Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» - Το Τοπικό Σχέδιο θα εξασφαλίζει «ξεκάθαρη προστασία του Εθνικού Δάσους του Ακάμα»

«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» - Το Τοπικό Σχέδιο θα εξασφαλίζει «ξεκάθαρη προστασία του Εθνικού Δάσους του Ακάμα»

«Όλα όσα ακούγονται περί ξενοδοχείων και κέντρων αναψυχής εντός του Εθνικού Πάρκου Ακάμα, ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, κληθείς από δημοσιογράφους την Κυριακή να σχολιάσει όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από το θέμα της αναθεώρησης του Τοπικού Σχεδίου των κοινοτήτων στην περιοχή του Ακάμα.

Σε δηλώσεις του, στην Κοινότητα Τεμβριάς, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι το Τοπικό Σχέδιο που έχει εκπονήσει το Πολεοδομικό Συμβούλιο, κατόπιν της εκχώρησης των δεόντων εξουσιών από το Υπουργείο Εσωτερικών, «θα ολοκληρωθεί μετά την εκπόνηση όλων των - περιβαλλοντικών κυρίως - μελετών και θα δίνει ακριβώς το στίγμα όσων έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες». Η ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών μελετών, όπως είπε ο κ. Νουρής, αποτελεί ουσιαστικά και την τελική γνωμοδότηση επί του Σχεδίου που ετοιμάστηκε από το Πολεοδομικό Συμβούλιο, ώστε να θεωρείται ολοκληρωμένο και το Σχέδιο.

Εξήγησε ότι το Τοπικό Σχέδιο θα εξασφαλίζει «ξεκάθαρη προστασία του Εθνικού Δάσους του Ακάμα». «Από την άλλη, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ότι οι κοινότητες μακριά από το πάρκο του Ακάμα, χρειάζονται τη στήριξη του κράτους με συντεταγμένο τρόπο, έχουν επίσης υποβληθεί συγκεκριμένες εισηγήσεις, που τις θεωρούμε απόλυτα ισορροπημένες», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στις φωνές που ακούγονται το τελευταίο διάστημα, είπε ότι εάν συγκεραστούν οι δηλώσεις των ιδιοκτητών και των διαμαρτυρομένων, κάπου στη μέση θα βρίσκεται η αλήθεια. Είπε, δε, ότι το Πολεοδομικό Συμβούλιο «έχει ισορροπήσει προ πολλού και αφού έχουμε αφουγκραστεί και τις ανησυχίες όσων διαμαρτύρονται, για την αναγκαιότητα - την οποία θα ήθελα να υπερτονίσω - της προστασίας του εθνικού πάρκου Ακάμα, αλλά την ίδια ώρα και την ανάληψη εκ μέρους της Κυβέρνησης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, για να αποδοθεί – επιτρέψτε μου να πω – κοινωνική δικαιοσύνη και για όσους πλήττονται τα συμφέροντά τους».

Τέλος, εξήγησε για ποιο λόγο δεν έχει παρουσιαστεί το Τοπικό Σχέδιο στη Βουλή, λέγοντας ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει την παρουσίαση σχεδίων, πριν την τελική τους εκπόνηση. «Θέλω να επαναλάβω για πολλοστή φορά, επειδή ακούστηκε ότι η Κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο, ότι υπάρχει νομοθεσία στο κράτος αυτό, που διαλαμβάνει ότι δεν μπορεί να παρουσιάζεται δημοσίως οπουδήποτε ένα τέτοιο σχέδιο πριν από την τελική του εκπόνηση από το πολεοδομικό συμβούλιο, γιατί πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε στη συνέχεια να προσβάλει το Τοπικό Σχέδιο και θα είχαμε νομικίστικα προβλήματα», είπε ο κ. Νουρής, καταλήγοντας ότι «δεν υπάρχει άρνηση εκ μέρους της κυβέρνησης, υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τα θέσμια».

Έλληνας εμπειρογνώμονας για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην ΤΑ

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τους σχεδιασμούς για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στην επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, τη Δευτέρα, με σκοπό την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Εξήγησε ότι, στον ρόλο του συντονιστή για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, το Υπουργείο «έχει αναλάβει και τη συγκρότηση μίας τεχνικής ομάδας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, το οποίο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για βοήθεια».

«Αύριο μεταβαίνω στην Αθήνα μαζί με τους υπεύθυνους λειτουργούς του Υπουργείου, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφενός για να υπογράψουμε μνημόνιο συνεργασίας, που διαλαμβάνει μεταξύ άλλων την παραχώρηση ενός συμβούλου εμπειρογνώμονα, ο οποίος με την εμπειρία του προγράμματος Καλλικράτης στην Ελλάδα, ευελπιστούμε ότι θα είναι εξαιρετικά βοηθητικός, για να μπορέσουμε να φτάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και υιοθετώντας όλες τις πρόνοιες της νομοθεσίας στον Μάιο του 2024», είπε ο κ. Νουρής.

Στόχος, όπως είπε, είναι στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2024, οι νομοθεσίες να «απηχούν ακριβώς τα θέλω των πολιτών, δηλαδή Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα παρέχει τις καλύτερες ποιοτικά υπηρεσίες, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Ξέπλυμα χρήματος: Η φήμη της Κύπρου στο εξωτερικό και η εποπτεία της νομοθεσίας - Oι θέσεις του Παγκ. Δικηγορικού Συλλόγου

Ξέπλυμα χρήματος: Η φήμη της Κύπρου στο εξωτερικό και η εποπτεία της νομοθεσίας - Oι θέσεις του Παγκ. Δικηγορικού Συλλόγου

Τις θέσεις του για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τα «παραθυράκια» του νόμου και τι πρέπει να αλλάξει για να σωθεί η φήμη της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός και κέντρο παροχής επαγγελματικών/διοικητικών υπηρεσιών αναλύει στο ThemaOnline ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), Μιχάλης Βορκάς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top