κατά της COVID-19, η Κύπρος υπέστη τις καταστροφικές συνέπειες που προκάλεσε στον αεροπορικό τομέα η πανδημία.

Η κυπριακή οικονομία, είπε ο Υπουργός, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αεροπορικές μεταφορές με τις αερομεταφορές και τον τουρισμό να συνεισφέρουν περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ.

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στο θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ ανέκοψαν τη δυναμική του 2019 που αναπτύχθηκε στον τομέα των αερομεταφορών και του τουρισμού και ανάγκασαν την κυπριακή Κυβέρνηση να λάβει ριζικά και γενναιόδωρα μέτρα το 2020 για το κλείσιμο και την επαναλειτουργία των αεροδρομίων, είπε και επεσήμανε πως στόχος αυτών των μέτρων, εκτός από την προστασία της δημόσιας υγείας, ήταν να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση και ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας και της οικονομίας.

Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Καρούσος στην ομιλία του, και παρά τη σοβαρή ύφεση, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ακολουθώντας μια πολύ εστιασμένη και αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας, κατάφερε να κατατάξει την Κύπρο ως το 6ο κράτος στην Ευρώπη με τη χαμηλότερη ποσοστιαία μείωση στην αεροπορική κίνηση. Αυτό, εξήγησε, επιτεύχθηκε προσφέροντας στις αεροπορικές εταιρείες ένα πρόγραμμα κινήτρων που τους επέτρεψε να συμπεριλάβουν νέα δρομολόγια από και προς την Κύπρο και να μοιραστούν τον κίνδυνο με την κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός λέγοντας πως η αεροπορική συνδεσιμότητα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βρίσκεται στις κορυφαίες προτεραιότητες της Κυβέρνησης, ανέφερε πως το Υπουργείο έχει αναλάβει πρωτοβουλία στην ΕΕ, προωθώντας τη Διακήρυξη για την Αεροπορική Συνδεσιμότητα, η οποία στοχεύει στην ανάκαμψη του κλάδου των αερομεταφορών από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε την πρωτοβουλία μας να χαιρετίζεται από 12 ομολόγους μας στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, στοχεύουμε στη βελτίωση της συνδεσιμότητας της Κύπρου δημιουργώντας ένα ελκυστικό περιβάλλον για τις αεροπορικές εταιρείες που θα τις στηρίξει στις αποφάσεις για επέκταση των προγραμμάτων των πτήσεων τους», είπε, και χαιρέτισε την προσθήκη των νέων προορισμών με τους οποίους συνδέεται τώρα η Κύπρος, δηλαδή Βρυξέλλες, Παρίσι, Λυών, Τουλούζη, Στρασβούργο, Μασσαλία και άλλους προορισμούς στην Κεντρική Ευρώπη και στις Σκανδιναβικές χώρες.

Παράλληλα, ο κ. Καρούσος εξέφρασε την ικανοποίηση του που οι προσπάθειές του Υπουργείου φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της επιβατικής κίνησης το 2022, πρόσθεσε, οι αφίξεις στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου είναι πολύ ενθαρρυντικές.

Δίδοντας στατιστικά στοιχεία είπε πως τον Απρίλιο του 2022, σχεδόν διακόσιες ενενήντα χιλιάδες τουρίστες έφτασαν στην Κύπρο, σε σύγκριση με μόλις τριάντα οκτώ χιλιάδες τον Απρίλιο του 2021. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, πεντακόσιες τριάντα τέσσερις χιλιάδες τουρίστες ταξίδεψαν στην Κύπρο, φτάνοντας το 77,7% των αφίξεων της ίδιας περιόδου του 2019. Σημείωσε επίσης πως τα προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία για τον Μάιο δείχνουν επίσης ότι οι αφίξεις θα αυξάνονται σταθερά, ενόψει της περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών.

«Είμαστε βέβαιοι ότι τα φετινά στατιστικά στοιχεία θα βελτιωθούν, παρά τη θλιβερή εξέλιξη με τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία και την πιθανότητα νέας έκρηξης της πανδημίας στο εγγύς μέλλον», σημείωσε.

Στον τομέα των Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας, ο κ. Καρούσος είπε πως το Υπουργείο έχει υιοθετήσει ένα πολύ φιλόδοξο και σημαντικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση τόσο των υποδομών όσο και της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει στις αεροπορικές εταιρείες.

Παρά τους οικονομικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε επίπεδο ΕΕ, στο κόστος των υπηρεσιών αεροναυτιλίας, με την υποστήριξη της Κυβέρνησης, το Υπουργείο συμμετέχει σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μετάβαση σε νέο κτίριο που φιλοξενεί επίσης νέο σύστημα ΑΤΜ, την ανάπτυξη υπηρεσίας ραντάρ προσέγγισης για το αεροδρόμιο Λάρνακας, την πλήρη αναβάθμιση του εξοπλισμού πλοήγησης αεροδρομίου και την αναβάθμιση της χωρητικότητας της κτιριακής υποδομής του αεροδρομίου.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχει επιφέρει η τουρκική κατοχή. Τόνισε πως οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο FIR Λευκωσίας εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της εναέριας κυκλοφορίας και θέτουν πρόσθετα εμπόδια στην προσπάθειά της Κύπρου να διαφυλάξει την ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρο.

Διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζουν τον αγώνα τους για να τερματίσουν την προκλητική στάση της Τουρκίας και να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο Υπουργός είπε πως η Κυβέρνηση προωθεί διάφορες πολιτικές που θα βοηθήσουν να οικοδομήσουμε ισχυρά θεμέλια στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών. Είπε πως αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας και να σχεδιάζουμε ένα εναλλακτικό τουριστικό προϊόν που θα ξεχωρίζει μεταξύ των ανταγωνιστών μας και διαβεβαίωσε πως εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον για τις αεροπορικές εταιρείες ώστε να συμπεριλάβουν την Κύπρο στο πρόγραμμά τους και να αυξήσουν την αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου.

Καταλήγοντας, ο κ. Καρούσος συνεχάρη το Flight Safety Foundation και την EATEO για τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου.

Στο συνέδριο παρέστησαν και μίλησαν ο Περιφερειακός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), Nicolas Rallo και ο Γενικός Διευθυντής του EUROCONTROL, Eamonn Brennan.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου υπογράφτηκαν Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου, του Flight Safety Foundation, του EUROCONTROL και του EATEO.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θεολόγος στο «Τ»: Γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο για φάγωμα Ησαΐα - Δεν θα τεθεί θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου

Α. Δημητρίου για Metamax: «Ξεκάθαρα θύμα της απάτης ο 48χρονος συλληφθείς» - Έχασε περίπου 20 χιλ. ευρώ

Ορεινά θέρετρα: Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν – Τι συμβαίνει με τις κρατήσεις Αυγούστου

Power of Love: Ο νέος παίκτης έχει εξοργίσει το Twitter: «Καλέ, αυτός είναι χειρότερος από τον Νίκο»

Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»: Ετοιμαστείτε για άνοδο της θερμοκρασίας – Πότε να περιμένουμε μείωση και πότε κίτρινες προειδοποιήσεις

Πόθεν Έσχες: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι βουλευτές - Επιχειρηματίες, γαιοκτήμονες και… καταχρεωμένοι

Έφυγε αναπάντεχα από την ζωή ο 15χρονος Αντώνης - Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός των οπαδών της ΟμόνοιαςΜέτσολα: «Το Κυπριακό να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»

Μέτσολα: «Το Κυπριακό να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»

Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο, δήλωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, καταδικάζοντας τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής, ενώπιον της Ολομέλειας στο Στρασβούργο το μεσημέρι της Τετάρτης. Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο και σε Κύπριους Ευρωβουλευτές για να τοποθετηθούν με αφορμή την επέτειο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top