ΥΓΕΙΑ

Επίτροπος Κυριακίδου: Ορόσημο για περιορισμό της μικροβιακής αντοχής ο κατάλογος επιτρεπόμενων ουσιών

Επίτροπος Κυριακίδου: Ορόσημο για περιορισμό της μικροβιακής αντοχής ο κατάλογος επιτρεπόμενων ουσιών

Την κατάρτιση καταλόγου με τον οποίο θα ορίζονται οι αντιμικροβιακές ουσίες που προορίζονται αποκλειστικά για τη θεραπεία συγκεκριμένων λοιμώξεων σε ανθρώπους συμφώνησαν τα κράτη μέλη, ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου χαιρετίζοντας την απόφαση.

«Η μικροβιακή αντοχή είναι μια σιωπηρή πανδημία και η αντιμετώπισή της αποτελεί προτεραιότητα από την έναρξη της θητείας μου» τόνισε η κ. Κυριακίδου.

Το μέτρο έχει ως στόχο τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των αντιμικροβιακών ουσιών, καθώς δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ζώα ενώ η πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων που τις περιέχουν θα απαγορεύεται.

Όπως ανέφερε η Επίτροπος, η έγκριση της πολιτικής αυτής από τα κράτη μέλη αποτελεί «ορόσημο σε παγκόσμιο επίπεδο» καθώς πρόκειται για τον πρώτο τέτοιο κατάλογο που εγκρίνεται, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί «σημαντικό βήμα προόδου στην πολιτική μας προσέγγιση ‘Μία υγεία’ για τον περιορισμό της μικροβιακής αντοχής».

Υπογράμμισε παράλληλα πως η πολιτική αυτή αποτελεί παράδειγμα του πώς η Κομισιόν αντιμετωπίζει από κοινού τα θέματα που αφορούν την υγεία ανθρώπων, ζώων και φυτών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κατάλογος των αντιμικροβιακών ουσιών καταρτίστηκε στη βάση επιστημονικών συμβουλών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και την Αρχή της ΕΕ για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Στην αξιολόγηση του καταλόγου συμμετείχαν ακόμα πάνω από 30 μικροβιολόγοι, κτηνίατροι και γιατροί με εμπειρία σε λοιμώδεις νόσους.

Όπως σημειώνεται, η επίσημη έγκριση του καταλόγου αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες, με ορίζοντα εφαρμογής τους έξι μήνες μετά τη δημοσίευσή του, η οποία αναμένεται πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top