ΕΛΛΑΔΑ

Αποφυλακίζεται με εγγύηση 30.000 ευρώ ο Δ. Λιγνάδης – Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με Αλέξη Κούγια

Αποφυλακίζεται με εγγύηση 30.000 ευρώ ο Δ. Λιγνάδης – Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με Αλέξη Κούγια

Σήμερα αναμένεται η αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος αφού καταδικάστηκε σε σε 12 χρόνια κάθειρξη για δυο βιασμούς 17χρονων αγοριών, βγαίνει απο τη φυλακή, όπως αιτήθηκε, μέχρι να εκδικαστεί τελεσίδικα η υπόθεση από το Εφετείο και ενώ θα καταβάλλει την εγγύηση των 30.000 ευρώ που επιβλήθηκε.

Το δικαστήριο με πλειοψηφία 4 υπέρ και 3 κατά, έκανε δεκτό το αίτημά του να του δοθεί αναστολή μέχρι να γίνει η δίκη σε δεύτερο βαθμό. Όρισε επίσης, να εμφανίζεται τρεις φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του.

Η απόφαση έρχεται σε τελείως άλλη κατεύθυνση από την εισαγγελική εισήγηση να καταδικαστεί για 3 βιασμούς, να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή από την κάθειρξη 12 ετών και να μην χορηγηθεί αναστολή μέχρι την έναρξη της διαδικασίας στο Εφετείο.

«Αναμφίβολα το δικαστήριο κινήθηκε μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας»

Στο θέμα της προσωρινής κράτησης, η αναστολή όχι μόνο προβλέπεται, αλλά από το 2019 είναι και κανόνας και ευθυγραμμίζεται με τον σεβασμό στο τεκμήριο των αθωότητας, επισημαίνει στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης , χαρακτηρίζοντας απολύτως κατανοητή τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Το σκεπτικό βγήκε για το θέμα της προσωρινής κράτησης και όπως φάνηκε οι τακτικοί δικαστές ήταν πιο αυστηροί από τους ενόρκους, ως προς το αίτημα Λιγνάδη να μεταφερθεί η έκτιση της ποινής.

«Με αυτές τις οριακές πλειοψηφίες υπάρχει και πιθανότητα αθώωσης του Δημήτρη Λιγνάδη από το Εφετείο», είπε ο κ. Χειρδάρης τονίζοντας ότι τόσο για την ποινή όσο και για ενδεχόμενο αθωωτικό σκέλος, ο εισαγγελέας έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση.

Προϋπόθεση για τη αναστολή είναι να μην θεωρείται ύποπτος τέλεσης αντίστοιχων νέων αδικημάτων και να μην θεωρείται ύποπτος φυγής.

Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα μόνο σε δύο σκέλη:

Την αθώωση του Δημήτρη Λιγνάδη για την κατηγορία του βιασμού ενηλίκου

και της μη χορήγηση ελαφρυντικού προτέρου συννόμου βίου

Η απόφαση έρχεται σε τελείως άλλη κατεύθυνση από την εισαγγελική εισήγηση να καταδικαστεί για 3 βιασμούς, να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή από την κάθειρξη

12 ετών και να μην χορηγηθεί αναστολή μέχρι την έναρξη της διαδικασίας στο Εφετείο.

Εφ’οσον δεν υπάρξει διαφορετική απόφαση στο Εφετείο, η καταδίκη σε ποινή κάθειρξης 12 ετών θα ισχύσει και σε δεύτερο βαθμό.

Στις τοποθετήσεις βουλευτών αναφορικά με την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο συνήγορος του, Αλέξης Κούγιας, δήλωσε πως το Δικαστήριο έπρεπε υποχρεωτικά να αφήσει «ελεύθερο τον κύριο κατηγορούμενο, διότι διαφορετικά θα παραβίαζε με ακραίο τρόπο το νόμο και τα δικαιώματά του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Κούγιας ισχύει
σήμερα ακριβώς όπως ίσχυε από το 2010, πριν δηλαδή από την μεταρρύθμιση του 2019.

Μετά την υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε, ότι ο κ. Λιγνάδης είναι δήθεν θύμα πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ και την καταδίκη για 2 βιασμούς ανηλίκων, το ερώτημα που γεννάται είναι για ποιόν λόγο προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη; Τίνος το πολιτικό παιχνίδι παίζει;», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Πηγή: ertnews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top