ΔΙΕΘΝΗ

Βαρκελώνη: Μετρητές έντασης ήχου για την καταπολέμηση της ηχορύπανσης

Βαρκελώνη: Μετρητές έντασης ήχου για την καταπολέμηση της ηχορύπανσης

Ο Eloi Badia, δημοτικός σύμβουλος για την κλιματική κρίση και τις οικολογικές μεταβολές στη Βαρκελώνη θεωρεί πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

«Η ηχορύπανση -με όλα τα προβλήματα στον ύπνο, τις παθολογίες και το άγχος που συνεπάγεται- είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία στην πόλη.

Το πρώτο είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση» λέει ο Badia.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Βαρκελώνης, το 57% των κατοίκων της πόλης εκτίθενται συχνά σε εντάσεις που ξεπερνούν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό αν το συγκρίνει κανείς με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 20%.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, το δημοτικό συμβούλιο με πρωτοβουλία του Badia θα εγκαταστήσει μετρητές της έντασης του ήχου στις περιοχές όπου οι κάτοικοι κάνουν πιο συχνά σχετικά παράπονα.

Αν οι μετρητές δείξουν κόκκινο δύο συνεχόμενα σαββατοκύριακα, η περιοχή θα θεωρηθεί «ακουστικά επιβαρυμένη» και θα πρέπει να δημιουργηθεί σχέδιο δράσης για να περιοριστεί η ηχορύπανση.

Διαφορετικά όρια έντασης έχουν τεθεί για κάθε περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των κτιρίων, το πλάτος των δρόμων και άλλους παράγοντες.

Τα σχέδια δράσης για την ηχορύπανση μπορεί να περιλαμβάνουν αναστολή της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και χρηματοδότηση, ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να ηχομονώσουν τα σπίτια τους.

Η Βαρκελώνη έχει εφαρμόσει και στο παρελθόν σύστημα μέτρησης του ήχου, αλλά η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στοχεύει σε αλλαγές σε βάθος χρόνου.

«Στόχος μας είναι μια πολύ πιο ήσυχη και φιλική πόλη» δήλωσε ο Badia.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης σκοπεύει να εφαρμόσει ακόμη μέτρα για να περιορίσει την κίνηση και το θόρυβο που προκαλεί, όπως και το θόρυβο από εργοτάξια.

Οι κάτοικοι φαίνεται να έχουν αγκαλιάσει την πρωτοβουλία, οργανώνοντας παράλληλα διαμαρτυρία με σύνθημα «Ησυχία…ο θόρυβος σκοτώνει».

Πηγή: in.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top