ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος Μαστού: Πότε «ξυπνάει» ο όγκος – Ποια είναι η χειρότερη ώρα της ημέρας

Καρκίνος Μαστού: Πότε «ξυπνάει» ο όγκος – Ποια είναι η χειρότερη ώρα της ημέρας

Μια πρωτοφανή αποκάλυψη για τη συμπεριφορά των καρκινικών κυττάρων μαστού έκανε πρόσφατη έρευνα, προτείνοντας αλλαγές ενδεχομένως στον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών από τους ογκολόγους.

Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού φέρνει πιθανώς την επιστημονική και ιατρική κοινότητα πρόσφατη ελβετική μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature. Ο εντοπισμός της κακοήθειας πριν τη δημιουργία μεταστάσεων σε άλλα άργανα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για την έκβαση της νόσου, εξασφαλίζοντας στην ασθενή καλή ανταπόκριση στη θεραπεία.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο και Νοσοκομείο της Ζυρίχης και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH), τα καρκινικά κύτταρα που οδηγήσουν σε μεταστάσεις αυξάνονται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Το πρόσφατο εύρημα καταρρίπτει έτσι την παγιωμένη επιστημονική υπόθεση ότι οι καρκινικοί όγκοι σχηματίζουν διαρκώς μεταστατικά κύτταρα.

Οι μεταστάσεις συμβαίνουν όταν τα καρκινικά κύτταρα αποσπώνται από τον αρχικό όγκο και διασπείρονται στο σώμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων, σηματίζοντας νέους όγκους σε άλλα όργανα. Ειδικότερα, όμως, η διαδικασία αυτή φαίνεται ότι επιταχύνεται «όταν η ασθενής κοιμάται οπότε ο όγκος ξυπνά», σύμφωνα με το σχόλιο του καθηγητή Μοριακής Ογκολογίας, Δρ Nicola Aceto, ο οποίος υπήξε επικεφαλής της μελέτης που συμπεριέλαβε 30 γυναίκες και ποντίκια με καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη έδειξε επιπλέον ότι τα κύτταρα που αποκόπτονται από τον αρχικό όγκο το βράδυ διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται ταχύτερα σχετικά με τα κυκλοφορούντα κατά την ημέρα καρκινικά κύτταρα. Συνεπάγεται έτσι ότι ορμόνες όπως η μελατονίνη που εμπλέκονται στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού ελέγχουν τη διαφυγή και κυκλοφορία των καρκινικών κυττάρων, υπογράμμισε η Δρ Ζωή Διαμαντοπούλου από το ETH.

Προσαρμογή των ελέχγων και θεραπειών

Η μελέτη ανέδειξε παράλληλα τη σημασία του χρόνου ελέγχου των όγκων στους μαστούς, αφού διαφορετικές τυχαίες χρονικά δειγματοληψίες αίματος παρουσιάσαν διαφορετικά επίπεδα κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων. Στα ποντίκια μάλιστα, που είναι νυκτόβια πλάσματα, τα παραπάνω επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από των γυναικών, κάτι που σχετίστηκε με τη συλλογή δείγματος από τους ερευνητές τις πρωινές συνήθως ώρες, οπότε τα τρωκτικά κοιμούνται. «Πιστεύουμε ότι προκύπτει η ανάγκη συστηματικής καταγραφής των χρονικών σημείων που οι ογκολόγοι λαμβάνουν βιοψίες» σχολίασε ο Δρ Aceto.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 2,3 εκατ. νέα περιστατικά. Επόμενος στόχος της ερευνητικής ομάδας, είναι να διερευνήσουν αν καρκινικά κύτταρα και άλλων μορφών καρκίνων που δίνουν μεταστάσεις συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top