ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γυναικοκτονίες: Πότε κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη ζωή τους - Η ένταξη στη νομοθεσία έχει ήδη επιφέρει κοινωνική αλλαγή

Γυναικοκτονίες: Πότε κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη ζωή τους - Η ένταξη στη νομοθεσία έχει ήδη επιφέρει κοινωνική αλλαγή

Την απόφαση της ολομέλειας της Βουλής, ημερομηνίας 7 Ιουλίου, για ένταξη του αδικήματος της γυναικοκτονίας στη νομοθεσία ως ιδιώνυμο αδίκημα στον Περί Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας Κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας Νόμο 2021, χαιρετίζει, σε ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην οικογένεια ( ΣΠΑΒΟ), σημειώνοντας ότι η ένταξη της γυναικοκτονίας στην νομοθεσία έχει ήδη επιφέρει κοινωνική αλλαγή.

Συγχαίρει, παράλληλα, την Πρόεδρο της Βουλής για την πρωτοβουλία, τους/τις βουλευτές/τριες που υπερψήφισαν καθώς και όλες τις ΜΚΟ και γυναικείες οργανώσεις που συνέβαλαν.

Αναφέρει, επίσης, ότι χιλιάδες γυναίκες που απευθύνονται στις υπηρεσίες του ΣΠΑΒΟ και που έχουν επιζήσει από διαχρονική και συστηματική κακοποίηση από νυν/πρώην συντρόφους/συζύγους αναφέρουν ότι κινδύνεψαν περισσότερο να χάσουν τη ζωή τους από το δράστη όταν αποφάσισαν να φύγουν, να ζητήσουν διαζύγιο, να αντισταθούν στην κακοποίηση.

Ο ΣΠΑΒΟ σημειώνει ότι με την απόφαση αυτή η Βουλή έχει ήδη επιτύχει μια σημαντική κοινωνική αλλαγή εφόσον αναγνώρισε το αποτέλεσμα της κορύφωσης μιας σειράς από πράξεις βίας εναντίον των γυναικών, νοηματοδότησε και κατονόμασε το έγκλημα της θανάτωσης των γυναικών λόγω συστηματικής κακοποίησης, έδωσε ορατότητα στα πραγματικά αίτια που βρίσκονται πίσω από αυτό το έγκλημα.

Προσθέτει, τέλος, ότι η επόμενη μέρα της ένταξης της γυναικοκτονίας ως ιδιώνυμο αδίκημα στη νομοθεσία αναμένεται να επιφέρει πλειάδα εξελίξεων που συνηγορούν στην σπουδαιότητα αυτής της απόφασης, εφόσον ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν η επίτευξη ολοκληρωμένων - ενημερωμένων και συγκρίσιμων δεδομένων, η δημιουργία επίσημου Μητρώου Γυναικοκτονιών, η καταχώρηση εθνικού αριθμού περιπτώσεων, η δημιουργία καλύτερων εργαλείων για την επιβολή κυρώσεων, ο σχεδιασμός και υλοποίηση Ορθολογικών και Λειτουργικών Μέτρων Πρόληψης και Αντιμετώπισης, η θεσμοθέτηση βελτιωμένων ερευνητικών διαδικασιών, η λήψη αποφάσεων δημόσιων πολιτικών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα φιλοξενήσει στις 27 Νοεμβρίου, την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top