ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομική αβεβαιότητα, μεταρρύθμιση της ΤΑ και μεταναστευτικό στα θέματα του συνεδρίου της ΟΗΟ-ΣΕΚ

Οικονομική αβεβαιότητα, μεταρρύθμιση της ΤΑ και μεταναστευτικό στα θέματα του συνεδρίου της ΟΗΟ-ΣΕΚ

Στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Ηλία κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να αξιοποιήσουν το μεσοδιάστημα μέχρι και τον Ιούνιο του 2024, ημερομηνία κατά την οποία θα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση, προκειμένου αυτή να ξεκινήσει σωστά, από την αρχή. Θα ήταν λάθος, είπε, να μην τεθούν οι σωστές βάσεις και η μεταρρύθμιση να απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών γιατί δεν έγιναν όσα πρέπει να γίνουν στο στενό, μεσοδιάστημα μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Ο ΓΓ της ΟΗΟ-ΣΕΚ αναφέρθηκε επίσης στα θέματα των υπαλλήλων αορίστου χρόνου, της αγοράς υπηρεσιών, των Ταμείων Ευημερίας, της συμφωνίας για το ΡΙΚ και της τηλεργασίας, η οποία όπως σημείωσε θα πρέπει να ρυθμίζεται από συμφωνημένο γενικό νομοθετικό πλαίσιο αλλά και από συμπληρωματικές συμφωνημένες συμβάσεις με τις συντεχνίες, όπου θα διευκρινίζονται όλες οι επιμέρους παράμετροι των τηλεργαζομένων ανάλογα και με τις ιδιαιτερότητες του κάθε Οργανισμού.

Στις «Αποφάσεις του 14ου Παγκυπρίου Συνεδρίου ΟΗΟ–ΣΕΚ» οι σύνεδροι εξουσιοδότησαν την ηγεσία τους να διαπραγματευτεί και να διαχειριστεί τη συνεχιζόμενη για τουλάχιστον μια δεκαετία δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, κύρια με μειώσεις της αξίας των μισθών τους, η οποία δημιουργεί διεύρυνση της ανισότητας στη συσχέτιση των μισθών με τα κέρδη. Διεμήνυσαν δε την αποφασιστικότητά τους να επιδιωχθεί βελτίωση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων με την διεκδίκηση του μεριδίου που τους αναλογεί, μέσα από τον παραγόμενο πλούτο της Οικονομίας.

Οι σύνεδροι επανέλαβαν την δεδηλωμένη αντίθεσή τους στις αποκρατικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών. Ανέδειξαν, επίσης, το γεγονός ότι η λειτουργική βελτίωση που αυτοί είχαν προς όφελος της οικονομίας και του τόπου, σε καιρούς μάλιστα δύσκολους, επέδρασε καταλυτικά στην περιθωριοποίηση των όποιων συζητήσεων για αποκρατικοποιήσεις. Ζήτησαν ακόμη, την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση και βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητάς τους, με καλά μελετημένες και συμφωνημένες δράσεις που θα στηρίζονται στις ιδιαιτερότητες του κάθε Οργανισμού.

Οι σύνεδροι χαιρέτισαν τη συμφωνία, για σύσταση και λειτουργία του νέου συνταξιοδοτικού για το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κάλεσαν το Κράτος να ενεργήσει κατά τρόπο που το «Ειδικό Ταμείο», που θα δημιουργηθεί και στο οποίο θα κατατίθενται οι εκατέρωθεν εισφορές, εξελικτικά να αποτελέσει ένα εύρωστο συνταξιοδοτικό θεσμό που θα διασφαλίζει τη διαχρονική αξιοπιστία του. Διαπίστωσαν δε, ότι η σύσταση, αλλά και η συμμετοχή της ΟΗΟ-ΣΕΚ, αλλά και των άλλων μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων του τόπου, στην Επιτροπή Παρακολούθησης της λειτουργίας του Ταμείου στοχεύει στη διαφύλαξη της οικονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του Ταμείου.

Επίσης, οι σύνεδροι χαιρέτισαν την έγκριση των νόμων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους να αξιοποιήσουν το μεσοδιάστημα μέχρι και τον Ιούνιο του 2024, ημερομηνία που εφαρμόζεται η μεταρρύθμιση, προκειμένου αυτή να ξεκινήσει σωστά, από την αρχή. Θα ήταν λάθος, τονίζουν, να μην τεθούν οι σωστές βάσεις και η μεταρρύθμιση να απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών γιατί δεν έγιναν όσα πρέπει να γίνουν στο μεσοδιάστημα μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Καλούν, ακόμη, το Υπουργείο Εσωτερικών να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό για συζήτηση των εργασιακών ζητημάτων που προκύπτουν από τη μεταρρύθμιση και ο οποίος περιλαμβάνεται στη μεταξύ μας συμφωνία του Μαρτίου του 2020.

Οι σύνεδροι απαίτησαν όπως προωθηθεί η δρομολόγηση και εφαρμογή Γενικών Εργασιακών ζητημάτων που συζητήθηκαν στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας και του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος. Η εφαρμογή Εθνικού Κατώτατου Μισθού και η ενσωμάτωση βελτιώσεων και αλλαγών στο Συνταξιοδοτικό Σχέδιο του ΤΚΑ που θα περιλαμβάνει και τη ρύθμιση της αναλογιστικής μείωση του 12%, είναι ζητήματα για τα οποία ο διάλογος εξαντλήθηκε και απομένει μόνο η απόφαση πολιτικής, για ρύθμιση τους.

Οι σύνεδροι εξέφρασαν την αντίδρασή τους σε διεργασίες αγοράς υπηρεσιών που εξευτελίζουν την προσφορά εργασίας και τους εργαζόμενους, αφού θεωρούν απαράδεκτο η εργασιακή απόγνωση να αποτελεί άλλοθι για μίσθωση υπηρεσιών με εξευτελιστικούς μισθοδοτικούς όρους. Εξέφρασαν, επίσης, την ανησυχία τους και ταυτίζουν την θέση τους με την υπόλοιπη κοινωνία για διαφύλαξη και βελτίωση του ΓεΣΥ ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες των πολιτών του τόπου.

Επίσης, χαιρέτισαν την πρόοδο στην ρύθμιση των γενικών όρων απασχόλησης για τους αορίστου χρόνου εργαζόμενους, σημειώνοντας πως η συμπερίληψή τους στο νέο Συνταξιοδοτικό Σχέδιο είναι επίσης θετική εξέλιξη.

Τέλος, οι σύνεδροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και την ακρίβεια που πλήττει τους καταναλωτές και η οποία μειώνει την αξία των μισθών και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Στο πλαίσιο των εργασιών του 14ου Παγκύπριου Συνεδρίου, εξελέγη η νέα Γενική Γραμματεία της ΟΗΟ-ΣΕΚ η οποία είναι η ακόλουθη: Ανδρέας Ηλίας Γενικός Γραμματέας, Ηλίας Δημητρίου Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Προκόπης Προκοπίου Ταμίας, Χρίστος Πελεκάνος Γενικός Οργανωτικός και Σάββας Αριστοδήμου Μέλος/Σύμβουλος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top