ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζονται στα κατεχόμενα οι αντιδράσεις για την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών

Συνεχίζονται στα κατεχόμενα οι αντιδράσεις για την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών

Ο αντίκτυπος της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα συνεχίζεται. Εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης αντιδρούν σε υψηλούς τόνους στις δηλώσεις και στα μηνύματα που έστειλε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως ήταν αναμενόμενο, η «κυβέρνηση» σπεύδει να παρέχει κάλυψη στον Τούρκο διπλωμάτη.

Οπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) η «Αβρούπα» γράφει ότι η «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Ντογούς Ντεργιά δήλωσε ότι κανένας ξένος Υπουργός Εξωτερικών δεν έχει το δικαίωμα της παραγνώρισης των αποφάσεων του ΡΛΚ, το οποίο αποτελεί ασπίδα προστασίας, κατά την έκφρασή της, στους εργατικούς αγώνες, στον αγώνα για ειρήνη και ελευθερία και στην προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με την κ. Ντεργιά, ο κ. Τσαβούσογλου δεν έχει το δικαίωμα «να συκοφαντεί και να επιτίθεται σε κάποιον βουλευτή» που εστάλη στη "βουλή" με τις "ψήφους" του "λαού".

Εκφράζοντας την άποψη ότι με εξάπλωση της κουλτούρας φόβου και περιορισμό των συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων καταβάλλεται προσπάθεια να καταστραφεί οτιδήποτε θα μπορούσε να αποτελέσει ελπίδα για να σταθούν στα πόδια τους οι Τουρκοκύπριοι, η κ. Ντεργιά πρόσθεσε ακόμη ότι «αυτό που είναι αντίθετο με το συμφέρον της κοινότητας είναι οι πολιτικοί που προσθέτουν κάποιες προτάσεις στα πρωτόκολλα για να κάνουν αυτό που οι ίδιοι θέλουν, παραγνωρίζοντας τους Τουρκοκύπριους και πράττοντας ως σερίφηδες της (τουρκικής) αποικίας στην Κύπρο».

Οι αντιδράσεις της τ/κ αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με την «Αβρούπα», ένας άλλος «βουλευτής» του ΡΤΚ, Ντεβρίμ Μπαρτσίν δήλωσε ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν χρειάζονται τα χρήματα και τους υπαλλήλους της Άγκυρας για να σταθούν όρθιοι πάνω στα πόδια τους».

«Οπωσδήποτε δεν μπορούν να προχωρήσουν με αυτό τον τρόπο οι σχέσεις με την Τουρκία. Αν λέμε έχουμε δικό μας ‘σύνταγμα’, θα σταθούμε στα δικά μας πόδια, η Τουρκία θα ξέρει ότι η χώρα αυτή έχει βουλευτές. Ούτε τα χρήματά σου θέλω, ούτε τους υπαλλήλους σου», δήλωσε.

Για το ίδιο ζήτημα, σύμφωνα με τη «Χαλκίν Σεσί», το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (ΚΕΚ), εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση και επέκρινε τη στάση και την πολιτική που έθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα.

Στην ανακοίνωση, το ΚΕΚ αναφέρει ότι ο Τσαβούσογλου επέδειξε μια διχοτομική στάση, απαιτώντας δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη και απορρίπτοντας όλες τις συμφωνίες του παρελθόντος που επιτεύχθηκαν στο Κυπριακό. Το κόμμα της τ/κ Αριστεράς προσθέτει επίσης, ότι η απόρριψη των ΜΟΕ που κατέθεσε ο Πρόεδρος Ν’ικος Αναστασιάδης, αποτελεί «συνέχιση της πολιτικής που κρατάει όμηρους τους Τουρκοκύπριους».

Οι ισχυρισμοί της «κυβέρνησης»

Από την πλευρά του, με αναφορά στην επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου, ο «υπουργός εσωτερικών» Ζιγιά Όζτουκλερ υποστήριξε ότι δεν δέχονται επιβολές από κανένα στο θέμα της «παραχώρησης υπηκοοτήτων της τδβκ κατά τρόπο παράνομο».

Οπως γράφει η «Χαλκίν Σεσί», ο κ. Όζτουρκλερ άφησε να εννοηθεί ότι παραφράστηκαν τα λόγια του κ. Τσαβούσογλου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top