ΔΙΕΘΝΗ

Αποκαλύψεις για την 6η Ιανουαρίου: Ο Τραμπ πήγε να αρπάξει το τιμόνι της λιμουζίνας του για να πάει στο Καπιτώλιο

Αποκαλύψεις για την 6η Ιανουαρίου: Ο Τραμπ πήγε να αρπάξει το τιμόνι της λιμουζίνας του για να πάει στο Καπιτώλιο

Μια σειρά απίστευτα περιστατικά με πρωταγωνιστή τον Ντόναλντ Τραμπ την 6η Ιανουαρίου 2021, την ημέρα της εισβολής των οπαδών του στο Καπιτώλιο, περιέγραψε στην κατάθεσή της συνεργάτιδα του τότε προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μίντοους.

Ο Τραμπ, στις τελευταίες και πιο ταραχώδεις ημέρες της θητείας του, εμφανίζεται να αμφιβάλλει σοβαρά αν οι οπαδοί του, στους οποίους μίλησε νωρίτερα, ήταν οπλισμένοι. Αλλά ακόμη περισσότερο έφτασε στο σημείο να επιχειρήσει να αρπάξει το τιμόνι της λιμουζίνας του για να πάει στο Καπιτώλιο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ερευνά τα τραγικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 και από τις συνεδριάσεις προκύπτει μια σειρά εξοργιστικών λεπτομερειών.

Η Κάσιντι Χάτσινσον είπε ότι οπαδοί του Τραμπ ήταν οπλισμένοι ακόμη και με AR-15, τα στρατιωτικού τύπου τυφέκια που είναι δημοφιλή στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος εξέφρασε μάλιστα την ενόχλησή του που η Μυστική Υπηρεσία, η οποία τον φρουρεί, χρησιμοποιούσε ανιχνευτές μετάλλου για να εντοπίσει και να απομακρύνει τους ενόπλους από το σημείο όπου θα μιλούσε.

Είναι η ομιλία που έριξε λάδι στη φωτιά για το πλήθος που τον άκουγε. Ο Τραμπ αμφισβήτησε ευθέως το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου και το πλήθος έσπευσε να το κάνει εμπράκτως, εισβάλλοντας στο Καπιτώλιο όπου το Κογκρέσο επικύρωνε και τυπικά την νίκη του Τζο Μπάιντεν.

«Πάρτε τους γαμ… ανιχνευτές, δεν είναι εδώ για να με πειράξουν», έλεγε ο Τραμπ εκείνο το πρωινό.

Αργότερα, η μάρτυρας περιέγραψε τον τσακωμό του Τραμπ με τη φρουρά του. «Είμαι ο γαμ… πρόεδρος, να με πάτε τώρα στο Καπιτώλιο», είπε στους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας που αρνούνταν να τον πάνε στο κτίριο, την ώρα της εισβολής. Πρόσθεσε δε ότι από το πίσω κάθισμα προσπάθησε να αρπάξει το τιμόνι από τον οδηγό της προεδρικής λιμουζίνας.

Την ίδια ώρα πανικόβλητοι αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο έτρεμαν στην ιδέα ο Τραμπ να γίνει ένα με το πλήθος των οπαδών του. Ανησυχούσαν και για τις βαριές νομικές επιπτώσεις στους ίδιους.

Η μάρτυρας έδωσε μια εικόνα προσχεδιασμένης επίθεσης στο Καπιτώλιο. Ο Μίντοους έλεγε από τις 2 Ιανουαρίου ότι «στις 6 [Ιανουαρίου] τα πράγματα θα γίνουν πολύ πολύ άσχημα». Αλλά και ο δικηγόρος και στενός φίλος του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, έλεγε ότι «θα πάμε στο Καπιτώλιο, θα είναι και ο πρόεδρος μαζί».

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top