Προ των πυλών του πρώτου, για το φετινό καλοκαίρι, καύσωνα βρισκόμαστε τις τελευταίες ημέρες, αναμένοντας ο υδράργυρος να αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Η χώρα μας είναι συνηθισμένη σε τέτοιες, ακραίες θερμοκρασίες και συχνά οι πολιτειακές δυνάμεις παίρνουν μέτρα προστασίας των πολιτών, καθώς η έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα σε όλους μας. Κι ενώ συμπτώματα όπως ζαλάδες, αδυναμία, λιποθυμικά επεισόδια ή θερμοπληξία μας είναι γνώριμα σε τέτοιες συνθήκες, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) έρχεται να προσθέσει μία ακόμη απειλή, που ίσως δεν γνωρίζαμε: τους κινδύνους που εγκυμονεί ο καύσωνας για την υγεία της καρδιάς.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η υγεία της καρδιάς φαίνεται πως απειλείται άμεσα από συνθήκες καύσωνα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού.
Πιο συγκεκριμένα, η θερμότητα και η αφυδάτωση αναγκάζουν την καρδιά να εργαστεί πιο σκληρά για να διατηρήσει τη φυσιολογική της θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να αντλεί περισσότερο αίμα, το οποίο «κλέβει» από τα κύρια όργανα, διοχευτεύοντάς το στο κάτω μέρος του δέρματος.
Πρόσφατη έρευνα της AHA υποστηρίζει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ των ακραία υψηλών θερμοκρασιών και της αύξησης των θανάτων από καρδιακές παθήσεις, ενώ οι συχνές διακυμάνσεις θερμοκρασίας του καλοκαιριού ενδέχεται να οδηγούν στην πρόκληση σοβαρότερων εγκεφαλικών επεισοδίων.
Ο πρόεδρος της AHA, καθηγητής έρευνας για την καρδιά, προληπτικής ιατρικής και παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο, δρ. Donald Lloyd-Jones, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ενώ οι θάνατοι και οι ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη μπορούν να προληφθούν, περισσότεροι από 600 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Εάν έχετε καρδιακή νόσο, είχατε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, είστε άνω των 50 ετών ή υπέρβαροι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να λαμβάνετε ειδικές προφυλάξεις σε συνθήκες ζέστης, με σκοπό να προστατεύετε την υγεία σας».
«Ορισμένα φάρμακα, όπως οι β-αναστολείς και τα διουρητικά, που επηρεάζουν τις αποκρίσεις της αρτηριακής πίεσης ή εξαντλούν το νάτριο του σώματος, μπορεί να κάνουν το σώμα πιο ευαίσθητο στη θερμότητα και να προκαλέσουν στον άνθρωπο την αίσθηση ότι είναι άρρωστος, όταν εκτίθεται σε υπερβολική ζέστη», συμπληρώνει ο ίδιος.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει και όλοι ανεξαιρέτως οφείλουν να προστατεύονται από τις υψηλές θερμοκρασίες, ανεξάρτητα από το εάν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή όχι.
Σύμφωνα με τον δρ. Lloyd-Jones, «το κλειδί είναι να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Είναι εύκολο να αφυδατωθείτε, ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν διψάτε. Γι’ αυτό, να πίνετε πολύ νερό πριν, κατά τη διάρκεια και αφού βγείτε έξω στη ζέστη. Μην περιμένετε να αισθανθείτε δίψα».
Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για να προστατεύεστε αποτελεσματικά από τον καύσωνα:
- Αποφύγετε τους εξωτερικούς χώρους τις ώρες που ο ήλιος είναι δυνατός
- Προτιμήστε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα, από υφάσματα που επιτρέπουν στο σώμα σας να «αναπνέει», όπως το βαμβάκι. Μην παραλείπετε το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Να εφαρμόζετε, επιπλέον, αδιάβροχο αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 15 πριν βγείτε έξω και να το ανανεώνετε κάθε δύο ώρες.
- Καταναλώστε αρκετό νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έξοδό σας ή την άσκηση. Αποφύγετε τα καφεϊνούχα ή αλκοολούχα ποτά.
- Κάντε τακτικά διαλείμματα όταν κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους. Σταματήστε για λίγα λεπτά σε σκιερό ή δροσερό μέρος και ενυδατωθείτε.
- Αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, συνεχίστε να παίρνετε όλα τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις