ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμπορία προσώπων: Βελτιωμένη η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό

Εμπορία προσώπων: Βελτιωμένη η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης χαιρετίζει με ικανοποίηση την αναβάθμιση της Κύπρου από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ετήσια έκθεση για την Εμπορία Προσώπων

Η φετινή αναβάθμιση της Κύπρου από το Αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών στην Κατηγορία 1 στην ετήσια του έκθεση για την εμπορία προσώπων αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.

Η προηγούμενη έκθεση του Αμερικάνικου Υπουργείου Εξωτερικών για την περίοδο Απρίλιο 2020 – Μάρτιο 2021 κατέδειξε κενά και ελλείψεις στους τομείς της διερεύνησης, προσαγωγής υπόπτων ενώπιον της δικαιοσύνης και της τεκμηρίωσης των υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων. Ο κύριος λόγος της υποβάθμισης της Κύπρου στην Κατηγορία 2 στην περσινή έκθεση ήταν η μη ύπαρξη δικαστικών καταδικών τα τελευταία τρία χρόνια με βάση το Νόμο για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων.

Το Υπουργείο σε συνεργασία με την Αστυνομία, αφού μελέτησε τα πορίσματα της έκθεσης, προχώρησε στοχευμένα στη λήψη μιας σειράς μέτρων, για αντιμετώπιση των κενών και ελλείψεων που αναδείχθηκαν στην έκθεση, πάντα σε συνεννόηση και συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, τη Νομική Υπηρεσία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Συστηματοποιήθηκαν και εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες όλων, με αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο να έχουμε οκτώ καταδίκες για αδικήματα εμπορίας προσώπων που προβλέπονται στον πολύ αυστηρό νόμο.

Από το Μάρτιο του 2021, λειτουργεί στην Αστυνομία η τηλεφωνική γραμμή 1497, όπου πολίτες μπορούν να προβαίνουν σε καταγγελίες ή να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με θέματα εμπορίας προσώπων.

Η Υπουργός καλεί όλους τους πολίτες να επικοινωνήσουν άμεσα στο 1497 γιατί στον αγώνα κατά της εμπορία προσώπων χρειαζόμαστε την κοινωνία σύμμαχό μας.

Δεδομένων των κινδύνων που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία για σεξουαλική ή εργασιακή εκμετάλλευση Ουκρανών προσφύγων, βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, διενεργώντας ελέγχους σε χώρους ψηλής επικινδυνότητας, για εντοπισμό ύποπτων συμπεριφορών ή ενεργειών.
Ιδιαίτερα σημαντικό για την προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο ΔΔΤ για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και για την προστασία των θυμάτων, είναι το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, για την παραπομπή, το χειρισμό, την προστασία και την ενημέρωση των πιθανών και αναγνωρισμένων θυμάτων της εμπορίας προσώπων, που υπογράφηκε από την Υπουργό ΔΔΤ και την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, στις 24/1/2022.

Η κα Δράκου εκφράζει τις ιδιαίτερες της ευχαριστίες προς την κα Ανθούση και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας αλλά και τη Νομική Υπηρεσία για τη σημαντική τους συμβολή τους στην προσπάθεια αυτή.

Παράλληλα, η Υπουργός συγχαίρει με την ευκαιρία αυτή την υπεύθυνη και όλο το προσωπικό του εν λόγω Γραφείου, αλλά και τον Επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους λειτουργούς του Υπουργείου ΔΔΤ, για τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουν για την πρόληψη και αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής μορφής εγκληματικότητας.

Σε κάθε περίπτωση η νέα έκθεση του Αμερικάνικου Υπουργείου Εξωτερικών δεν μας εφησυχάζει. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα αυτής της σοβαρής μορφής εγκληματικότητας διαβεβαιώνουμε ότι οι συστάσεις του, θα μελετηθούν εις βάθος και θα ληφθούν πρόσθετα ενισχυτικά μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων μας για πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων.

Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί με τον ίδιο ζήλο την πολιτική της μηδενικής ανοχής έναντι των φαινομένων εμπορίας προσώπων και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για εντοπισμό θυμάτων και δραστών και την προσαγωγή των δραστών ενώπιον της δικαιοσύνης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top