Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση…ο κατώτατος μισθός – «Ήμασταν μισό βήμα πριν την θέσπιση…»

Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση…ο κατώτατος μισθός – «Ήμασταν μισό βήμα πριν την θέσπιση…»

Ένταση και διαφωνίες επισκιάζουν το θέμα του κατώτατου μισθού, το οποίο συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό την οποία προέδρευε ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Θέση γύρω από το ζήτημα του κατώτατου πήραν ο Γενικός γραμματέας ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας  και ο Διευθυντής εργασιακών σχέσεων του ΚΕΒΕ, Αιμίλιος Μιχαήλ, μιλώντας στον ANT1, στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι».

«Υπάρχει σαφής οπισθοχώρηση, υπαναχώρηση και διαφοροποίηση από την ίδια την Κυβέρνηση σε σχέση με το πλαίσιο που είχε τεθεί από την τέως Υπουργό Εργασίας», είπε συγκεκριμένα ο κύριος Μάτσας.

«Είμασταν κυριολεκτικά μισό βήμα πριν την κατάληξη σε ό,τι αφορά τη θέσπιση του κατώτατου μισθού», πρόσθεσε,

Όσο αφορά τις θέσεις του, ο κύριος Μάτσας σημείωσε πως παραμένουν σταθεροί σε αυτά που εξέφρασαν αλλά και διαβουλεύτηκαν με την τέως Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

«Γίνεται προσπάθεια αλλοίωσης του πλαισίου που θα συνέθετε τον κατώτατο μισθό. Εντελώς διαφοροποιημένη η βάση συζήτησης καθορισμού του ποσοστού που θα συνθέτει τον κατώτατο μισθό αλλά και στην καταληκτική του πορεία. Χθες στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακούσαμε ότι ο διάμεσος μισθός είναι αναξιόπιστος», είπε καταληκτικά ο κύριος Μάτσας.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής εργασιακών σχέσεων του ΚΕΒΕ, τόνισε πως δεν έγινε καμία υπαναχώρηση.

«Από μέρους μας δεν έγινε καμία υπαναχώρηση γιατί ουσιαστικά δεν ξεκίνησε διάλογος με την άποψη να θέσουν θέση οι εργοδότες», είπε χαρακτηριστικά.

«Το Μάιο είχαμε θέσεις δεν μπήκαμε επί της ουσίας», κατέληξε

Δείτε το απόσπασμα:

 

«Οι προσδοκίες διαψεύστηκαν παταγωδώς»

Δείτε αυτούσια την ανακοίνωση της ΠΕΟ:

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, κατά τη συνεδρία του σήμερα, Τετάρτη, 6 Ιουλίου, μεταξύ άλλων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη, ενημερώθηκε από την ΓΓ της ΠΕΟ, για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, για το θέμα του κατώτατου μισθού.

Με μεγάλη απογοήτευση σημειώνεται ότι οι προσδοκίες που εντέχνως καλλιεργήθηκαν διαψεύστηκαν παταγωδώς. Η σύσκεψη στο Προεδρικό κάθε άλλο παρά έφερε θετικό αποτέλεσμα για το θέμα του κατώτατου μισθού. Στη σύσκεψη υπήρξε οπισθοδρόμηση και υπαναχώρηση από πλευράς κυβέρνησης σε σχέση με τοποθετήσεις που είχαν προηγηθεί στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και το θέμα παραπέμφθηκε για περαιτέρω διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη θέση της ΠΕΟ ότι μετά τις σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις που επέφεραν οι επανειλημμένες οικονομικές κρίσεις την τελευταία περίοδο και την ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, παρατηρείται μια πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων χωρίς ρυθμισμένους όρους απασχόλησης. Επιπρόσθετα, και εκεί που υπάρχουν συμφωνημένες Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, σε αρκετές περιπτώσεις, με την προώθηση και επιβολή προσωπικών συμβολαίων, τα οποία είναι υποδεέστερα των συμβάσεων, παρατηρούνται μεγάλες παραβιάσεις.

Σ’ αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να παρέμβει εισάγοντας ρυθμίσεις οι οποίες θα θέτουν φρένο και φραγμό στην αρρύθμιστη φθηνή, χωρίς βασικά δικαιώματα εργασία και όχι με τις προσεγγίσεις της να τις διαιωνίζει και να επιβραβεύει εκείνη την μερίδα εργοδοτών που στηρίζουν την κερδοφορία τους στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων κυρίως νέων και ευάλωτων εργαζομένων. Να εισάξει ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν ότι ο κάθε εργαζόμενος που δεν καλύπτεται από Συλλογική Σύμβαση, να έχει κατοχυρωμένο αξιοπρεπή κατώτατο μισθό, συμφωνημένο ωράριο εργασίας, 13ο μισθό, αναπροσαρμογή του μισθού του με βάση τον τιμάριθμο και άλλα βασικά εργασιακά ωφελήματα και παράλληλα να εισάξει ρυθμίσεις έτσι που οι συμφωνημένοι κατώτατοι μισθοί στις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας να είναι δεσμευτικοί για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Η ΠΕΟ δεν πρόκειται να συναινέσει σε ρυθμίσεις που θα θεσμοθετούν την φθηνή χωρίς αξιοπρέπεια εργασία.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε εγρήγορση.

Ο αγώνας για αξιοπρεπή κατώτατο μισθό για κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους, για ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν την εφαρμογή και όχι την διάβρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι καθοριστικός για το μέλλον και την προοπτική όλων των εργαζομένων οργανωμένων και ανοργάνωτων.

Καλούμε τους εργαζόμενους ενωμένοι και συσπειρωμένοι να δώσουμε αυτό τον αγώνα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top