ΥΓΕΙΑ

Γυμναστική: Τα 15′ που θα απογειώσουν τις επιδόσεις σας

Γυμναστική: Τα 15′ που θα απογειώσουν τις επιδόσεις σας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, υποστηρίζει ότι όσοι συμπληρώνουν το καθημερινό πρόγραμμα εκγύμνασης με 15 λεπτά σάουνα βελτιώνουν σημαντικά το καρδιαγγειακό τους προφίλ.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη μελέτη που εξετάζει τον μακροχρόνιο συνδυασμό άθλησης και σάουνα σε μη κλινικό πληθυσμό.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η έκθεση στην θερμότητα – υπό τη μορφή της σάουνα – έχει θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Όμως οι περισσότερες έρευνες ήταν σύντομες (διάρκεια 2-4 εβδομάδες) και εστίαζαν στην σάουνα σε αθλητές.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Jyväskylä στην Φινλανδία, εστίασαν σε ενήλικες εθελοντές 30-64 ετών που έκαναν δουλειές γραφείου και γυμνάζονταν λιγότερο από 30 λεπτά την εβδομάδα.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση, παχυσαρκία, κάπνισμα ή οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου.

Με τυχαία επιλογή εντάχθηκαν σε μια από τις εξής τρεις ομάδες:

  • πρόγραμμα γυμναστικής με ασκήσεις αντίστασης και αερόβιες ασκήσεις τρεις φορές την εβδομάδα – 5ο λεπτά έκαστη συνεδρία
  • πρόγραμμα γυμναστικής με ασκήσεις αντίστασης και αερόβιες ασκήσεις τρεις φορές την εβδομάδα – 5ο λεπτά έκαστη συνεδρία + 15 λεπτά σάουνα
  • ομάδα ελέγχου (χωρίς άθληση και σάουνα).

Στην σάουνα οι συμμετέχοντες ήταν ελεύθεροι να αποχωρήσουν πριν το 15λεπτο αν δεν αισθάνονταν άνετα, αλλά όλοι τελικά έκαναν πλήρη συνεδρία.

Μετά από οκτώ εβδομάδες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρχε αύξηση του μέγιστου ρυθμού κατανάλωσης οξυγόνου -δείκτης καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας- και στις δύο ομάδες άθλησης, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Όμως στην ομάδα που έκανε σάουνα υπήρχαν μεγαλύτερες αυξήσεις στον μέγιστο ρυθμό κατανάλωσης οξυγόνου και μειώσεις στην ολική χοληστερόλη και τη συστολική αρτηριακή πίεση, συγκριτικά με όσους έκαναν μόνο γυμναστική.

«Αυτή η μελέτη δημιουργεί ευκαιρίες για τη διερεύνηση μικρότερων περιόδων τακτικής άσκησης σε συνδυασμό με σάουνα και παρέχει υποστήριξη για την χρήση της ως πιθανή θεραπευτική εναλλακτική λύση, ιδιαίτερα για όσους έχουν μειωμένες ικανότητες άσκησης», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Earric Lee.

 ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top