Ένα νέο πολιτικό τοπίο αναμένεται να διαμορφωθεί στην Κύπρο μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα βγάλει η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος. Όποιος και να είναι ο εκλεκτός του λαού, από τον Μάρτιο του 2023 θα προκύψουν σημαντικές αλλαγές, με πρώτη την αποχώρηση του Νίκου Αναστασιάδη από την ενεργό πολιτική. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί τον τελευταίο της παλιάς φρουράς των πολιτικών και η απόσυρσή του από την πολιτική σκηνή σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής πολιτικών που είχαν ως αφετηρία τους την Κύπρο της δεακαετίας του ’80, σε ένα πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από το υφιστάμενο.
Οποιος και να είναι ο διάδοχός του στο Προεδρικό, σίγουρα θα εκπροσωπεί μια διαφορετική πολιτική γενιά. Οι τρεις βασικοί διεκδικητές της προεδρίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης έχουν πολλά κοινά μεταξύ του, με σημαντικότερο το γεγονός ότι υπήρξαν στενότατοι συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη, ο καθένας από διαφορετική θέση. Σίγουρα όμως εκπροσωπούν τρεις διαφορετικές εποχές. Ηλικιακά ο πρεσβύτερος της τριάδας είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, γεννηθείς στις 20 Ιουλίου 1956, ακολουθεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου (31 Ιουλίου 1961) και ο Νίκος Χριστοδουλίδης (6 Δεκεμβρίου 1973).
Πολιτικά ανήκουν και οι τρεις στο φιλελεύθερο χώρο ενώ οι επαγγελματικές τους προελεύσεις διαφέρουν. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και για πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής, με πέρασμα σχεδόν από όλες τις πολιτειακές θέσεις: Δήμαρχος, Υπουργός, Βουλευτής, αρχηγός κόμματος. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν διπλωμάτης καριέρας με πλούσιο βιογραφικό από υπηρεσία σε διάφορες θέσεις, με κορυφαία εκείνη του υφυπουργού ευρωπαϊκών θεμάτων όταν η Κύπρος ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ, και ακολούθως, τα τελευταία εννιά χρόνια, διαπραγματευτής της Εκ πλευράς. Διπλωμάτης καριέρας είναι και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πέραν των διαφόρων πόστων από τα οποία πέρασε, τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε ως διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη συνέχεια ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και τα τελευταία τέσσερα, υπουργός Εξωτερικών.
Η δικηγορική παράδοση
Ο Νίκος Αναστασιάδης συνέχισε την παράδοση που ήθελε τη συντριπτική πλειοψηφία των προέδρων της Κύπρου να προέρχονται από το χώρο της νομικής. Με εξαίρεση τον οικονομολόγο Γιώργο Βασιλείου (1988-1993) και τον Δημήτρη Χριστόφια (2008-2013) με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες, οι υπόλοιποι πρόεδροι ήταν νομικοί, ορισμένοι από τους οποίους με ενεργό δικηγορική δράση: Σπύρος Κυπριανού, Γλαύκος Κληρίδης, Τάσσος Παπαδόπουλος και Νίκος Αναστασιάδης. Στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών θήτευσε και ο πρώτος πρόεδρος της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, με βασικές σπουδές στη θεολογία.
Από το χώρο της νομικής προέρχονται αρκετοί από τους υποψήφιους προέδρους για το 2023, όπως οι Μάριος Ηλιάδης, Αχιλλέας Δημητριάδης,
Γιώργος Κολοκασίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, με τους τρεις πρώτους να προέρχονται από το χώρο της ενεργούς δικηγορίας, με δικά τους δικηγορικά γραφεία, σε αντίθεση με τον Α.Μαυρογιάννη, ο οποίος ακολούθησε διπλωματική καριέρα, έχοντας επιπλέον σπουδές στις πολιτικές επιστήμες. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σπούδασε πολιτικές επιστήμες, οικονομικά, βυζαντινές και νεοελληνικές σπουδές, ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι απόφοιτος οικονομικών και λογιστικής.
Από εκεί και πέρα το ψηφοδέλτιο του 2023 θα περιλαμβάνει υποψήφιους από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους και ξεχωριστό ακαδημαϊκό υπόβαθρο: O τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (1959) είναι καθηγητής της Φυσικής, ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς (29 Νοεμβρίου 1961), Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός. Ο Χρίστος Χρίστου, Πρόεδρος του ΕΛΑΜ (19 Οκτωβρίου 1980) σπούδασε Ραδιολογία-ακτινολογία.
Αβέρωφ και Χρίστου οι μόνοι αρχηγοί
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Χρίστος Χρίστου είναι οι μόνοι πολιτικοί αρχηγοί που διεκδικούν την προεδρία της Δημοκρατίας στις εκλογές του 2023. Ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος «τρέχει» για πρώτη φορά για το ύπατο αξίωμα, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ, ο οποίος διεκδίκησε την προεδρία στις εκλογές του 2013 και 2018. Με εξαίρεση το 2008 (Ιωάννης Κασουλίδης) ο ΔΗΣΥ σε όλες τις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις κατήλθε με υποψήφιο τον Πρόεδρό του. O Γλαύκος Κληρίδης υπηρέτησε δύο θητείες (1993-1998 και 1998-2003) αλλά ηττήθηκε στις προεδρικές του 2003 από τον πρώτο γύρο, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε και τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το 2013 και το 2018, με αντίπαλο τον Σταύρο Μαλά, που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις