Μετέφερε την έντονη ανησυχία του για την Τουρκία στον Στιούαρτ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Μετέφερε την έντονη ανησυχία του για την Τουρκία στον Στιούαρτ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης, κ. Κόλιν Στιούαρτ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της ετοιμασίας των εξαμηνιαίων εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον ερχόμενο Ιούλιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέπτυξε τις σταθερές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και εξέφρασε τη λύπη του για την απόρριψη των προτάσεων του για υιοθέτηση τολμηρών μέτρων οικοδόμησης  εμπιστοσύνης που θα δημιουργούσαν το κατάλληλο κλίμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης την έντονη ανησυχία του από τα νέα τετελεσμένα που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά και την απαράδεκτη ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης και όσων την εκπροσωπούν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Στιούαρτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επίσκεψη του στον Πρόεδρο γίνεται πριν τη μετάβαση του στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Πρόσθεσε ότι είχαν μια πολύ καλή συνάντηση, κατά την οποία τον ευχαρίστησε για τη στήριξη των Ελληνοκυπρίων προς τους Τουρκοκύπριους κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών στα κατεχόμενα πριν λίγες μέρες.

Σημείωσε, επίσης, ότι η βοήθεια αυτή καταδεικνύει το βασικό σημείο για την Κύπρο που αφορά την αλληλεγγύη των Κυπρίων ανάμεσα τους, όταν στη δεδομένη στιγμή υπήρξε η άμεση και αναμφίβολη βοήθεια από τους Ελληνοκύπριους προς τους Τουρκοκύπριους.

Είπε ακόμα ότι κατά τη συνάντηση τους συζήτησαν την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον κόσμο ως θεμέλιο για την εξεύρεση τρόπου, ώστε να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

Επεσήμανε ότι συζήτησαν, επίσης, πως το θέμα της εμπιστοσύνης έχει πάρει λανθασμένη κατεύθυνση και χωρίς εμπιστοσύνη θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει η διαδικασία.

Ερωτηθείς αν το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στα Βαρώσια θα περιληφθεί στην έκθεση του ΓΓ των ΗΕ, ο κ. Στιούαρτ απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι όλες οι εξελίξεις επί του εδάφους καταγράφονται σε λεπτομέρεια στις εκθέσεις του ΓΓ, προσθέτοντας ότι η αντίδραση των ΗΕ εναπόκειται στο Συμβούλιο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Προανήγγειλε αξιοποίηση φυσικού αερίου εντός 2027 - Προτεραιότητα για προσέλκυση επενδύσεων από Ινδία, ΗΠΑ και Καζακστάν

ΠτΔ: Προανήγγειλε αξιοποίηση φυσικού αερίου εντός 2027 - Προτεραιότητα για προσέλκυση επενδύσεων από Ινδία, ΗΠΑ και Καζακστάν

Στο ενεργειακό κόστος ως βασική πρόκληση για την Κυβέρνηση, στις προσπάθειες αξιοποίησης του φυσικού αερίου, καθώς και στις διεθνείς επαφές για προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, αναφέρθηκε τη Μ.Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στο 16ο Nicosia Economic Congress, σημειώνοντας ότι θα γίνουν συζητήσεις με την ΕΝΙ και την TOTAL ούτως ώστε πριν το τέλος Απριλίου να υπάρξει συμφωνία για αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου εντός του 2027.

BEST OF TOTHEMAONLINE