Επίτροπος Κυριακίδου: Ορόσημο για περιορισμό της μικροβιακής αντοχής ο κατάλογος επιτρεπόμενων ουσιών

Επίτροπος Κυριακίδου: Ορόσημο για περιορισμό της μικροβιακής αντοχής ο κατάλογος επιτρεπόμενων ουσιών

Την κατάρτιση καταλόγου με τον οποίο θα ορίζονται οι αντιμικροβιακές ουσίες που προορίζονται αποκλειστικά για τη θεραπεία συγκεκριμένων λοιμώξεων σε ανθρώπους συμφώνησαν τα κράτη μέλη, ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου χαιρετίζοντας την απόφαση.

«Η μικροβιακή αντοχή είναι μια σιωπηρή πανδημία και η αντιμετώπισή της αποτελεί προτεραιότητα από την έναρξη της θητείας μου» τόνισε η κ. Κυριακίδου.

Το μέτρο έχει ως στόχο τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των αντιμικροβιακών ουσιών, καθώς δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ζώα ενώ η πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων που τις περιέχουν θα απαγορεύεται.

Όπως ανέφερε η Επίτροπος, η έγκριση της πολιτικής αυτής από τα κράτη μέλη αποτελεί «ορόσημο σε παγκόσμιο επίπεδο» καθώς πρόκειται για τον πρώτο τέτοιο κατάλογο που εγκρίνεται, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί «σημαντικό βήμα προόδου στην πολιτική μας προσέγγιση ‘Μία υγεία’ για τον περιορισμό της μικροβιακής αντοχής».

Υπογράμμισε παράλληλα πως η πολιτική αυτή αποτελεί παράδειγμα του πώς η Κομισιόν αντιμετωπίζει από κοινού τα θέματα που αφορούν την υγεία ανθρώπων, ζώων και φυτών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κατάλογος των αντιμικροβιακών ουσιών καταρτίστηκε στη βάση επιστημονικών συμβουλών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και την Αρχή της ΕΕ για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Στην αξιολόγηση του καταλόγου συμμετείχαν ακόμα πάνω από 30 μικροβιολόγοι, κτηνίατροι και γιατροί με εμπειρία σε λοιμώδεις νόσους.

Όπως σημειώνεται, η επίσημη έγκριση του καταλόγου αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες, με ορίζοντα εφαρμογής τους έξι μήνες μετά τη δημοσίευσή του, η οποία αναμένεται πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ο Αβέρωφ στο ThemaOnline: «Η Κύπρος χρειάζεται στιβαρές παρατάξεις και πολιτικούς χωρίς λαϊκισμό»- Ο ΠτΔ, η Αννίτα και ο ΔΗΣΥ

Ο Αβέρωφ στο ThemaOnline: «Η Κύπρος χρειάζεται στιβαρές παρατάξεις και πολιτικούς χωρίς λαϊκισμό»- Ο ΠτΔ, η Αννίτα και ο ΔΗΣΥ

Στη συνέντευξή του στο ThemaOnline και τον Τάσο Θεοδώρου, ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλά ανοιχτά για την επόμενη μέρα στην πολιτική, το μέλλον της παράταξης, τις εκλογές του 2026 και του 2028, τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, το Κυπριακό, αλλά και τα νέα πολιτικά φαινόμενα που ταράζουν τα νερά.

BEST OF TOTHEMAONLINE