ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ουρές» αιτήσεων για φωτοβολταϊκά - Δουλεύουν υπερωρίες στην ΑΗΚ για να τις προλάβουν

«Ουρές» αιτήσεων για φωτοβολταϊκά - Δουλεύουν υπερωρίες στην ΑΗΚ για να τις προλάβουν

Οι αυξήσεις στο ρεύμα έφεραν μεγάλη ζήτηση για φωτοβολταϊκά από τους Κύπριους, οι οποίοι θέλουν να δώσουν μια ανάσα στην τσέπη τους και στα έξοδα τους.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΑΗΚ, υπάρχει σωρεία αριθμού αιτήσεων για εγκατάσταση, που υπερβαίνουν το τετραπλάσιο του προηγούμενου έτους.

Όπως αναφέρεται στην ενημέρωση, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για διεκπεραίωση των αιτήσεων με υπερωριακή εργασία συμπεριλαμβανομένου και των σαββατοκύριακων.

Σημαντική συμβολή στην τεράστια αύξηση των αιτήσεων έπαιξε το σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ποια η διαδικασία σύνδεσης και χορηγίας από τα σχέδια του ΥΕΕΒ

• Υποβάλλεται αίτηση στα κατά τόπους γραφεία Διανομής της ΑΗΚ.
• Ο αιτητής καταβάλλει το ποσό των €250+ΦΠΑ ποσό το οποίο περιλαμβάνει κόστος διαχείρισης της αίτησης, κόστος της έκδοσης των όρων σύνδεσης, της επιθεώρησης της εγκατάστασης του ΦΒ, του μετρητή συμψηφισμού μετρήσεων και της σύνδεσης του ΦΒ με το δίκτυο της ΑΗΚ (πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ)
• Η αίτηση να συνοδεύεται με τα απαιτούμενα έγγραφα όπως
1. Άδεια Οικοδομής υποστατικού
2. Τίτλο ιδιοκτησίας (αν όχι να προσκομίσει γραπτή συγκατάθεση του ιδιοκτήτη κατάλληλα πιστοποιημένη)
3. Αν υπάρχουν 2-3 ιδιοκτήτες του υποστατικού τότε συγκατάθεση των ιδιοκτητών

Υπάρχει διορία 45 ημέρες μέχρι την αποδοχή των όρων και 3 μήνες για να εγκατασταθούν τα ΦΒ και να ενωθούν στο Δίκτυο.

Μετά την ολοκλήρωση του ΦΒ θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση στην ΑΗΚ για επιθεώρηση εγκατάστασης του ΦΒ. Μετά τον επιτυχή έλεγχο ο υφιστάμενος μετρητής αντικαθίσταται με μετρητή συμψηφισμού μετρήσεων εισαγωγής και εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μετά την έγκριση σύνδεσης από την ΑΗΚ υπογράφεται η σύμβαση συμψηφισμού μετρήσεων με τον Προμηθευτή του καταναλωτή. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 15 χρόνια για τους οικιακούς και 10 χρόνια για τους μη οικιακούς. Η σύμβαση μπορεί να ανανεωθεί με το πέρας της σύμβασης σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον Νομικό Πλαίσιο.

Μετά τη σύνδεση του πελάτη στο Δίκτυο της ΑΗΚ εκδίδεται Πιστοποιητικό Καταλληλότητας Επιτυχούς Επιθεώρησης καθώς και σχετική βεβαίωση την οποία ο ενδιαφερόμενος παρουσιάζει μαζί με την αίτηση του στο Ταμείο Διαχείρισης ΑΠΕ & ΕΞΕ του Υπουργείου ΕΕ&Β για την παροχή χορηγίας η οποία ανέρχεται σε €250 ανά kW με μέγιστο ποσό τα €1.000 για 4kW και αυτό ισχύει για τους μη ευάλωτους συμπολίτες μας ενώ για τις ευπαθής και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού το ποσό ανέρχεται σε €750 για κάθε Kw με μέγιστο ποσό €3,750.
Δικαιούχοι – υπάρχει εγκύκλιος του Υ ΕΕ&Β που καθορίζει τους δικαιούχους και μπορούν να αποταθούν στο Υπουργείο με τον Αρ Ταυτότητας τους να επιβεβαιώσουν αν εντάσσονται στην ειδική κατηγορία.

Η όλη διαδικασία εγκατάστασης ΦΣ διαρκεί περίπου 3 μήνες νοουμένου ότι το ΦΣ θα εγκατασταθεί έγκαιρα μετά την έγκριση σύνδεσης.

Παραγωγή μόνο του 90% της ετήσιας κατανάλωσης ενός υποστατικού

Ιδιοκτήτης του Σχεδίου παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για ιδίαν κατανάλωση είναι το Υπουργείο Ενέργειας. Η ΑΗΚ εφαρμόζει το εγκεκριμένο σε ισχύ σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας (που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 21/12/21) το οποίο προνοεί ότι για τα υφιστάμενα υποστατικά η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 90% της ετήσιας κατανάλωσης του προηγούμενου χρόνου ή του μέσου όρου των προηγούμενων 2 ή 3 χρόνων.

Συστήνεται να γίνεται σωστή μελέτη διαστασιολόγησης από προσοντούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό/μελετητή και να μην εγκατασταθεί ΦΣ μεγαλύτερου μεγέθους από αυτό που απαιτείται, αφού επιπρόσθετα, όπως προνοείται και στα σχέδια του ΥΕΕΒ, η εγκατάσταση net metering έχει σκοπό την κάλυψη των αναγκών ενός υποστατικού και η παραγόμενη ενέργεια δεν πρέπει να υπερβαίνει την καταναλωθείσα.

Ετοιμάζεται νέο σχέδιο από το Υπουργείο Εμπορίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline, ετοιμάζεται νέο σχέδιο από το Υπουργείο Ενέργειας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Όπως έχουμε ενημερωθεί, η ΑΗΚ έχει καταθέσει εισήγηση όπως να καλύπτεται 100% η κατανάλωση ενός υποστατικού, η οποία να στηρίζεται στην μελέτη διαστασιολόγησης του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Μελετητή που θα εκπονήσει τη μελέτη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top