ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευάλωτη στην απερήμωση, ξηρασία και έλλειψη νερού η Κύπρος - Τι λέει το Τμ. Περιβάλλοντος

Ευάλωτη στην απερήμωση, ξηρασία και έλλειψη νερού η Κύπρος - Τι λέει το Τμ. Περιβάλλοντος

Η Κύπρος είναι ευάλωτη στην απερήμωση, την ξηρασία, την έλλειψη νερού, καθώς και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Περιβάλλοντος με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης και της Ξηρασίας.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Απερήμωση, έχει ετοιμασθεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) το οποίο περιλαμβάνει χαρτογράφηση των ευάλωτων περιοχών και δράσεις και μέτρα για αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το ΕΣΔ προβλέπει την ανάληψη δράσεων και μέτρων σε όλους τους τομείς, σε όλα τα επίπεδα των εμπλεκόμενων φορέων (πολίτες, επιχειρήσεις, κυβέρνηση), ώστε να αντιμετωπιστεί η απερήμωση και η ξηρασία.

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης (Ερημοποίησης) και της Ξηρασίας γιορτάζεται στις 17 Ιουνίου και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την υποβάθμιση της γης και να επιστήσει την προσοχή στην εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης.

Το φαινόμενο της απερήμωσης (ερημοποίηση της γης), αναφέρεται, υποβαθμίζει τη γη και μετατρέπει τα γόνιμα εδάφη σε άγονα. «Η απερήμωση της γης είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής εκμετάλλευσης από την εντατική γεωργία/κτηνοτροφία (υπερβόσκηση), των δασικών πυρκαγιών, της εκμετάλλευσης/χρήσης των φυσικών πόρων και της αλλαγής χρήσης γης. Η ξηρασία -απουσία βροχής και υποβάθμιση της γης από την κλιματική αλλαγή- συμβάλλει στο φαινόμενο της απερήμωσης και τις καταστροφικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και τη φύση», προστίθεται.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, με σύνθημα «Rising up from drought together», επισημαίνεται, τονίζει την ανάγκη και τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, στοχεύοντας στην ενθάρρυνση των πολιτών, των κοινοτήτων, των επιχειρήσεων και των Κρατών-Μερών για κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της ξηρασίας και την οικοδόμηση μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωτομαγιά: Θα μεταφερθεί η αργία και στην Κύπρο; Τι θα συμβεί με τις υπεραγορές - Ο λόγος που άλλαξε στην Ελλάδα

«Μίλησε» η νεκροτομή του άτυχου νεαρού που πήδηξε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας στη Λεμεσό - Όσα κατέδειξε

Tμ. Γεωργίας στο «Τ» για καταστροφή καλλιεργειών από κακοκαιρία - Ξεκίνησαν καταγραφές - Το ετήσιο κόστος ζημιών

«Ηλεκτρισμένες» οι τιμές ρεύματος: Οι αυξημένες τιμές λογαριασμών και θερμοκηπιακών αερίων - Τι ισχύει με την επιχορήγηση

Μήπως να γίνουμε vegan; - Πόσο αυξήθηκε η τιμή του κρέατος; - Οι παράγοντες που «πιέζουν» την αγοράΣυμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας: Συνεχής αξιολόγηση των δεδομένων για Μεταναστευτικό - Ολοκληρώθηκε η συνεδρία

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας: Συνεχής αξιολόγηση των δεδομένων για Μεταναστευτικό - Ολοκληρώθηκε η συνεδρία

Παρουσίαση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη από το κάθε αρμόδιο Υπουργείο των δεδομένων που έχουν ενώπιον τους σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές του τελευταίου διαστήματος έγινε στη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), την Παρασκευή, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ υπήρξε και ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην περιοχή, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top