ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Το Νο1 σύμπτωμα που κυριαρχεί ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία

Κορωνοϊός: Το Νο1 σύμπτωμα που κυριαρχεί ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία

Μελέτη παρακολούθησης διάρκειας ενός έτους κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος Covid-19 σε νοσηλευόμενους ασθενείς με σοβαρή νόσο σε μονάδες εντατικής θεραπείας, έδειξε ότι το σύμπτωμα που κυριαρχούσε μετάξυ αυτών ήταν η κόπωση.

Από τους 104 ερωτηθέντες οι 67 δήλωσαν ότι ένιωθαν κόπωση. Αυτό ήταν και το κύριο εύρημα της μελέτης του Πανεπιστημίου Gothenburg και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sahlgrenska που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν κυρίως άνδρες και η πλειοψηφία αυτών είχε χρειαστεί μηχανική υποστήριξη αναπνοής κατά την παραμονή τους στη ΜΕΘ, ενώ για ένα μικρό αριθμό ασθενών η παροχή οξυγόνου ήταν επαρκής μέθοδος αντιμετώπισης. Οι ασθενείς είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ του νοσοκομείου από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020.

Ένα χρόνο μετά την εισαγωγή τους στη μονάδα εντατικής θεραπείας:

Το 22,8% (24 άτομα) δήλωσαν ότι δεν είχαν ποτέ ή πολύ σποραδικά την ενέργεια να επιτελέσουν λειτουργίες της καθημερινής ζωής.

Το 20% (21 άτομα) δήλωσαν ότι πάντα ή συχνά δυσκολεύονταν να ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες.

Το 19% (20 άτομα) δήλωσαν ότι συχνά ή πάντα ένιωθαν νοητικά «άδειοι» ή εξαντλημένοι

Οι 70 από τους 104, το 67,3% ανέφεραν ότι ένιωθαν σωματική κόπωση.

Εντύπωση προκάλεσε στους ερευνητές η διαπίστωση ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς δήλωναν λιγότερη κούραση σε σύγκριση με τους νεότερους (ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 58,2 έτη και 29 ασθενείς ήταν άνω των 65 ετών).

Ένας ακόμη παράγοντας εκτός της ηλικίας, που η μελέτη παρατήρησης έδειξε ότι σχετίζεται με λιγότερη κόπωση των ασθενών, ήταν και η μικρή διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ.

Τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να υποστηρίξουν το σχεδιασμό προγραμμάτων αποκατάστασης ασθενών μετά από σοβαρή Covid-19.

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που δημοσιεύεται από τη κοόρτη της Ανάρρωσης και Αποκατάστασης μετά από Covid-19 του Gothenburg και τη Μελέτη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (GOT-RECOV-19 ΜΕΘ), που διεξήχθη από ερευνητές που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg , στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska και στο Πανεπιστήμιο του Nottingham.

Επίσης υπάρχουν ακόμη στοιχεία της μελέτης που δεν έχουν αναλυθεί, ενώ αναμένεται οι ερευνητές να εξετάσουν και τις συχνότερες επιπλοκές που εμφάνισαν οι ασθενείς.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διερεύνηση, κατασχέσεις και οργανωμένο έγκλημα – Ο επικίνδυνος κόσμος των ναρκωτικών μέσα από υποθέσεις της ΥΚΑΝ

Ημέρα του Πατέρα: Προτάσεις για δώρα στον πρώτο μας σούπερ-ήρωα - Από βιβλία μέχρι προϊόντα τεχνολογίας και κοσμήματα

Ταξιδεύεις και θες να μάθεις τα δικαιώματά σου; - Ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας

Μαυρίκιος Μαυρικίου - Ιλάειρα Ζήση: Είναι έτοιμο! Δείτε το παραμυθένιο δωμάτιο της κόρης τους - Φωτογραφίες

«Μίλησε» η νεκροτομή επί της σορού της 41χρονης που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγό της – Όσα κατέδειξε

Θλίψη στην Ελλάδα: Νεκρός από ανακοπή καρδιάς πρώην βουλευτήςΈγιναν οι τελευταίες ρίψεις από τα εναέρια μέσα για τη φωτιά στον Φαρμακά - Θα εργάζεται πυρετωδώς όλο το βράδυ η Πυροσβεστική

Έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από τα εναέρια μέσα για τη φωτιά στον Φαρμακά - Θα εργάζεται πυρετωδώς όλο το βράδυ η Πυροσβεστική

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε αυτή τη φορά σε περιοχή μεταξύ των Κοινοτήτων Φικάρδου και Φαρμακά, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Ίκαρος ΙΙ», όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top