ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευάλωτη στην απερήμωση, ξηρασία και έλλειψη νερού η Κύπρος - Τι λέει το Τμ. Περιβάλλοντος

Ευάλωτη στην απερήμωση, ξηρασία και έλλειψη νερού η Κύπρος - Τι λέει το Τμ. Περιβάλλοντος

Η Κύπρος είναι ευάλωτη στην απερήμωση, την ξηρασία, την έλλειψη νερού, καθώς και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Περιβάλλοντος με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης και της Ξηρασίας.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Απερήμωση, έχει ετοιμασθεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) το οποίο περιλαμβάνει χαρτογράφηση των ευάλωτων περιοχών και δράσεις και μέτρα για αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το ΕΣΔ προβλέπει την ανάληψη δράσεων και μέτρων σε όλους τους τομείς, σε όλα τα επίπεδα των εμπλεκόμενων φορέων (πολίτες, επιχειρήσεις, κυβέρνηση), ώστε να αντιμετωπιστεί η απερήμωση και η ξηρασία.

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης (Ερημοποίησης) και της Ξηρασίας γιορτάζεται στις 17 Ιουνίου και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την υποβάθμιση της γης και να επιστήσει την προσοχή στην εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης.

Το φαινόμενο της απερήμωσης (ερημοποίηση της γης), αναφέρεται, υποβαθμίζει τη γη και μετατρέπει τα γόνιμα εδάφη σε άγονα. «Η απερήμωση της γης είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής εκμετάλλευσης από την εντατική γεωργία/κτηνοτροφία (υπερβόσκηση), των δασικών πυρκαγιών, της εκμετάλλευσης/χρήσης των φυσικών πόρων και της αλλαγής χρήσης γης. Η ξηρασία -απουσία βροχής και υποβάθμιση της γης από την κλιματική αλλαγή- συμβάλλει στο φαινόμενο της απερήμωσης και τις καταστροφικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και τη φύση», προστίθεται.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, με σύνθημα «Rising up from drought together», επισημαίνεται, τονίζει την ανάγκη και τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, στοχεύοντας στην ενθάρρυνση των πολιτών, των κοινοτήτων, των επιχειρήσεων και των Κρατών-Μερών για κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της ξηρασίας και την οικοδόμηση μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top