ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μνημόσυνα των πεσόντων του πραξικοπήματος και των θυμάτων στο Μαρί και η επίσκεψη του Αυστριακού Καγκελάριου στο πρόγραμμα του Προέδρου

Τα μνημόσυνα των πεσόντων του πραξικοπήματος και των θυμάτων στο Μαρί και η επίσκεψη του Αυστριακού Καγκελάριου στο πρόγραμμα του Προέδρου

Στις επιμνημόσυνες δεήσεις για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του 1974 και τα θύματα της έκρηξης στο Μαρί θα παραστεί την ερχόμενη εβδομάδα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ στο πρόγραμμα του Προέδρου περιλαμβάνεται και η επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Καγκελάριου της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Ανδρέα Ιωσήφ, Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί και θα μιλήσει τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στις 8:30 το πρωί στο ετήσιο μνημόσυνο των 13 ηρώων αξιωματικών, υπαξιωματικών του πολεμικού ναυτικού και των πυροσβεστών της ΕΜΑΚ που έχασαν τη ζωή τους 11 χρόνια πριν στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.

Το πρωί της Τρίτης 12 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αντώνη Λιάτσου, ενώ στις 7:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο ομιλητής στη δεξίωση στο σπίτι της Πρέσβειρας των ΗΠΑ με την ευκαιρία της 246ης επετείου της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί τα διαπιστευτήρια των Πρέσβεων της Κένυας, της Ζιμπάμπουε, της Αιθιοπίας, της Νιγηρίας, της Μαλαισίας, της Δομινικανής Δημοκρατίας, του Ιράκ, του Πακιστάν, της Ρουάντας, της Αρμενίας, της Μογγολίας και του Βιετνάμ.

Την ίδια μέρα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Καγκελάριου της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, με τα θέματα συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών, αλλά και των διευρυμένων διαβουλεύσεων που θα ακολουθήσουν, να περιλαμβάνουν τη συνεργασία Κύπρου-Αυστρίας σε διμερές επίπεδο, τον συντονισμό των δύο χωρών εντός ΕΕ, τον πόλεμος στην Ουκρανία και την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί, την ενεργειακή προοπτική της Ανατολικής Μεσόγειου σε συνάρτηση και με την ενεργειακή πολιτική και ασφάλεια της ΕΕ, το μεταναστευτικό, καθώς επίσης τις περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Επιπλέον, σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τερματισμό της τουρκικής κατοχής, τις τουρκικές προκλήσεις και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό η οποία θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 10:00 το πρωί, ενώ στις 11:45,  στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο Πρόεδρος θα συναντηθεί με τη μαθήτρια Ελευθερία Παναγιώτου του Λανιτείου Λυκείου στην οποία κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Γυμνασιάδας στη Νορμανδία απονεμήθηκε το ειδικό βραβείο αθλητοπρέπειας FAIR PLAY AWARD για την ενέργειά της να βοηθήσει την αντίπαλό της η οποία έπεσε στον τερματισμό των 200 μέτρων.

Στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραστεί και θα μιλήσει στη δεξίωση της Πρεσβείας της Γαλλίας στη Λευκωσία για την επέτειο της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας.

Τέλος, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, ανήμερα της θλιβερής επετείου του πραξικοπήματος του 1974, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στις 8:00 το πρωί στο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.

Εν συνεχεία, στις 9:45, ο Πρόεδρος θα παραστεί στο τρισάγιο και θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του Μνημείου Δημοκρατίας και Αντίστασης και τις στήλες των πεσόντων αντιστασιακών εντός του πάρκου του Προεδρικού Μεγάρου. Διοργανωτές είναι η Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης και ο Σύνδεσμος Δημοκρατιών Αντιστασιακών Λευκωσίας. Ακολούθως, στις 11:00, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραστεί στην επετειακή συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top