Τσίλι, πιπεριές και άλλες λιχουδιές, διάσημες για την ιδιότητά τους να… «καίνε» τον οισοφάγο αποτελούν αγαπημένη κατηγορία τροφίμων για πολλούς, καθώς τους προσφέρουν περισσότερη από αυτή τη συγκίνηση που όλοι αναζητάμε στο καλό φαγητό.
Σύμφωνα με την Jayna Metalonis, διαιτολόγο στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κλίβελαντ, η ιδιαίτερη αίσθηση που δημιουργούν στον οργανισμό μας οι πικάντικες τροφές καθώς τις καταναλώνουμε οφείλονται στην καψαϊκίνη, μια χημική ένωση που μοιάζει με λάδι και συνδέεται με τους υποδοχείς πόνου τόσο στη γλώσσα, όσο και σε όλο το πεπτικό σύστημα. Χάρη σε αυτή νιώθουμε τον ουρανίσκο, τον οισοφάγο και το κεφάλι μας να «παίρνει φωτιά» όταν, για παράδειγμα, δαγκώνουμε μια πιπεριά jalapeno.
Το ενδιαφέρον είναι ότι, στην πραγματικότητα, «η καψαϊκίνη δεν σας καίει. Αντίθετα, ξεγελάει τον εγκέφαλό σας, ώστε να πιστεύει ότι έχει επέλθει αλλαγή θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα την αίσθηση θερμότητας και πόνου», εξηγεί η ειδικός σε θέματα διατροφής.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται απλώς για μια προσπάθεια του σώματος να ηρεμήσει και να εξαλείψει τα έντονα συμπτώματα που προκαλούνται συχνά από τα μπαχαρικά, όπως ρινική καταρροή, εφίδρωση, δάκρυα στα μάτια και σάλια. Η θερμοκρασία του σώματος όντως αυξάνεται, σε μια προσπάθεια να απορροφήσει μέρος του καψίματος που νιώθουμε, ώστε η αίσθηση αυτή να μην συγκεντρώνεται στην περιοχή του κεφαλιού.
Η καψαϊκίνη συνήθως αποδεσμεύεται από τους υποδοχείς πόνου του στόματος μετά από περίπου 20 λεπτά, ωστόσο, καθώς οι καυτερές τροφές ταξιδεύουν στο σώμα, συνεχίζουν να προκαλούν μια σειρά από συμπτώματα, όπως κάψιμο στο στήθος, λόξυγγα, πρήξιμο του λαιμού, ναυτία, εμετό, επώδυνες συσπάσεις στο έντερο, ακόμη και διάρροια.
Ωστόσο, αυτή η βραχυπρόθεσμη δυσφορία μπορεί να αξίζει τον κόπο για χάρη των μακροπρόθεσμων ανταμοιβών που «κρύβουν» οι πικάντικες τροφές για την υγεία, λένε τώρα οι ερευνητές.
Ειδικότερα, τα καυτερά φαίνεται ότι είναι ικανά να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας συνολικά και σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με την δρ. Metalonis, σχετική έρευνα έδειξε ότι όσοι τρώνε πικάντικα τρόφιμα έξι φορές την εβδομάδα αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με εκείνους που τα καταναλώνουν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων που φαίνεται να έχουν για την υγεία είναι η διατήρηση της χοληστερόλης σε ομαλά επίπεδα, η μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, η καλύτερη υγεία του στομάχου και του εντέρου, ακόμη και η απώλεια βάρους.
Η δρ. Metalonis διευκρίνισε ότι η μελέτη διαπίστωσε τη συσχέτιση αυτών των ωφελειών υγείας με την κατανάλωση καυτερών τροφίμων, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με το γιατί αυτές οι τροφές συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του οργανισμού. Ενδεχομένως, η ωφέλιμη επίδραση της καψαϊκίνης στον οργανισμό να εξηγείται μερικώς και από το γεγονός ότι η ίδια ουσία αποτελεί βασικό συστατικό σε μια σειρά από αναλγητικά φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παθήσεων όπως η αρθρίτιδα, η ινομυαλγία και οι κοινοί πονοκέφαλοι.
«Τα καλά νέα είναι ότι για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, ακόμη και για εκείνους που καταναλώνουν τέτοιες τροφές σε υπερβολικό βαθμό, η κατανάλωση πολύ πικάντικων φαγητών δεν ενέχει σοβαρούς ή μόνιμους κινδύνους για την υγεία και συνήθως δεν απαιτεί ιατρική περίθαλψη», ανέφερε η δρ. Metalonis σε δελτίο τύπου του νοσοκομείου.
Η ίδια σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν εξαιρέσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν χρήστες του TikTok, που συμμετείχαν στο ‘one chip challenge’, μια πρόκληση που περιλάμβανε την κατανάλωση ενός τσιπ με το εξαιρετικά καυτό μπαχαρικό Carolina Reaper. Σύμφωνα με την ειδικό, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες αυτής της πρόκλησης κατέληξαν στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου, αντιμετωπίζοντας ισχυρή κεφαλαλγία και ανεξέλεγκτες συσπάσεις στο λαιμό.
Για το λόγο αυτό, η δρ. Metalonis τονίζει ότι μέτρον άριστον.
Έτσι, ακόμη και αν σας αρέσουν πολύ τα πικάντικα φαγητά, βάλτε τα στα πιάτα σας για περισσότερη γεύση, τηρώντας πάντοτε το μέτρο και μην τα καταναλώνετε σε υπερβολικό βαθμό.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις