Διευρύνεται η λίστα των συμπτωμάτων του συνδρόμου Long Covid με την προσθήκη της τριχόπτωσης και τηςν απώλειας της λίμπιντο σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Birmingham που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.
Σύμφωνα με την έρευνα οι ασθενείς που είχαν νοσήσει με Covid-19 ανέφεραν 62 συμπτώματα με σχετικά μεγάλη συχνότητα κατά τις δώδεκα εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη συγκριτικά με όσους δεν είχαν νοσήσει με κορωνοϊό.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Birmingham ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία 2,4 εκατομμυρίων ατόμων στη Μεγάλη Βρετανία από τον Ιανούαριο 2020 έως τον Απρίλιο 2021. Τα στοιχεία αφορούσαν 486,149 άτομα με προηγούμενη λοίμωξη Covid-19 και 1,9 εκατομμύρια χωρίς τη νόσο.
Διαφάνηκαν τρεις βασικές κατηγορίες συμπτωμάτων: αναπνευστικά, ψυχικής υγείας και αντιληπτικής ικανότητας, καθώς και ένα ευρύτερο φάσμα συμπτωμάτων. Παρότι τα πιο συχνά συμπτώματα συμπεριέλαβαν την ανοσμία, τη δύσπνοια, τον πόνο στο στήθος και τον πυρετό, άλλα συμπτώματα ήταν: η αμνησία, η κινητική δυσκολία, ακράτεια, στυτική δυσλειτουργία, παραισθήσεις και οίδημα των ακρων.
Η έρευνα επιβεβαιώνει τους ασθενείς που αναφέρουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου Long Covid καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα.
Η αναγνώριση του πλήθους των συμπτωμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση των ασθενών.
Παράλληλα με την αναγνώριση ενός ευρύτερου φάσματος συμπτωμάτων η ερευνητική ομάδα αναγνώρισε επίσης κομβικά δημογραφικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο μακράς Covid για τους ασθενείς.
Η μελέτη προτείνει ότι οι γυναίκες, οι νεότεροι ενήλικες καθώς και όσοι ανήκουν στην αφροαμερικανική φυλή ή άλλη μικτή εθνοτική ομάδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν Long Covid. Επιπλέον, άτομα με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, καπνιστές, υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, καθώς και τα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας συσχετίστηκαν με την αναφορά επίμονων συμπτωμάτων του συνδρόμου Long Covid.
Σημείωνεται ότι το δείγμα των ασθενών προερχοταν από την πρώτη φάση της πανδημίας (Ιανουάριος 2020-Απρίλιος 2021) κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί και περιορισμός της έρευνας.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις