ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιαγιά σε αναπηρικό ζητιανεύει στα φώτα τροχαίας στη Λάρνακα - Η νομοθεσία τα κυκλώματα και η έκκληση της Αστυνομίας

Γιαγιά σε αναπηρικό ζητιανεύει στα φώτα τροχαίας στη Λάρνακα - Η νομοθεσία τα κυκλώματα και η έκκληση της Αστυνομίας

Είναι συχνό φαινόμενο να συναντάς πλέον στη Κύπρο, πρόσωπα είτε να επαιτούν, είτε να πωλούν είτε να κάνουν εράνους σε φώτα τροχαίας ή στο οδικό δίκτυο. Για όσους πολίτες δεν το γνωρίζουν, υπάρχει νομοθεσία η οποία ξεκάθαρα απαγορεύει οποιαδήποτε πράξη εράνου , πώλησης , επαιτείας σε φώτα τροχαία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Λαρνακείς , εντόπισαν τη συγκεκριμένη γυναίκα σε τροχοκάθισμα να επαιτεί σε φώτα τροχαίας, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη ζωή των οδηγών όσο και την δική της.

Απαγορεύονται διά νόμου οι έρανοι , επαιτεία σε Φώτα τροχαίας

Μετά την δημοσίευση του πιο κάτω βίντεο και σε επικοινωνία με τον Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, μας διαβεβαίωσε ότι "Βάσει των διατάξεων του περί Διενέργειας Εράνων Νόμου του 2014, απαγορεύεται η παρουσία δενεργούντων εράνων στα φώτα τροχαίας".

Σημείωσε ότι θεωρείται αδίκημα καθώς "Δεν πρέπει να εμποδίζουν με οποιοδήποτε τρόπο την τροχαία κίνηση και δεν πρέπει να παρεμποδίζουν πρόσωπα που χρησιμοποιούν το δημόσιο οδικό δίκτυο"

Κατά καιρούς και κυρίως σε περιόδους γιορτών, όπως αναφέρει ο κ.Ανδρέου υπάρχει έξαρση αυτού του φαινομένου. Οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις διατάξεις του νόμου και να μην πέφτουν θύματα εξαπάτησης. Η Αστυνομία προειδοποιεί και συμβουλεύει τους πολίτες, να λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να πέσουν θύματα παράνομου εράνου ή επαιτείας..

 

Υπάρχουν τρεις τύποι περιπτώσεων που μπορεί να συναντήσεις στα φώτα τροχαίας.

1) Άτομα που επιδίδονται σε επαιτεία

Επισημαίνεται για ακόμη μία φορά ότι η επαιτεία συνιστά ποινικό αδίκημα και απαγορεύεται ρητά από το Νόμο. Σημειώνεται, ότι ενδέχεται κάποιοι από τους επαίτες να μπορεί να προσποιούνται κάποια πάθηση ή να επικαλούνται ότι έχουν ανάγκη, για να εκμαιεύσουν δωρεές.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο κάποιοι να ενεργούν στο πλαίσιο οργανωμένου κυκλώματος που τους εκμεταλλεύεται και κάποιοι ανήλικοι ή ενήλικοι να εξωθούνται από τρίτους στην επαιτεία.

Για αυτό και η Αστυνομία καλεί το κοινό όταν εντοπίζει περιπτώσεις επαιτείας και ιδιαίτερα όταν σε αυτές εμπλέκονται ανήλικοι, να ενημερώνει τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στο 1460, προκειμένου να διερευνάται το ενδεχόμενο ότι τα πρόσωπα που επιδίδονται στη ζητιανιά και ειδικά οι ανήλικοι, δεν εξωθούνται ή/και δεν τυγχάνουν εκμετάλλευσης από τρίτους και εκεί που χρειάζεται να ενημερώνονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

2) Πρόσχημα διεξαγωγής εράνων

Μια άλλη περίπτωση που παρατηρείται είναι αυτή με το πρόσχημα της διεξαγωγής εράνων. Δεν είναι λίγες οι φορές που εντοπίζονται κάποιοι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι τα φιλάνθρωπα αισθήματα του κοινού,να διενεργούν εράνους χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή, που είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι και σε αυτή την περίπτωση απαγορεύεται η διεξαγωγή εράνων σε φώτα τροχαίας ή στο οδικό δίκτυο

Η σχετική νομοθεσία για τα αδικήματα αυτά προβλέπει ποινή.

3) Πλανοδιοπώληση - Επαιτεία αλλά με αντικείμενα μικρής αξίας

Μια τρίτη περίπτωση είναι αυτή όπου επιτήδειοι προσποιούμενοι ότι πωλούν αντικείμενα μικρής αξίας, όπως στυλό, εικονούλες επιδίδονται σε παράνομη πράξη. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να τυγχάνουν εκμετάλλευσης από τρίτους και να είναι θύματα εμπορίας προσώπων. Να σημειωθεί ότι για διεξαγωγή οποιουδήποτε εράνου ή πλανοδιοπώλησης χρειάζεται ειδική άδεια είτε από Υπ.Εσωτερικών είτε από Επαρχιακή Διοίκηση. Σημειώνεται ξανά ότι απαγορεύεται τέτοια πράξη σε φώτα τροχαίας.

Η περίπτωση με κύκλωμα που εξαρθρώθηκε

Σε μια περίπτωση η Αστυνομία, μετά από καταγγελία πολίτη, εξάρθρωσε κύκλωμα με συλλήψεις 3 ατόμων οι οποίοι καταδικάστηκαν.

Πρόκειται για την περίπτωση όπου πολίτης εντόπισε γυναίκα βουλγαρικής καταγωγής να επιδίδεται σε επαιτεία και να ζητά βοήθεια στη Λεμεσό. Αμέσως ο πολίτης έκανε καταγγελία. Μετά από έρευνα της Αστυνομίας, έγιναν 3 συλλήψεις.

Στις 9/7/21 το ένα πρόσωπο (άντρας) καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 χρόνων, το δεύτερο πρόσωπο (άντρας) και το τρίτο (γυναίκα) σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών για το αδίκημα εμπορίας προσώπων με σκοπό την επαιτεία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top