ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρίνος Σιζόπουλος: Αποκορύφωμα μιας συνωμοσίας το 1974

Μαρίνος Σιζόπουλος: Αποκορύφωμα μιας συνωμοσίας το 1974

Τα γεγονότα του 1974 αποτέλεσαν το αποκορύφωμα μιας συνωμοσίας που ξεκίνησε χρόνια πριν, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Κίνημα για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής, στη Λεμεσό.

Μέσα από διαφάνειες από έγγραφα που περιλαμβάνονται στον «Φάκελο της Κύπρου», ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέλυσε τα όσα προηγήθηκαν του πραξικοπήματος και εισβολής και τα οποία, όπως είπε, χαρακτηρίζονται από δυο πτυχές.

«Η μια αφορούσε τους επεκτατικούς στόχους της Τουρκίας, όπως καθορίστηκαν το 1952, με βασικό στόχο την ενσωμάτωση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια, ώστε να μπορέσει η Τουρκία να μετατραπεί σε μια περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια και κυρίως, να ελέγχει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες της ανατολικής Μεσογείου και τις ενεργειακές πηγές της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής».

Η δεύτερη πτυχή, συνέχισε, αφορούσε τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ που άρχισαν να εφαρμόζονται το 1957 και ειδικά μετά το 1964, προσθέτοντας ότι το αμερικανονατοϊκής έμπνευσης και εκτέλεσης πραξικόπημα των συνταγματαρχών, την 21η Απριλίου 1967, είχε ως βασικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του αποκλεισμού της Σοβιετικής επιρροής στην περιοχή και τη διασφάλιση των αμερικανικών γεωστρατηγικών συμφερόντων.

Στην παρουσίαση του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην προπαρασκευή της ανατροπής του Εθνάρχη Μακάριου, παρουσιάζοντας έγγραφα που αποδεικνύουν, όπως είπε, ότι στόχος δεν ήταν απλά η απομάκρυνση του αλλά η δολοφονία του.

Ο κ.Σιζόπουλος ανέφερε πως «το 1974 δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αλλά το αποκορύφωμα μιας συνομωσίας που ξεκίνησε από παλιά και σταδιακά αναβαθμίστηκε», ενώ δήλωσε πως, σήμερα, κάποιοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν κάποια από τα έγγραφα αυτά.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΔΕΚ, Δήμαρχος Κ.Πολεμιδιών, Νίκος Αναστασίου, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top