ΔΙΕΘΝΗ

Το ευρώ φτάνει την ισοτιμία του δολαρίου - Στο νέο χαμηλό 20 ετών

Το ευρώ φτάνει την ισοτιμία του δολαρίου - Στο νέο χαμηλό 20 ετών

Το ευρώ υποχώρησε την Τρίτη, αγγίζοντας την ισοτιμία με το δολάριο, ένα όριο που δεν έχει ξεπεραστεί εδώ και δύο δεκαετίες, που επιβαρύνεται από την πιθανότητα ύφεσης που προκλήθηκε από μια ενεργειακή κρίση και μια εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ που υστερεί πολύ σε σχέση με εκείνη της Fed.

Ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε άνοδο 0,3% στις 108,45 μονάδες. Νωρίτερα είχε σκαρφαλώσει στο 108,47, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2002.

Το ευρώ επωμίστηκε το μεγαλύτερο βάρος της ισχύος του δολαρίου, υποχωρώντας έως και 1,00005 δολάρια, το πιο αδύναμο από τον Δεκέμβριο του 2002, ένα επίπεδο που ορισμένοι αναλυτές επισήμαναν ως ισοτιμία υπό δοκιμή.

Μέχρι τις 13.20 ώρα Κύπρου κυμαινόταν στα $1,00170, σημειώνοντας πτώση 0,2%.

Ο μεγαλύτερος αγωγός που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία, ο Nord Stream 1, ξεκίνησε την ετήσια συντήρηση τη Δευτέρα, με τις ροές να αναμένεται να σταματήσουν για 10 ημέρες. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις και οι αγορές ανησυχούν ότι η Ρωσία μπορεί να παρατείνει το κλείσιμο, επιδεινώνοντας την ενεργειακή κρίση και οδηγώντας την οικονομία σε ύφεση.

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι η αδύναμη οικονομία αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια, αρχικά κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και στη συνέχεια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για το ευρώ σε αυτό το σημείο. Δεν σχετίζεται μόνο με τις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά με με τον διχασμό που φαίνεται να υπάρχει εντός της ΕΚΤ σχετικά με το πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια», δήλωσε η Sarah Hewin, οικονομολόγος στην Standard Chartered.

Η κίνηση προς την ισοτιμία έχει προκαλέσει εικασίες για παρέμβαση της ΕΚΤ, αλλά πηγές της ΕΚΤ είπαν στο Reuters ότι δεν υπάρχει πρόθεση για παρέμβαση. Η τράπεζα παρενέβη για τελευταία φορά για να στηρίξει το ενιαίο νόμισμα το 2000.

Στην αδυναμία του ευρώ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η άνοδος του δείκτη του δολαρίου, αλλά το νόμισμα των ΗΠΑ υποστηρίζεται επίσης από ανησυχίες για την ανάπτυξη αλλού, με την Κίνα ειδικότερα να εφαρμόζει αυστηρές πολιτικές μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Το γιουάν πλησίασε το χαμηλό ενός μήνα στα 6,753 ανά δολάριο.

Αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος παράγοντας στην άνοδο του δολαρίου, ωστόσο, είναι η άποψη ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια γρηγορότερα και περισσότερο από τα άλλα νομίσματα, με τα επιτόκια των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των κεφαλαίων της Fed να φθάνουν στο 3,50% μέχρι τον Μάρτιο, από 1,58% που είναι σήμερα.

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη αναμένεται να δείξουν ετήσιο αύξηση 8,8% για τον Ιούνιο.

Ωστόσο, το δολάριο υποχώρησε στα 136,94 γεν, σημειώνοντας πτώση 0,4%, μετά το άλμα της Δευτέρας στα νέα υψηλά 24 ετών στα 137,75.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top