Η κλιματική αλλαγή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική υγεία και την ευημερία, αναφέρει σύντομη έκθεση πολιτικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα στη διάσκεψη για το κλίμα στη Στοκχόλμη και αναδημοσιεύεται από το Πρόγραμμα για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Οργανισμός προτρέπει τις χώρες να συμπεριλάβουν υποστηρικτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα μέτρα για την κλιματική κρίση, αναφέροντας παραδείγματα όπου μερικές πρωτοπόρες χώρες το έχουν κάνει αποτελεσματικά.
Τα ευρήματα συμφωνούν με πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με την ΙPPC η κλιματική αλλαγή αποτελεί αυξανόμενη απειλή για την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική ευημερία και προκαλεί συναισθηματική δυσφορία, άγχος, κατάθλιψη, θλίψη και αυτοκτονική συμπεριφορά.
«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελούν ολοένα και περισσότερο μέρος της καθημερινής μας ζωής και υπάρχει πολύ λίγη ειδική υποστήριξη ψυχικής υγείας διαθέσιμη για τις κοινωνίες που αντιμετωπίζουν κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και μακροπρόθεσμους κινδύνους», δήλωσε η Δρ Maria Neira, Διευθύντρια του Τμήματος. Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας στον ΠΟΥ.
'Ερευνα του ΠΟΥ το 2021 σε 95 χώρες διαπίστωσε ότι μόνο 9 έχουν συμπεριλάβει μέχρι στιγμής την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα εθνικά τους σχέδια για την κλιματική αλλαγή.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι ενισχύοντας την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη στο πλαίσιο της μείωσης του κινδύνου από την κλιματική αλλαγή οι χώρες μπορούν να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν στην προστασία αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο.
Η νέα σύνοψη πολιτικής του ΠΟΥ εισηγείται 5 σημαντικές προσεγγίσεις για τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία μεταξύ αυτών ενσωμάτωση της διάστασης του κλίματος στα προγράμματα ψυχικής υγείας και μέτρα για να κλείσει το μεγάλο χρηματοδοτικό χάσμα που υπάρχει για την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Οι ειδικοί αναφέρουν παραδείγματα από χώρες όπως τις Φιλιππίνες όπου οι αρχές ανοικοδόμησαν και βελτίωσαν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας τους μετά τον αντίκτυπο του τυφώνα Haiyan το 2013 ή την Ινδία, όπου ένα εθνικό έργο ασχολείται με τη μείωση του κινδύνου καταστροφής στη χώρα προετοιμάζοντας παράλληλα τις πόλεις για να ανταποκριθούν στους κλιματικούς κινδύνους και να αντιμετωπίσουν τις ψυχικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες.
Η Διάσκεψη της Στοκχόλμης τίμησε την 50ή επέτειο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Ανθρώπινο Περιβάλλον.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή
• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις