ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καδής: Ξεκάθαρες οδηγίες ΠτΔ για χαλλούμι - Στόχος η ομαλή μετάβαση παραγωγής ΠΟΠ το συντομότερο

Καδής: Ξεκάθαρες οδηγίες ΠτΔ για χαλλούμι - Στόχος η ομαλή μετάβαση παραγωγής ΠΟΠ το συντομότερο

Χαλλούμι και αυξημένο κόστος γεωργικής δραστηριότητας κυριάρχησαν στη συνάντηση αγροτικών οργανώσεων με Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Υπουργό Γεωργίας.

Στο κομμάτι της ακρίβειας, ο ΠτΔ εξουσιοδότησε τον Υπουργό Γεωργίας να διερευνήσει τρόπους περαιτέρω στήριξης των αγροτών.

Χαλλούμι ΠΟΠ

Όσον αφορά το χαλλούμι, σύμφωνα με τον Κώστα Καδή, ο ΠτΔ εξέφρασε την ξεκάθαρη θέση ότι η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί και δεν θα αποδεχτούμε καμία παρέκκλιση από όσα προνοεί ο σχετικός κανονισμός που κατοχυρώνει το χαλλούμι ως ΠΟΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή θα πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις στη συνέχεια για να μία συνένεσε μια συναίνεση μεταξύ των εμπλεκομένων για την ομαλή μετάβαση στην παραγωγή ΠΟΠ.

Την ίδια ώρα, ο Κώστας Καδής παραδέχθηκε ότι χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι από το κράτος καθώς και η συνδρομή των αγροτικών οργανώσεων για την καταπολέμηση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Ερωτηθείς εάν θα δούμε από σήμερα προϊόντα που δεν τηρούν προδιαγραφές ΠΟΠ να κατεβαίνουν από τα ράφια, ο κ. Καδής απάντησε πως υπάρχει σχετική διαδικασία που υιοθετείται. «Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να γίνουν σχετικές ειδοποιήσεις, θα δοθεί χρόνος προσαρμογής, και αν δεν συμμορφώνονται θα λαμβάνονται μέτρα εναντίον τους», σημείωσε συμπληρώνοντας ότι δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ποιος θα είναι αυτός ο χρόνος προσαρμογής.

Ερωτηθείς πόσα τυροκομεία έχουν κάνει αίτηση, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως 32 τυροκομεία έχουν ήδη πιστοποιηθεί και παράγουν σήμερα προϊόντα που φέρουν την ονομασία χαλλούμι ΠΟΠ. "Τα μεγάλα τυροκομεία δεν είχαν μπει είναι η αλήθεια. Η προσδοκία μας είναι ότι από σήμερα κιόλας θα μπουν μαζικά και θα εγγραφούν ούτως ώστε το συντομοτερο να αρχίσουν και αυτά την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ", ανέφερε.

Ερωτηθείς αν αυτή η μετάβαση έχει κάποιο χρονικό περιθώριο, ο κ. Καδής επεσήμανε πως "έχουμε κάνει ενέργειες ούτως ώστε αυτή η μετάβαση να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Δηλαδή, έχουν γίνει ενέργειες με τον οργανισμό, ο οποίος θα κάνει τον διοικητικό έλεγχο και θα πιστοποιήσει τα τυροκομεία που θα παράξουν χαλλούμι ΠΟΠ, ούτως ώστε αυτός ο έλεγχος να γίνει μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες".

Πρόσθεσε πως η Bureau Veritas έχει μετακαλέσει υπαλλήλους της που ήταν σε θερινές διακοπές για να πραγματοποιήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους και να αρχίσει άμεσα η παραγωγή προιϊόντων ΠΟΠ.

«Άρα εγώ θεωρώ ότι είναι θέμα ημερών, θα έλεγα μέχρι το τέλος του μήνα το πολύ, να μπορούμε να έχουμε από μέρους των τυροκομείων μας παραγωγή προϊόντων που θα είναι πλήρως συμμορφούμενα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας για το ΠΟΠ», ανέφερε.

Λαϊκές αγορές

Στο τραπέζι της συνάντηση έπεσε και το θέμα των λαϊκών αγορών και της ανάγκης σε αυτές να συμμετέχουν αποκλειστικά αγρότες που να διοχετεύουν κυπριακά προϊόντα. Αυτή η διαδικασία ρυθμίζεται από νομοθεσία η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας από τη νομική υπηρεσία.

Οδηγίες του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να επισπευσθεί η εξέταση αυτής της νομοθεσίας.

Δείτε τις δηλώσεις του Υπουργού

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top