ΥΓΕΙΑ

Μνήμη: Πότε επανέρχεται μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο - Έρευνα απαντά

Μνήμη: Πότε επανέρχεται μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο - Έρευνα απαντά

Η απώλεια μνήμης είναι ένα κοινό σύμπτωμα μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται, όμως, τώρα ότι, για κάποιους ασθενείς, μπορεί να είναι παροδική.

Η νέα μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Nevropsykologi, δίνει ελπίδα στους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και παρουσιάζουν μερική ή ολική απώλεια μνήμης, ότι οι αναμνήσεις τους ενδέχεται να επανέλθουν.

Στο πλαίσιο της έρευνας, εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 86 ασθενών, οι οποίοι είχαν περάσει ένα σχετικά ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πολλοί μεν είχαν απώλεια μνήμης μετά το επεισόδιο, η πνευματική τους λειτουργία, ωστόσο, παρουσίαζε βελτίωση 12 εβδομάδες αργότερα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, παρουσίασαν διάφορες μορφές εξασθένησης της μνήμης μία εβδομάδα μετά το περιστατικό. Ωστόσο, τρεις μήνες αργότερα, παρατηρήθηκε βελτίωση της λειτουργίας μνήμης περίπου στο ένα τρίτο των ασθενών», δήλωσε η δρ. Ramune Grambaite, ψυχολόγος και επικεφαλής της Νευροψυχολογικής Εξωτερικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU).

Σημειώνεται ότι, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 800.000 άνθρωποι περνούν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι σήμερα, σε σύγκριση με παλαιότερα, περισσότεροι ασθενείς καταφέρνουν να επιβιώσουν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, δεν παύει να αποτελεί μια σοβαρή και δυνητικά θανατοφόρο κατάσταση. Ακόμη και όσοι επιβιώνουν, έρχονται αντιμέτωποι με άλλα συμπτώματα, όπως άγχος, κατάθλιψη και κόπωση, εκτός από τα συνηθέστερα, που είναι η απώλεια μνήμης και η μείωση της μαθησιακής ικανότητας.

Η δρ. Bente Thommessen, επικεφαλής ιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Akershus, δήλωσε σε δελτίο τύπου του NTNU ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ποσοστό των ασθενών που περνούν ήπια εγκεφαλικά επεισόδια. «Ωστόσο, οι συνέπειες όσον αφορά στα προβλήματα συγκέντρωσης, τη μειωμένη αντοχή και τις αλλαγές στη λειτουργία της μνήμης είναι κοινές, ακόμη και στις περιπτώσεις ήπιων επεισοδίων».

«Η επαναφορά της μνήμης μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, παρατηρούνται ωστόσο μεγάλες διαφορές μεταξύ των ασθενών», συμπλήρωσε η Grambaite και συνέχισε: «Μερικοί από εκείνους που επιβιώνουν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συνεχίζουν να βιώνουν εξασθένηση της μνήμης και πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτήν».

Οι ερευνητές υπογράμμισαν, επιπλέον, ότι η καλή παρακολούθηση και υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια είναι σημαντική στη διαδικασία της ανάρρωσης.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top