Στον πειρασμό της συνεργασίας με την άκρα δεξιά φαίνεται ότι θέλει να ενδώσει ο Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η ηγέτιδα της ακροδεξιάς στη Γαλλία Μαρί Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος τής απηύθυνε πρόσκληση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αφού μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.
Προσώρας οι προθέσεις της Λεπέν δεν έχουν ξεκαθαριστεί, ωστόσο οι επαφές στο πλαίσιο των διερευνητικών συνεχίζονται έτσι ώστε να δοθεί λύση στο αδιέξοδο και η χώρα να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση.
Aν πάντως ο Μακρόν δεν εξασφαλίσει ευρύτερες συμμαχίες, ο Μακρόν θα αναγκαστεί να κυβερνήσει με συνεργασίες ανά περίσταση και ανάλογα με τα νομοθετήματα που θα έρχονται για ψήφιση.
Ο δύσκολος γρίφος
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνέχισε την Τετάρτη τις προσπάθειές του να τερματίσει την κρίση που δημιουργήθηκε από την αποτυχία του κόμματός του να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, αλλά χωρίς να διαφαίνεται λύση στο αδιέξοδο που θέτει σε κίνδυνο τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια.
Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν βρίσκεται 44 έδρες μακριά από την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ενώ ο αριστερός συνασπισμός το Μελανσόν και η ακροδεξιά της Λεπέν σημείωσαν σημαντικά κέρδη.
Η κατάσταση έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τα σχέδια του Μακρόν για μεταρρυθμίσεις κατά τη δεύτερη θητεία του μετά την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου – και κυρίως του βασικού μέτρου για τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Την Τρίτη, ο Μακρόν φιλοξένησε σπάνιες συνομιλίες στο Μέγαρο Ελιζέ με ηγέτες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) Μαρίν Λεπέν, για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση.
Θα συναντηθεί με άλλους ηγέτες σήμερα, αν και ο επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας NUPES, Μελανσόν στέλνει τον 32χρονο βουλευτή Adrien Quatennens για να τον εκπροσωπήσει, σε μια ξεκάθαρη υποτίμηση του προέδρου.
Διαβουλεύσεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας από τον Μακρόν;
Πάντως, την ίδια στιγμή που η Λεπέν έκανε τη δήλωση για την πρόταση του Μακρόν, το κόμμα και υπουργοί του δεν αποκλείουν πιθανή συνεργασία με τους βουλευτές της.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Eric Dupont-Moretti, από τους διασημότερους δικηγόρους της Γαλλίας, αναφέρει την ιδέα «να πορευτούμε μαζί» με την Εθνική Συσπείρωση.
«Γιατί να μην συζητάμε με την ΕΣ και να συζητάμε με την Ανυπότακτη Γαλλία (του Μελανσόν);» αναρωτιέται ο βουλευτής του κόμματος του Μακρόν, Sylvain Maillard.
Ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Γαλλίας, ο πρώην πρωθυπουργός του Εμ. Μακρον αλλά και προηγούμενα στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, Edouard Philippe, θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί, συνεργασία που εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία.
Το αφεντικό τους όμως ο Christian Jacob το αποκλείει μετά τη συνάντηση του την Τρίτη με τον Πρόεδρο Μακρον γιατί «εκλεγήκαμε ως αντιπολίτευση».
Στην πραγματικότητα, τα εκλογικά προγράμματα των δυο παρατάξεων είναι σχεδόν όμοια, ήταν μάλιστα ένα από τα επιχειρήματα της ίδιας της υποψήφιας του κόμματος της κλασικής δεξιάς των Ρεπουμπλικάνων στην προεδρική εκλογή, Valérie Pecresse. Τότε κατηγόρησαν τον υποψήφιο Μακρον ότι «αντέγραψε», «λεηλάτησε», «έκλεψε» τις προτάσεις της Πεκρές.
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις