ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μνημόσυνο ηρώων Μαρί: «Καταγράφηκαν με κεφαλαία γράμματα στη σύγχρονη ιστορία των ηρώων της πατρίδας μας»

Μνημόσυνο ηρώων Μαρί: «Καταγράφηκαν με κεφαλαία γράμματα στη σύγχρονη ιστορία των ηρώων της πατρίδας μας»

Με βαθιά συγκίνηση τελέστηκε το μνημόσυνο στη μνήμη του Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, του Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους και του Κελευστή Αντώνη Χαραλάμπους σήμερα Κυριακή, μία μέρα πριν τη φονική έκρηξη στο Μαρί στις 11 Ιουλίου.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης κατά την τέλεση του ετήσιου θρησκευτικού μνημόσυνου.

Ακουληθεί αυτούσιος ο επιμνημόσυνο λόγος

Είναι με αισθήματα συγκίνησης και απέραντου σεβασμού που προσήλθαμε σήμερα εδώ, στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, για να αποτίσουμε τον πρέποντα φόρο τιμής σε τρία αδικοχαμένα παλικάρια, από τους δεκατρείς ήρωες της ανείπωτης τραγωδίας της 11ης Ιουλίου 2011, μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

Πέρασαν έντεκα χρόνια από εκείνο το μαύρο ξημέρωμα της 11ης Ιουλίου που σημάδεψε ανεξίτηλα τις ψυχές μας, με όλες εκείνες τις καταστροφικές συνέπειες που επέφερε η τρομακτική έκρηξη στη Ναυτική Βάση. Τα 13 παλικάρια που χάθηκαν, προσέτρεξαν από την πρώτη στιγμή στο καθήκον, χωρίς να λιποψυχήσουν ή να προσμετρήσουν το θανάσιμο κίνδυνο που διέτρεχαν, μετά την ανάφλεξη τεράστιας ποσότητας εκρηκτικών υλικών που περιείχαν τα εμπορευματοκιβώτια.

Μνημονεύουμε σήμερα και αποτίουμε την αιώνια ευγνωμοσύνη μας στον αρχιπλοίαρχο Αντρέα Ιωαννίδη, τον ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους και τον κελευστή Αντώνη Χαραλάμπους, που έδωσαν τη ζωή τους στον βωμό του καθήκοντος. Καταθέτουμε τα στέφανα της τιμής στους τρεις αδικοχαμένους συνανθρώπους μας που πέρασαν στην αιωνιότητα κατά τη διάρκεια της ηρωικής τους προσπάθειας να αποτρέψουν την καταστροφή και να προστατέψουν το προσωπικό, εκείνο το τραγικό πρωινό που προκλήθηκε η καταστροφική πυρκαγιά, εντός της ναυτικής βάσης.

Την ίδια ώρα, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και προσευχόμαστε υπέρ αναπαύσεως των ψυχών και των υπολοίπων θυμάτων της τραγωδίας: του πλοίαρχου Λάμπρου Λάμπρου, του Επικελευστή Μιχάλη Ηρακλέους, των κελευστών Χρήστου και Μίλτου Χριστοφόρου, του υπαστυνόμου Αντρέα Παπαδόπουλου και των λοχιών Γιώργου Γιακουμή, Σπύρου Τταντή, Αδάμου Αδάμου, Βασίλη Κρόκου και Παναγιώτη Θεοφίλου.

Ο αρχαίος ιστορικός Θουκυδίδης θέλοντας να προτρέψει τους συμπολίτες του Αθηναίους να επιδείξουν γενναιότητα στο πεδίο της μάχης στον «Επιτάφιο» του Περικλέους μας υποβάλει ότι, «αυτοί, που όλοι μαζί πρόσφεραν τη ζωή τους, έπαιρναν ο καθένας ξεχωριστά τον αιώνιο έπαινο και τον πιο λαμπρό τάφο, όχι εκείνον στον οποίο είναι θαμμένοι, αλλά εκείνον στον οποίο η δόξα τους μένει και μνημονεύεται αιώνια, σε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται». Και η μνήμη των 13 αδικοχαμένων παλικαριών του Μαρί θα παραμείνει και θα μνημονεύεται αιώνια, σε κάθε περίσταση, για να υπενθυμίζει σε όλους εμάς τη θυσία τους αλλά ταυτόχρονα και τα εγκληματικά λάθη και παραλείψεις της Πολιτείας που οδήγησαν σ΄ αυτή την ανείπωτη τραγωδία.

Η θυσία των 13 ηρώων του Μαρί είναι σίγουρα η τραγικότερη συνέπεια απ’ όλα τα καταστροφικά αποτελέσματα που προήλθαν από την έκρηξη. Η απώλεια ανθρώπινων ζωών χωρίς τη δική τους ευθύνη, δεν συγκρίνεται με καμία υλική ή άλλη καταστροφή. Ο άνισος αγώνας που έδωσαν με την κόλαση της φωτιάς και το εκρηκτικό μείγμα για να εμποδίσουν την περαιτέρω καταστροφή, αποδεικνύει περίτρανα ότι όλους τους διέκρινε η αυταπάρνηση και η αυτοθυσία στην εκτέλεση του καθήκοντος. Με τον θάνατό τους καταγράφηκαν με κεφαλαία γράμματα στη σύγχρονη ιστορία των ηρώων της πατρίδας μας.

Κυρίες και κύριοι,

Ο Ανδρέας Ιωαννίδης, ο Κλεάνθης Κλεάνθους και ο Αντώνης Χαραλάμπους που μνημονεύουμε σήμερα, αλλά και τα υπόλοιπα αδικοχαμένα παλικάρια, ήταν άνθρωποι απλοί σαν εμάς, άνθρωποι της καθημερινότητας, οικογενειάρχες και ενσυνείδητοι πολίτες. Ήταν όμως άνθρωποι που κουβαλούσαν μέσα τους την περήφανη ελληνική ψυχή και λεβεντιά. Ήταν όλοι τους υποδείγματα ήθους και αλτρουισμού.

Το μαύρο εκείνο πρωινό της 11ης Ιουλίου προσέτρεξαν στον κίνδυνο χωρίς να δειλιάσουν, χωρίς να γυρίσουν την πλάτη στο καθήκον ακόμα και όταν η κατάσταση χειροτέρευε και η φωτιά ήταν αδύνατο να ελεγχθεί.

Ο Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο λεβέντης διοικητής του ναυτικού μας, υπηρέτησε με επαγγελματισμό και αφοσίωση για 30 ολόκληρα χρόνια την Εθνική Φρουρά. Αποτέλεσε υπόδειγμα έντιμου Έλληνα αξιωματικού για τον οποίο οι συνάδελφοι και υφιστάμενοί του εκφράζονται μέχρι σήμερα με τα καλύτερα λόγια. Το βράδυ που τα εμπορευματοκιβώτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός αυτός βρισκόταν στην πρώτη γραμμή να δίνει τη μάχη μαζί με τους άντρες του για να περιορίσει τον κίνδυνο. Πως θα μπορούσε άλλωστε ένας Έλληνας κυβερνήτης, μεγαλωμένος με τις αρχές και αξίες του Ελληνισμού, να εγκαταλείψει «το καράβι του»;

Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, πιστός στον όρκο του και στο καθήκον παρέμεινε ο Ανθυπασπιστής Κλεάνθης Κλεάνθους. Γαλουχημένος και αυτός με υψηλά ιδανικά και αξίες, μεγάλωσε από μικρός με το πάθος της προσφοράς στην πατρίδα και στο κοινωνικό σύνολο. Παρέμεινε στην πρώτη γραμμή μαζί με τον αγαπημένο του διοικητή και φίλο. Χωρίς δισταγμό, χωρίς να δειλιάσει, χωρίς να σκεφτεί να εγκαταλείψει τη μάχη. Έθεσε το εμείς πάνω από το εγώ και αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή για το κοινό καλό.

Μαζί με τα στελέχη και τον διοικητή τους, με τον ίδιο τρόπο ενήργησαν και οι νεαροί στρατεύσιμοι ναύτες. Είχαν μέσα τους τη λεβεντιά και το θάρρος του Έλληνα στρατιώτη που δεν «τον σκιάζει φοβέρα καμιά». Μνημονεύουμε σήμερα τον κελευστή Αντώνη Χαραλάμπους, που με αυταπάρνηση έδωσε τη δική του μάχη, μέχρι την τελευταία στιγμή, αποδεικνύοντας τη φιλοπατρία και την ευσυνειδησία των στρατευμένων μας παιδιών. Ο Αντώνης που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην οικογένεια του ναυτικού για τον άριστο χαρακτήρα του, υπέκυψε στα τραύματά του τρεις ημέρες αργότερα. Οι σεβαστοί γονείς του, σε μια πράξη ανθρωπιάς έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για δωρεά οργάνων, δίνοντας ελπίδα ζωής σε συνανθρώπους μας που υπέφεραν.

Ελληνίδες και Έλληνες,

Η τραγική εκείνη έκρηξη της 11ης Ιουλίου του 2011, θα μας στοιχειώνει μια ζωή ως εφιάλτης για τα λάθη, τις παραλείψεις, την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια μηχανισμών του κράτους. Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η εγκληματική αμέλεια αυτών που χειρίστηκαν την κατάσταση με τα εμπορευματοκιβώτια του θανάτου, οδήγησε στον τραγικό θάνατο 13 συνανθρώπων μας, που με κίνδυνο της προσωπικής τους ζωής προσέτρεξαν στον χώρο φύλαξης για να αποτρέψουν την καταστροφή. Δυστυχώς η μοίρα τους επιφύλασσε τα χειρότερα. Έφυγαν από τη ζωή εγκαταλείποντας τις οικογένειές τους μ’ ένα τεράστιο γιατί.

Η θυσία των ηρώων του Μαρί αποτελεί σύμβολο αυτογνωσίας, αλλά και λογοδοσίας για το μέλλον. Οφείλουμε ως πολιτεία συλλογικά και συντεταγμένα να προχωρήσουμε σ΄ εκείνες τις αποφάσεις που δεν θα επιτρέψουν νέες τραγωδίες στο μέλλον. Ο αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο ανθυπασπιστής Κλεάνθης Κλεάνθους, ο κελευστής Αντώνης Χαραλάμπους και οι άλλοι θυσιασθέντες, μέσα από τις στάχτες της φονικής έκρηξης, έγιναν η αιτία να αναγεννηθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Αιώνια και τιμημένη θα είναι η μνήμη τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top