ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Περδίος στο ThemaOnline: «Πρόκληση για τον Κυπριακό τουρισμό το Ουκρανικό, όμως πάμε πολύ καλά»

Σ. Περδίος στο ThemaOnline: «Πρόκληση για τον Κυπριακό τουρισμό το Ουκρανικό, όμως πάμε πολύ καλά»

Μία δύσκολη χρονιά θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Κύπρος και συγκεκριμένα το τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι, δεδομένου του γεγονότος ότι τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια είχαμε έρθει αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες συνθήκες ελέω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Φέτος, μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο και κατ’ επέκταση τον κυπριακό τουρισμό, αποτελεί η απώλεια των δύο μεγαλύτερων αγορών μας, δηλαδή της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ThemaOnline, ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σάββας Περδίος, εξηγεί τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Υφυπουργείο καθώς και στις ενέργειες στις οποίες προέβησαν με σκοπό να ανταπεξέλθουν άμεσα και γρήγορα για να μετριαστεί η απώλεια.

Ερωτ.: Πόσο επηρεάζει την Κύπρο, το γεγονός ότι φέτος δεν θα έχουμε επισκεψιμότητα από Ρώσους τουρίστες λόγω κυρώσεων και Ουκρανικού; Υπάρχει κάποιο ποσοστό απώλειας που προβλέπετε να υπάρξει σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2021;
Απαν.: Σίγουρα εάν δεν είχαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα μιλούσαμε για μια πάρα πολύ καλή χρονιά για τον Κυπριακό τουρισμό. Είχαμε έτοιμο ένα πλάνο δράσης σε περίπτωση που θα γινόταν ο πόλεμος, και με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να λειτουργήσουμε άμεσα, ούτως ώστε να μετριάσουμε κάπως την απώλεια. Αυτό το έκτακτο πλάνο δράσης περιλάμβανε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, έκτακτες συνεργασίες με οργανωτές ταξιδιών και αεροπορικές εταιρίες, περισσότερη διαφήμιση και μεταφορά κονδυλίων από την αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε άλλες αγορές όπως, τη Γαλλία, τη Γερμάνια κ.λπ.

Ερωτ.: Σε τι επίπεδα κινείται ο τουρισμός για το καλοκαίρι του 2022 στην Κύπρο;
Απαν.: Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε περίπου στο 75% των αφίξεων σε σχέση με το 2019, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, αφού το 2019 ήταν η καλύτερή μας χρονιά με διαφορά, σε επίπεδο τουρισμού.

Ερωτ.: Θα ξεπερνούσαμε τα επίπεδα του 2019 εάν δεν ξεσπούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία; Τι προβλέπετε και ποιες οι αποκλίσεις σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021;
Απαν: Δεν θα ξεπερνούσαμε τα επίπεδα του 2019, όμως σίγουρα θα τα πλησιάζαμε ακόμη πιο πολύ. Αυτή τη στιγμή τα επίπεδα τουρισμού όπως έχω πει και πριν, κινούνται στο 75% των αφίξεων προς το παρών, κάτι το οποίο είναι πολύ ικανοποιητικό δεδομένου των περιστάσεων, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς ότι χάσαμε μια τεράστια αγορά, τη Ρωσία ενώ ταυτόχρονα, το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, είχαμε και την έξαρση της Όμικρον, η οποία δυσκόλεψε πάρα πολύ τα πράγματα και σίγουρα σε σχέση με το 2021, οι αφίξεις μας είναι ήδη κατά πολύ αυξημένες.

Για να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης, τους πέντε πρώτους μήνες του 2021, είχαμε 150,000 αφίξεις και φέτος τους πρώτους πέντε μήνες του χρόνου είχαμε 850,000 αφίξεις. Σύνολο πέρσι είχαμε 2 εκατομμύρια περίπου, και ο στόχος που τέθηκε εκ μέρους μας είναι η φετινή χρονιά να είναι μια όσο καλύτερη χρονιά σε σχέση με πέρσι. Όπως φαίνεται, η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή όμως, δεν θα είναι στα επίπεδα του 2019.

Ερώτ.: Κύριε Υφυπουργέ, πριν από λίγους μήνες όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις περί κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αφορμή το Ουκρανικό, ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο δήλωσε ή αλλιώς, «απείλησε» ότι η Ρωσία θα στείλει τον τουρισμό της στα κατεχόμενα, αυτό είναι κάτι το οποίο μας επηρεάζει και σε πολιτικό βαθμό μεταξύ άλλων, εσείς τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;
Απαν.: Δεν δώσαμε την οποιανδήποτε συνέχεια σε αυτή την δήλωση. Εμείς ως Υφυπουργείο συνεχίσαμε το έργο μας. Προσπαθήσαμε να ανοίξουμε και σε άλλες αγορές, ή να ενισχύσουμε υφιστάμενες αγορές, στις οποίες δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη σημασία τα τελευταία χρόνια και πρέπει να πω ότι έχουμε αυξημένη επισκεψιμότητα από χώρες που δεν το περιμέναμε όπως τη Γερμανία η οποία βρίσκεται στα επίπεδα του 2019, την Ελβετία, την Αυστρία, τις Σκανδιναβικές χώρες, το Ισραήλ, την Πολωνία και άλλες. Ίσως κάποιοι να περίμεναν ότι χωρίς τους Ρώσους τουρίστες, ότι τα πράγματα θα ήταν εντελώς τραγικά για την Κύπρο, όμως εδώ και τρία χρόνια όταν ξεκίνησε η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, ένα αναπόσπαστο κομμάτι αποτελεί το άνοιγμα καινούργιων αγορών και η ενίσχυση αγορών πιο μικρών από της Ρωσίας και της Αγγλίας, άρα ερχόμαστε σε μια φάση όπου αρχίζουν να αποδίδουν αυτές μας οι προσπάθειες τις τελευταίας τριετίας όχι μόνο, από εμάς αλλά και από όλους τους φορείς του τουρισμού, αλλά σίγουρα και από την Hermes Airports, όπως και από το Υπουργείο Μεταφορών, όσων αφορά την αεροπορική συνδεσιμότητα. Ναι μεν έχουμε χάσει ένα μεγάλο μερίδιο του τουρισμού μας, το οποίο ήταν η Ρωσία όμως, την ίδια ώρα έχουμε σημαντικές αυξήσεις σε ότι αφορά δρομολόγια από χώρες άλλες έτσι μπορούμε να πούμε ότι έχει κάπως μετριαστεί η απώλεια.

Ερωτ.: Σε αριθμό αφίξεων, ποιος είναι ο αριθμός απώλειας; Υπάρχει κάποιος ενδεικτικός αριθμός τουριστών από Ρωσία ή Ουκρανία οι οποίοι ταξιδεύουν στην Κύπρο από άλλες χώρες ίσως;
Απαν.: Εμείς από την πρώτη ημέρα θεωρήσαμε ότι φέτος, είναι το χείριστο σενάριο που λαμβάνουμε υπόψη, διότι η Κύπρος πρόκειται να χάσει μέχρι και 800,000 αφίξεις. Φέτος αναμενόταν ότι με την δουλειά που έγινε πέρσι στην Ρωσική και την Ουκρανική αγορά, υπολογίζαμε ότι θα είχαμε περίπου 800,000 αφίξεις σε Ρώσους και Ουκρανούς, πέρσι είχαμε 600,000, άρα είμαστε στο μηδέν.

Όσων αφορά τώρα, Ρώσους ή Ουκρανούς τουρίστες οι οποίοι θα ταξιδέψουν στην Κύπρο από άλλες χώρες, αυτό θα είναι δύσκολο για εμάς να υπολογίσουμε σε αριθμούς, μιας και οι πλείστοι έκλειναν τις διακοπές τους μέσω οργανωτών ταξιδιών, γι’ αυτό και ξέραμε τους ακριβής αριθμούς. Σαν Υφυπουργείο υπολογίσαμε ότι χάσαμε τις 800,000 αφίξεις, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε πέρα του μισού δις ευρώ.

Ερωτ.: Κύριε Υφυπουργέ, αναφέρατε πριν ότι φέτος χάνουμε ένα σημαντικό αριθμό αφίξεων ο οποίος μεταφράζεται και σε ένα μεγάλο ποσό χρημάτων, πόσο αναμένετε να καλυφτεί αυτός ο αριθμός εν τέλει;
Απαν.: Από τις 800,000 αφίξεις, καταφέραμε να καλύψουμε κοντά 200,000 από άλλες αγορές, ο λόγος που δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το κενό των 600,000 αφίξεων είναι επειδή ο πόλεμος ξέσπασε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τον τουρισμό, τέλος Φεβρουαρίου, άρα το περιθώριο ήταν πολύ μικρό, για να μπορέσουμε να κινηθούμε και να φέρουμε αριθμούς τους οποίους θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κενό. Επίσης, δεν υπάρχουν πολλές χώρες οι οποίες να διακινούν τόσο μεγάλους αριθμούς ταξιδιωτών μέσω τουριστικών πρακτόρων, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία.

Ερωτ.: Θα θέλατε ίσως να κάνετε ένα καταληκτικό σχόλιο κύριε Υφυπουργέ;
Απαν.: Είναι ακόμη μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό μας όμως, για άλλη μια φορά το Υφυπουργείο λειτούργησε, μαζί με τους εταίρους μας στον τομέα του τουρισμού έγκαιρα, συγκεκριμένα από τον περασμένο Σεπτέμβρη που ξεκινήσαμε την προετοιμασία για την φετινή χρονιά και ως Υφυπουργείο επισκεφθήκαμε 25 χώρες κι εγώ ο ίδιος προσωπικά, επειδή νιώθαμε ότι χρειαζόταν αυτή ώθηση και η παρουσίαση της νέας τουριστικής ταυτότητας της Κύπρου στο εξωτερικό, αλλάξαμε τον τρόπο προβολής της Κύπρου, βελτιώσαμε το προϊόν μας και προσθέσαμε ειδικές μορφές τουρισμού, προσθέσαμε σήματα ποιότητας τα οποία βοηθούν να δημιουργήσουμε ταυτότητα για τον προορισμό και όλες αυτές οι προετοιμασίες οι οποίες ξεκίνησαν πριν περίπου τρία χρόνια, εφαρμόστηκαν στην πιο κατάλληλη στιγμή. Χωρίς αυτά τις ειδικές μορφές τουρισμού, υπό άλλες συνθήκες θα είχαμε γονατίσει. Όπως έχω πει και πριν, είναι ακόμη μια δύσκολη χρονιά όμως δεν τα πάμε άσχημα. Εμείς ω ς Υφυπουργείο συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, από τον Σεπτέμβρη θα αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για τον χειμώνα αλλά και για το καλοκαίρι του 2023. Η κατάσταση δεν σηκώνει χαλάρωση και εφησυχασμό γιατί όπως έχουμε δει τα τελευταία τρία χρόνια μέσα σε μία μέρα

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top