ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: Οδηγίες για τα κατεχόμενα είχαν δώσει οι πραξικοπηματίες στην Τουρκία

Τατάρ: Οδηγίες για τα κατεχόμενα είχαν δώσει οι πραξικοπηματίες στην Τουρκία

Το πραξικόπημα στην Κύπρο το 1974 και το πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016, συνδέει ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σε γραπτό μήνυμά του τα χαρακτηρίζει ως «φασιστικά» κινήματα που στρεφόντουσαν «κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και επιχειρούσαν να ποδοπατήσουν τη δημοκρατία και τη βούληση του έθνους». Αναφέρεται σε οδηγίες που φέρεται να έδωσαν οι πραξικοπηματίες το 2016 στην Τουρκία για τα κατεχόμενα.

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στα γεγονότα της περιόδου 1963-1974, από τη δική του, γνωστή οπτική γωνία. «Η στρατιωτική χούντα και τα μέλη της ΕΟΚΑ στην Ελλάδα πίστευαν ότι θα μπορούσαν να μετατρέψουν την Κύπρο σε ελληνικό νησί με το στρατιωτικό πραξικόπημα που πραγματοποίησαν στις 15 Ιουλίου 1974. Αλλά δεν τα κατάφεραν. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία, κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, με την ‘ειρηνευτική επιχείρηση (σ.σ. τουρκική εισβολή) που πραγματοποιήθηκε το πρωί της 20ής Ιουλίου 1974, έφερε ειρήνη και ηρεμία», ισχυρίζεται.

«Μια άλλη απόπειρα φασιστικού πραξικοπήματος έλαβε χώρα στις 15 Ιουλίου 2016 από την τρομοκρατική οργάνωση FETÖ, η οποία οργανώθηκε και υποστηρίχθηκε από ξένες δυνάμεις, που ήθελαν να υποδουλώσουν την Τουρκία. Αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος κατά της ύπαρξης, της ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και Δημοκρατίας της Τουρκίας κατεστάλη από τον τουρκικό λαό και στοιχεία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που παρέμειναν πιστά στο κράτος», αναφέρει στην συνέχεια του μηνύματος του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Προβάλλοντας το μήνυμα ότι και η τ/κ κοινότητα αντιστάθηκε στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, ο κ. Τατάρ αναφέρει ακόμη ότι «η τρομοκρατική οργάνωση FETÖ, ο υπηρέτης του ιμπεριαλισμού, σκότωσε εκατοντάδες αθώους ανθρώπους. Ωστόσο με τον αγώνα και την συμπαράσταση του τουρκικού έθνους, των πιστών στο κράτος παραγόντων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων επιβολής του νόμου, η ύπουλη εξέγερση ηττήθηκε. Ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά αυτών των δύο φασιστικών πραξικοπημάτων ήταν η προσπάθειά τους να καταστήσουν την Κύπρο ελληνικό νησί».

Ο κ. Τατάρ επιχειρεί να συσχετίσει το πραξικόπημα στην Κύπρο (15 Ιουλίου 1974) με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία (15 Ιουλίου 2016), προβάλλοντας ακόμη τον ισχυρισμό ότι «είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε τα μηνύματα και τις οδηγίες που στάλθηκαν από το αρχηγείο της FETÖ στην Άγκυρα προς τις δομές της FETÖ στην τδβκ κατά την απόπειρα πραξικοπήματος. Σε αυτά τα μηνύματα και τις οδηγίες, ζητούνταν να τεθεί υπό πολιορκία το αεροδρόμιο και τα λιμάνια και να σταλεί μεγάλο μέρος των Τούρκων στρατιωτών στη Μερσίνη. Αξιοσημείωτες είναι και οι δηλώσεις επιφανών στελεχών της ελληνοκυπριακής ηγεσίας ότι αν είχαμε επιτεθεί στον βορρά το βράδυ της 15ης Ιουλίου, τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, και είχαμε συλλάβει Τούρκους στρατιώτες, η Κερύνεια θα ήταν και πάλι δική μας», αναφέρει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (24/4) στην επαρχία Πάφου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top