ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο του debate: Πρώτη τηλεμαχία μετά το καλοκαίρι- Kαρποφορεί η πρωτοβουλία Κολοκασίδη

Το παρασκήνιο του debate: Πρώτη τηλεμαχία μετά το καλοκαίρι- Kαρποφορεί η πρωτοβουλία Κολοκασίδη

Ένα email που έστειλε το εκλογικό επιτελείο του Γιώργου Κολοκασίδη, αποδείχθηκε αρκετό για να βάλει όλους τους διεκδικητές της Προεδρίας της Δημοκρατίας σε τροχιά debate, ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Το email εστάλη στις 8 Ιουνίου και βρήκε ανταπόκριση από τα εκλογικά επιτελεία των Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη, Αχιλλέα Δημητριάδη και Μάριου Ηλιάδη, τα οποία απάντησαν καταφατικά και πήραν μέρος σε άτυπη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Όπως πληροφορείται το themaonline, κατά την άτυπη σύσκεψη ακούστηκαν εισηγήσεις για τη διοργάνωση τηλεοπτικών συζητήσεων, με διάφορες θεματικές, ώστε αν είναι δυνατόν να καλυφθούν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος είναι να πραγματοποιηθεί άλλη μια σύσκεψη, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων από τα επιτελεία άλλων υποψηφίων, τα οποία δεν παρέστησαν, είτε γιατί δεν είχαν λάβει την πρόσκληση, είτε γιατί παρέλειψαν να απαντήσουν. Νίκος Χριστοδουλίδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και Χρίστος Χρίστου, ανταποκρίθηκαν και θα εκπροσωπηθούν στην επόμενη συνάντηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εάν υπάρξει κατάληξη, το πρώτο debate θα πρέπει να τοποθετείται χρονικά μετά το καλοκαίρι, είτε μέσα στον Σεπτέμβριο, είτε Οκτώβριο.

Την πραγματοποίηση της άτυπης σύσκεψης της Τετάρτης δημοσιοποίησε εκ μέρους όλων των παρισταμένων, το επιτελείο Αχιλλέα Δημητριάδη με ανακοίνωση που έστειλε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Από πλευράς επιτελείου Γιώργου Κολοκασίδη παρέστησαν οι Γιώργος Αγαπίου και Δήμος Κουγιούντας, από το επιτελείο Αβέρωφ Νεοφύτου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, ο Λεόντιος Φιλοθέου από το επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο Λουκής Σκαλιώτης από το επιτελείο Αχιλλέα Δημητριάδη και οι Αντώνης Αντωνίου και Κώστας Ζαχαριάδης από το επιτελείο Μάριου Ηλιάδη.

«Συμφωνούμε ότι η διοργάνωση δημόσιων τηλεοπτικών συζητήσεων (debates) μεταξύ όλων των υποψηφίων για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας με κανόνες που θα στηρίζονται στη βάση της διαφάνειας και της ισοτιμίας, ενισχύει τον δημοκρατικό διάλογο και προάγει τον πολιτικό πολιτισμό. Τέτοιες συζητήσεις θα δώσουν την ευκαιρία στους Κύπριους πολίτες να ακούσουν τους υποψηφίους για την

Προεδρία της Δημοκρατίας να εκθέτουν και να υπερασπίζονται δημόσια τις θέσεις τους ενώπιον αλλήλων σε όλα τα σημαντικά θέματα που τους απασχολούν» αναφέρουν. Ταυτοχρόνως, καλούν την κρατική ραδιοτηλεόραση (ΡΙΚ), αλλά και τα ιδιωτικά κανάλια, όπως ανταποκριθούν θετικά στην κοινή προσπάθεια που εξυπηρετεί το δημόσιο όφελος.

Μπέρδεμα με Χριστοδουλίδη

Η κοινή ανακοίνωση των επιτελείων των πέντε υποψηφίων, δημοσιοποιήθηκε την ώρα που ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρισκόταν στο στούντιο του Alpha. Όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Ν. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι δεν είχε ενημερωθεί για τη σύσκεψη και ξεκαθάρισε ότι θα πάρει μέρος στο debate. Σύμφωνα με πληροφορίες του themaonline, το επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη δεν είχε λάβει πρόσκληση για την άτυπη συνάντηση αλλά μόνον το πρώτο email της 8ης Ιουνίου, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το επιτελείο Κολοκασίδη, το οποίο αφού χαιρέτησε τη συμμετοχή και του επιτελείου Χριστοδουλίδη, διευκρίνισε ότι πρόσκληση για τη συνάντηση της Τετάρτης πήραν μόνο όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο αρχικό email.

Ακολούθησε δήλωση και από τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, και αργότερα, όπως πληροφορούμαστε, υπήρξε θετική απάντηση και από τον υποψήφιο Πρόεδρο Χρίστο Χρίστου, πρόεδρο του ΕΛΑΜ.

Δύσκολο, αλλά όχι αδύνατον

Η διοργάνωση debate με τη συμμετοχή δέκα υποψηφίων εκ των πραγμάτων είναι αδύνατη, κυρίως για πρακτικούς λόγους. Συνεπώς, η προσπάθεια που θα καταβληθεί θα προβλέπει την πραγματοποίηση debate με διαφορετικές συνθέσεις, ώστε αν είναι δυνατόν, να «διασταυρωθούν» όσο το δυνατόν περισσότεροι ανθυποψήφιοι. Το ΡΙΚ έχει δικούς του κανονισμούς που διέπουν την πρόσκληση σε τηλεοπτική συζήτηση, με κυρίαρχο κριτήριο την κομματική υποστήριξη ενός εκάστου υποψήφιου και βεβαίως, την εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος. Στη βάση αυτής της φόρμουλας το ΡΙΚ ετοιμάζει τις δικές του προεκλογικές του εκπομπές, τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο, ενώ επίσης, παραχωρεί συγκεκριμένο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο στα κόμματα για κάλυψη δικών τους εκδηλώσεων, όπως έκανε πρόσφατα στα κομματικά συνέδρια του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ. Με βάση αυτή τη φόρμουλα, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, έχουν εξασφαλισμένη προβολή από το ΡΙΚ, ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι στηρίζονται από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι υπόλοιποι υποψήφιοι ασκούν πίεση προς το ΡΙΚ, ώστε να τύχουν μεγαλύτερης προβολής από την κρατική ραδιοτηλεόραση και τα ιδιωτικά κανάλια. Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει τους ιδιωτικούς σταθμούς ποιόν θα καλέσουν και ποιον όχι, όσο κι αν οι ίδιοι οι σταθμοί, φροντίζουν να τηρούν στοιχειωδώς ένα κώδικα δεοντολογίας που προσφέρει κατά το δυνατόν ισότιμη προβολή των υποψηφίων ή και εκπροσώπων τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top