ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος Μαστού: Πότε «ξυπνάει» ο όγκος – Ποια είναι η χειρότερη ώρα της ημέρας

Καρκίνος Μαστού: Πότε «ξυπνάει» ο όγκος – Ποια είναι η χειρότερη ώρα της ημέρας

Μια πρωτοφανή αποκάλυψη για τη συμπεριφορά των καρκινικών κυττάρων μαστού έκανε πρόσφατη έρευνα, προτείνοντας αλλαγές ενδεχομένως στον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών από τους ογκολόγους.

Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού φέρνει πιθανώς την επιστημονική και ιατρική κοινότητα πρόσφατη ελβετική μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature. Ο εντοπισμός της κακοήθειας πριν τη δημιουργία μεταστάσεων σε άλλα άργανα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για την έκβαση της νόσου, εξασφαλίζοντας στην ασθενή καλή ανταπόκριση στη θεραπεία.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο και Νοσοκομείο της Ζυρίχης και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH), τα καρκινικά κύτταρα που οδηγήσουν σε μεταστάσεις αυξάνονται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Το πρόσφατο εύρημα καταρρίπτει έτσι την παγιωμένη επιστημονική υπόθεση ότι οι καρκινικοί όγκοι σχηματίζουν διαρκώς μεταστατικά κύτταρα.

Οι μεταστάσεις συμβαίνουν όταν τα καρκινικά κύτταρα αποσπώνται από τον αρχικό όγκο και διασπείρονται στο σώμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων, σηματίζοντας νέους όγκους σε άλλα όργανα. Ειδικότερα, όμως, η διαδικασία αυτή φαίνεται ότι επιταχύνεται «όταν η ασθενής κοιμάται οπότε ο όγκος ξυπνά», σύμφωνα με το σχόλιο του καθηγητή Μοριακής Ογκολογίας, Δρ Nicola Aceto, ο οποίος υπήξε επικεφαλής της μελέτης που συμπεριέλαβε 30 γυναίκες και ποντίκια με καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη έδειξε επιπλέον ότι τα κύτταρα που αποκόπτονται από τον αρχικό όγκο το βράδυ διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται ταχύτερα σχετικά με τα κυκλοφορούντα κατά την ημέρα καρκινικά κύτταρα. Συνεπάγεται έτσι ότι ορμόνες όπως η μελατονίνη που εμπλέκονται στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού ελέγχουν τη διαφυγή και κυκλοφορία των καρκινικών κυττάρων, υπογράμμισε η Δρ Ζωή Διαμαντοπούλου από το ETH.

Προσαρμογή των ελέχγων και θεραπειών

Η μελέτη ανέδειξε παράλληλα τη σημασία του χρόνου ελέγχου των όγκων στους μαστούς, αφού διαφορετικές τυχαίες χρονικά δειγματοληψίες αίματος παρουσιάσαν διαφορετικά επίπεδα κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων. Στα ποντίκια μάλιστα, που είναι νυκτόβια πλάσματα, τα παραπάνω επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από των γυναικών, κάτι που σχετίστηκε με τη συλλογή δείγματος από τους ερευνητές τις πρωινές συνήθως ώρες, οπότε τα τρωκτικά κοιμούνται. «Πιστεύουμε ότι προκύπτει η ανάγκη συστηματικής καταγραφής των χρονικών σημείων που οι ογκολόγοι λαμβάνουν βιοψίες» σχολίασε ο Δρ Aceto.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 2,3 εκατ. νέα περιστατικά. Επόμενος στόχος της ερευνητικής ομάδας, είναι να διερευνήσουν αν καρκινικά κύτταρα και άλλων μορφών καρκίνων που δίνουν μεταστάσεις συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top