ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Νουρής: Η Τουρκία εμμένει σε μια επιθετική ρητορική

Νίκος Νουρής: Η Τουρκία εμμένει σε μια επιθετική ρητορική

Η Τουρκία εμμένει σε μια επιθετική ρητορική, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, κατά τη διάρκεια επιμνημόσυνου λόγου που εκφώνησε την Κυριακή για τον ήρωα της ΕΟΚΑ, Ανδρέα Αβρααμίδη από την Τεμβριά, ο οποίος έπεσε στις 3 Αυγούστου 1958.

"Οι τακτικισμοί, οι λεονταρισμοί και η διπλωματία της Τουρκίας εμμένουν σε μια επιθετική ρητορική, η οποία την ίδια ώρα επιλέγει να 'δηλητηριάζει' τις σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών τόσο με την αλαζονική της στάση όσο και με τις θέσεις της που αξιώνουν προκλητικά τη λύση δύο κρατών", σημείωσε ο ΥΠΕΣ, προσθέτοντας ότι η απαράδεκτη στάση και οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας συντηρούν στην «κατάψυξη» το αδιέξοδο που επήλθε στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Επιπρόσθετα, ο κ. Νουρής σημείωσε ότι η Άγκυρα επιδίδεται σε έναν οιονεί «εποικισμό» των ελεύθερων περιοχών μέσω των παράτυπων μεταναστών, που κατά χιλιάδες ωθούνται από την Τουρκία μέσω της πράσινης γραμμής προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

"Εχουμε διαμηνύσει στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε αλλοτρίωση της πατρίδας μας. Μεθοδικά θα περιορίσουμε τις ροές από την πράσινη γραμμή και αποφασιστικά θα εντείνουμε τις επιστροφές και τις απελάσεις όσων οι αιτήσεις τους απορρίπτονται και δεν δικαιούνται να παραμείνουν στη Δημοκρατία", επεσήμανε.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να στηλιτεύει "προς κάθε κατεύθυνση τις παράνομες ενέργειες, που αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο είτε αυτό αφορά την εργαλειοποίηση των μεταναστών είτε την κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας την ανάγκη αναστροφής των τουρκικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των τετελεσμένων που επιχειρούν στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων, αλλά και της εργαλειοποίησης των μεταναστών".

Ο ΥΠΕΣ αναφέρθηκε και στον ήρωα της ΕΟΚΑ, Ανδρέα Αβρααμίδη, ο οποίος γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου 1938 στην Τεμβριά. Στις 3 Αυγούστου 1958, παρέλαβε μια διαταγή που τον καλούσε να μεταφέρει 27 αυτοσχέδιες βόμβες στα κάτω χωριά της Σολέας, δηλαδή στη Φλάσου, τη Λινού, τα Κατύδατα, το Καλό Χωριό Λεύκας και την Πέτρα.

Η ζωή του Ανδρέα Αβρααμίδη κόπηκε ξαφνικά όταν κοντά στην τοποθεσία «Μερσίνια» οι βόμβες εξερράγησαν, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα, ανέφερε ο κ. Νουρής. Ακολούθως ο ΥΠΕΣ τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ανδρέα Αβρααμίδη, στον χώρο της θυσίας του στην Τεμβριά. Κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων τελέστηκε τρισάγιο, ενώ απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς απέδιδε τιμές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

Η Κύπρος «δεν έχει αποτελέσει και δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις Νασράλα, χωρίς να κατονομάζει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top