ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ: «Ανατρέχουμε με δέος σε όλους αυτούς που έθεσαν την πατρίδα υπεράνω του εαυτού τους»

Αβέρωφ: «Ανατρέχουμε με δέος σε όλους αυτούς που έθεσαν την πατρίδα υπεράνω του εαυτού τους»

Στο μνημόσυνο του Δημήτρη Κλείτου παρευρέθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος στις Προεδρικές εκλογές του 2023, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως σημείωσε στο επιμνημόσυνο λόγο του «συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε ένα άξιο της Πατρίδας τέκνο. Με την επιβαλλόμενη σεμνότητα αλλά και με συναίσθηση του χρέους και της εθνικής ευθύνης απέναντι στην ιστορία μας, είμαστε εδώ σε ένα ιερό τόπο με μεγάλη συνεισφορά στους εθνικούς αγώνες της πατρίδας μας για να τιμήσουμε ένα ενθουσιώδη μαχητή της ελευθερίας. Τον Δημήτρη Κλείτο, γέννημα θρέμμα της Συλίκου.

Τιμούμε σήμερα ακόμη ένα παλικάρι, που υπερβαίνοντας τα ανθρώπινα μέτρα κατέκτησε με πόνο και αίμα το δάφνινο στεφάνι της δόξας και της αθανασίας. Με ευλάβεια εκφράζουμε απλά και ανθρώπινα, τα αισθήματα παντοτινής εκτίμησης, θαυμασμού και ευγνωμοσύνης προς τον τιμώμενο ήρωα. Τον ήρωα που παρακινούμενος από το κορυφαίο ιδανικό της ελευθερίας και από την ακατάλυτη ιδέα της πατρίδας, πορεύτηκε προς στη θυσία και διέθεσε την ίδια τη ζωή του στον ιερό σκοπό.

Ο Δημήτρης Κλείτου ήταν ο πρωτότοκος γιός της Ηρούλας από τον Άγιο Γεώργιο και του Ανδρέα από τη Συλίκου. Δύο γονείς που μεγάλωσαν τα παιδιά τους με στοργή αλλά και με τις αξίες και τα ιδανικά που χαρακτηρίζουν τους πραγματικούς Έλληνες. Και ο Δημήτρης έλαβε την ελληνική παιδεία η οποία διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του, που τον έκανε να ξεχωρίζει σε όλα τα μαθητικά του χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι αποφοιτώντας από την Τεχνική Σχολή Λεμεσού ως μηχανικός αυτοκινήτων τον Ιούνιο του 1972, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ψυχής του και κατατάχτηκε εθελοντής στην Εθνική Φρουρά τον ίδιο χρόνο.

Νέος και αυτός όπως και το σύνολο των νιάτων της πατρίδας μας, ήρθε αντιμέτωπος με τη βάρβαρη εισβολή το 1974. Μα δεν έκανε βήμα πίσω.

Η 20η Ιουλίου του 1974, τον βρίσκει να αγωνίζεται για την εξουδετέρωση του τουρκικού θύλακα στην Λάρνακα. Το πολυβολείο που είχε καθοριστεί να επανδρώσει είχε επισημανθεί και βαλλόταν συνεχώς. Οι μάχες διήρκησαν για ώρες και τελικά οι Τούρκοι εντόπισαν τη θέση του Δημήτρη και τα χαράματα της 21ης Ιουλίου κτυπήθηκε με σφοδρότητα από όλμους. Ένα βλήμα εξερράγη δίπλα του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Κυρίες και κύριοι,

Τον Δημήτρη Κλείτου τον πήρε η δόξα και τον έπλυνε με τα μύρα της, ανεβάζοντάς τον παντοτινά στη μεγάλη στρατιά των ηρώων και μαρτύρων της κυπριακής ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας. Η θυσία του όχι μόνο δεν λησμονείται αλλά υμνείται σήμερα από εμάς. Οροθετείται ως καθήκον που εμείς πρέπει να φέρουμε εις πέρας.

Για τον Δημήτρη και για το σύνολο των νέων μας που έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας μας. Για τους γονείς του και όλους τους γονείς που δώσανε θυσία τα παιδιά τους, για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Ανατρέχουμε με δέος σε όλους αυτούς που έθεσαν την πατρίδα υπεράνω του εαυτού τους και θυσιάστηκαν για τις μελλοντικές γενιές.

Και με ταπεινότητα τους υποσχόμαστε πως δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση της πατρίδας μας. Οι εθνικά υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου που αγωνιούν για το μέλλον της Κύπρου, ανησυχούμε από τα τετελεσμένα που δημιουργεί το πέρασμα του χρόνου.

Αναλαμβάνουμε όμως την ίδια ώρα το ιστορικό βάρος που μας αναλογεί. Για να αποτρέψουμε την τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας και την εθνική συρρίκνωση. Και παίρνουμε δύναμη από τη θυσία των ηρώων μας για να μπούμε και εμείς στη μάχη που ορίστηκε από τη μοίρα μας να δώσουμε.

Διότι η εθνική ευθύνη δεν υφίσταται μόνο σε περιόδους όπου καλούμαστε στα όπλα. Η ευθύνη απέναντι στην πατρίδα και το έθνος είναι ακόμα πιο επιβεβλημένη σε ειρηνικές περιόδους. Ιδιαίτερα δε, όταν η ειρήνη που ζούμε είναι επίπλαστη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταβληθεί.

Ελληνίδες Έλληνες,

Χρειάζεται όμως από εμάς να δείξουμε το ίδιο σθένος που έδειξαν και οι ήρωές μας όπως ο Δημήτρης Κλείτου. Χρειάζεται όραμα πλαισιωμένο με συναίνεση, πανεθνικό σχεδιασμό, ενότητα και βούληση. Και πείσμα μέχρι την τελική δικαίωση και λύτρωση του λαού μας.

Ένα είναι βέβαιο. Η σωστή πολιτική διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος δεν προσφέρεται ούτε για επίδειξη αλαζονικών συμπεριφορών, ούτε για δημαγωγίες, ούτε για λαϊκισμούς. Πληρώσαμε ακριβό τίμημα ως λαός και χώρα. Οι πληγές της δημαγωγίας είναι ακόμη ανοιχτές.

Σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου, εμείς θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και να καταθέτουμε εποικοδομητικές προτάσεις. Αυτή είναι η μόνη οδός διεκδίκησης μιας λύσης που θα αποκαθιστά την ενότητα της πατρίδας και του λαού μας και η οποία θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε απαλλαγμένοι από τα δεσμά της τουρκικής στρατιωτικής κηδεμονίας, να προοδεύσουμε μέσα σε μια ενωμένη Κύπρο. Μέσα σε μια μεγάλη Ευρώπη.

Ενότητα και ομοψυχία. Αυτή θα είναι η καλύτερη επιμνημόσυνη προσφορά που θα έχουμε να καταθέσουμε στη μνήμη του Δημήτρη Κλείτου.

Αιώνια ας είναι η μνήμη του και η θυσία του αιώνιο σύμβολο ενότητας και αγώνα!»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top