Υπάρχει ο κίνδυνος Grexit ή θα επέλθει τελικά συμφωνία; Οι εξελίξεις των επομένων ημερών ενδέχεται να ακολουθήσουν το σενάριο που γράφτηκε πριν από δυο χρόνια στην Κύπρο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle (DW), επικαλούμενοι Γερμανούς αναλυτές.
O Γιοχάνες Μάϊρ, οικονομολόγος της Bayern LB, τράπεζας με έδρα το Μόναχο, αναφέρεται στον ρόλο και στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η οποία, όπως επισημαίνει, έχοντας τη δυνατότητα να μην αυξήσει ή και να σταματήσει τελείως την παροχή έκτακτης ρευστότητας, είναι εκ των πραγμάτων σε θέση να ασκεί τρομερές πιέσεις.
«Η περίπτωση της Κύπρου», επισημαίνει, «κατέδειξε ότι η ΕΚΤ έχει στα χέρια της ένα αποφασιστικής σημασίας εργαλείο για να αναγκάσει κυβερνήσεις να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποφασιστούν μεταρρυθμιστικά μέτρα».
Σημειώνοντας ότι οι παραλληλισμοί με την Ελλάδα είναι έντονο, η DW υπενθυμίζει ότι και στην Κύπρο οι διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές διήρκεσαν αρκετό καιρό μέχρι τελικά που τον Μάρτιο του 2013 το κοινοβούλιο απέρριψε τα προτεινόμενα μέτρα περικοπών. Και ότι τότε η ΕΚΤ, αντιδρώντας απείλησε με διακοπή της έκτακτης ρευστότητας, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα η αντίσταση των βουλευτών είχε καμφθεί, αποδέχθηκαν το πρόγραμμα και το υλοποίησαν.
Ομοίως, ο Γιοχάνες Μάιρ της τράπεζας Bayern LB, πιστεύει «ότι στο τέλος οι Έλληνες πολίτες θα πουν οριακά ναι σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Η συντριπτική πλειονότητα συνεχίζει να στηρίζει το ευρώ. Και την ίδια ώρα αρχίζουν και γίνονται αρνητικά αισθητοί οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων».
Ο γερμανικός ειδησεογραφικός οργανισμός, διερευνώντας «και τον πολιτικό ρόλο της ΕΚΤ», αναφέρει ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «αναμφίβολα σοκαρίστηκαν» όταν ενημερώθηκαν για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Η DW συμπληρώνει όμως ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν μη αναμενόμενη, αφού «ήδη τον Απρίλιο ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι εν ανάγκη θα αποφασίσει ο λαός».
«Κανείς, όμως, δεν φαίνεται να είχε λάβει σοβαρά υπόψη τη δήλωση αυτή.
Μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων η ΕΚΤ αρνήθηκε να αυξήσει το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων».
Κατά τον Πόμπερτ Χάβερ, αναλυτή της Baader Bank, η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης δεν είχε άλλη επιλογή.
«Η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να αποκτήσει τη φήμη ότι βάζει τον εαυτό της πάνω από πολιτικές διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι ‘εμείς θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την Ελλάδα. Δεν είναι αυτή η εντολή της, τουναντίον θα ήταν παράνομο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις