ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άκουσε την ποινή του ο Μαμαλικόπουλος - Στο κελί 40 χρόνια για δύο απόπειρες φόνου

Άκουσε την ποινή του ο Μαμαλικόπουλος - Στο κελί 40 χρόνια για δύο απόπειρες φόνου

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα Τετάρτη 27 Ιουλίου, ποινή φυλάκισης 40 ετών, στον Δημήτρη Μαμαλικόπουλο 39 ετών, για τις απόπειρες φόνου του Κώστα Χαραλάμπους, άλλως Μαύρου το 2019 στη Λάρνακα και του επιχειρηματία Κώστα Κρητικού το 2020, στην Αγία Νάπα.

Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο 39χρονος συμφώνησε ενώ βρισκόταν στη φυλακή εκτίοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον πενταπλό φόνο που διαπράχθηκε στην Αγία Νάπα τον Ιούνιο του 2012, με τον Χαράλαμπο Χρυσάνθου άλλως Χάμπουργκερ, να επιφέρει το θάνατο σε δύο άτομα, παρέχοντας μάλιστα στον εκτελεστή τα απαραίτητα όπλα και πληροφορίες.

Ακόμα το Δικαστήριο χαρακτήρισε «ψυχρή απόφαση εκ μέρους του κατηγορούμενου» την συμφωνία για τον θάνατο των Κώστα Χαραλάμπους και Κώστα Κρητικού.

Το Κακουργιοδικείο στην επιμέτρηση της ποινής έλαβε υπόψη, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι δεν υπήρχε εκ μέρους του κατηγορούμενου κανένα στοιχείο μεταμέλειας, ότι έχει προβλήματα υγείας, ότι είναι 39 ετών και ότι έχει ένα ανήλικο παιδί.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο ανέφερε ακόμα ότι δεν συμμερίζεται και δεν έκανε αποδεκτή την εισήγηση του συνηγόρου υπεράσπισης του Μαμαλικόπουλου, οι ποινές που θα του επιβληθούν να συντρέχουν με την ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον πενταπλό φόνο στην Αγία Νάπα.  

Σημείωσε ακόμα ότι οι απόπειρες φόνου κατά των Χαραλάμπους και Κρητικού δεν συνδέονται μεταξύ τους και πρόσθεσε πως η ποινή που θα επιβληθεί στον κατηγορούμενο πρέπει να είναι σφαιρική και ανάλογη και θα είναι διαδοχική για να μην επηρεαστεί η συνολικότητα της.  

Τελικά το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 23 ετών για την απόπειρα φόνου εναντίον του Κρητικού και 17 ετών για την απόπειρα φόνου εναντίον του Χαραλάμπους.

Σημειώνεται ότι οι ποινές θα είναι διαδοχικές μεταξύ τους και διαδοχικές με την ισόβια ποινή που εκτίει ήδη ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος, για τον πενταπλό φόνο στην Αγία Νάπα το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο έκρινε στις 19 Ιουλίου, ύστερα από ακροαματική διαδικασία, ένοχο τον Μαμαλικόπουλο και στις 24 συνολικά κατηγορίες που αντιμετώπιζε, μεταξύ των οποίων συνομωσία για φόνο, απόπειρα φόνου, κατοχή και μεταφορά πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών και προμήθειας ναρκωτικών, δηλαδή δύο κιλών κάνναβης.

Επίσης κρίθηκε ένοχος για απόπειρα φόνου τεσσάρων ατόμων, τριών ατόμων από το Αυγόρου και μίας κοπέλας από την Ελλάδα, που βρίσκονταν την ώρα της απόπειρας εναντίον του Κώστα Κρητικού στο καφεστιατόριο στην Αγία Νάπα και δέχθηκαν τους πυροβολισμούς που προορίζονταν για τον επιχειρηματία.

Στην απόφαση του Σώματος είχε αναφερθεί πως αποδείχθηκαν όλες οι κατηγορίες εναντίον του και κρίθηκε ένοχος ότι σχεδίασε και οργάνωσε μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές τις απόπειρες φόνου εναντίον του Χαραλάμπους και του Κρητικού.

Ο Μαμαλικόπουλος κατονομάστηκε ως ο ηθικός αυτουργός των δύο εγκλημάτων από τον Χαράλαμπο Χρυσάνθου, άλλως Χάμπουργκερ, ο οποίος παραδέχθηκε πως ήταν ο εκτελεστής στις δύο απόπειρες. Ο Χρυσάνθου είχε καταθέσει ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Μαμαλικόπουλου και η κατάθεσή του κρίθηκε από το Κακουργιοδικείο ως «αξιόπιστη» και «ποιοτική», πάνω στην οποία μπορεί να βασιστεί το Δικαστήριο.

Το Κακουργιοδικείο έκρινε επίσης ένοχο τον Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, ότι εφοδίασε τον Χρυσάνθου (εκτελεστή) με οπλισμό και πυρομαχικά, ούτως ώστε να πραγματοποιήσει τις δύο απόπειρες φόνου, ενώ του παρείχε οδηγίες και πληροφορίες σε σχέση με τα υποψήφια θύματα.

Ο Χρυσάνθου ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 35 χρόνων για τις δύο υποθέσεις, παραδέχθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου ότι πήρε ως αντάλλαγμα ποσότητα ναρκωτικών για δική του χρήση.

Υπενθυμίζεται ότι η απόπειρα φόνου κατά του Κώστα Χαραλάμπους, διαπράχθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 2019 στον ισόγειο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας όπου διέμενε, κοντά στην περιοχή του λιμανιού Λάρνακας, ενώ η απόπειρα εναντίον του Κώστα Κρητικού έγινε  στις 16 Φεβρουαρίου του 2020, σε καφεστιατόριο στο κέντρο της Αγίας Νάπας.

Σημειώνεται ότι ο Κρητικός, είχε αναχωρήσει από το καφεστιατόριο λίγα λεπτά πριν τους πυροβολισμούς που έριξε εναντίον του ο Χαράλαμπος Χρυσάνθου, άλλως Χάμπουργκερ, ο οποίος δεν είχε αντιληφθεί την αναχώρηση του υποψήφιου θύματος.

Ωστόσο από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις θαμώνες που βρίσκονταν τη συγκεκριμένη ώρα εντός του καφεστιατορίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top