Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να διαμορφώσουν μια κοινή εθνική πολιτική για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον τουρκικό επεκτατισμό, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαρακτηρίζοντας αναγκαιότητα την ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στο νησί.
Σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση της ΕΔΕΚ που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «για ακόμα μια χρονιά βρισκόμαστε σ’αυτό το συναπάντημα για να μην ξεχνούμε το παρελθόν γιατί όποιος ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον και δεν έχει προοπτική. Η ανασκόπηση με αντικειμενικό τρόπο του παρελθόντος δεν αποσκοπεί στην δημιουργία αντιπαράθεσης ή υπονόμευσης της ενότητας».
Πρόσθεσε ότι «απλά η ιστορική αυτογνωσία είναι αυτή η οποία θα μας δώσει την ευκαιρία να αποφύγουμε την επανάληψη των ίδιων λαθών και στο μέλλον, για να μπορέσουμε να σφυρηλατήσουμε την ενότητα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που σήμερα η πατρίδα μας περνά, μέσα όχι από τον τουρκικό αναθεωρητισμό όπως αποκαλείται, αλλά μέσα από τον τουρκικό επεκτατισμό όπως πραγματοποιείται».
Για 48η χρονιά, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος «αγναντεύουμε την πόλη του Ευαγόρα βουβή, εξ αποστάσεως, αναμένοντας σιωπηλά και υπομονετικά την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της, σε μια περίοδο όπου δυστυχώς το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία, υπό τα βλέμματα και την ανοχή του διεθνούς παράγοντα, των εταίρων μας, που κατά τα άλλα επικαλούνται το δίκαιο και το σωστό, να παρουσιάζει τον σταδιακό εποικισμό της. Είναι γι’αυτό ακριβώς το λόγο που Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να διαμορφώσουμε μια κοινή εθνική πολιτική, η οποία να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον τουρκικό επεκτατισμό».
Στην ομιλία του ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε και σ’αυτό που είχε πει «πολλές φορές στο παρελθόν ο Πρόεδρος του κόμματος, ο ιδρυτής, ο ηγέτης, ο σηματοδότης μας, ο οδηγητής μας, ο Βάσος Λυσσαρίδης, ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι η αλεξανδρετοποίηση της Κύπρου, η κυπροποίηση της Θράκης και η διχοτόμηση του Αιγαίου. Είναι αυτό που σήμερα ο Ερντογάν το παρουσιάζει ως η Γαλάζια Πατρίδα».
Σημείωσε ακόμα ότι «για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον τουρκικό επεκτατισμό, αυτή η κοινή πολιτική είναι αναγκαία και απαραίτητη και η πολιτική αυτή δεν πρέπει να συνομολογηθεί μόνο μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, αλλά από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας και της Κύπρου, και θα πρέπει κατά την άποψη μας να στηρίζεται ουσιαστικά σε τρεις βασικούς πυλώνες».
Ο πρώτος πυλώνας, εξήγησε «είναι ο πολιτικός με συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες θα πρέπει να διαμορφώσουμε σε πολιτικό επίπεδο τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην ΕΕ αλλά σε διεθνή φόρα. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο ενεργειακός, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον ενεργειακό παράγοντα, στο πλαίσιο συνεργασιών και με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και άλλες υπερδυνάμεις, για να μπορέσουμε ακριβώς να αναβαθμίσουμε το γεωστρατηγικό μας ρόλο, να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση και να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα δίκαια του λαού μας».
Ωστόσο, συνέχισε «τόσο ο πολιτικός όσο και ο γεωστρατηγικός παράγοντας δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν αυτά που αναμένουμε, αν δεν υπάρχει μια ισχυρή στρατιωτική υποστήριξη. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο είναι αναγκαίο και απαραίτητο, στο πλαίσιο ακριβώς της αμυντικής μας δυνατότητας να επανανεργοποιήσουμε το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου. Ακόμα πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περαιτέρω - και οφείλουμε να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα ενίσχυσης του αξιόμαχου της εθνικής φρουράς και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων - τόσο σε επίπεδο προσωπικού όσο και επίπεδο οπλικών συστημάτων».
Όμως ανέφερε, «θα πρέπει να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση καθώς επίσης και την ανάγκη αυξημένης αριθμητικά και οπλικά, ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο. Αυτό είναι μια αναγκαιότητα, όχι γιατί ως κυπριακός ελληνισμός για να αμυνθούμε και να υπερασπιστούμε τη πατρίδα μας, έχουμε την ανάγκη της στήριξης από πλευράς της στρατιωτικής παρουσίας της Ελλάδας στην Κύπρο» είπε και πρόσθεσε πως «η ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο, αναβαθμίζει σημαντικά και τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου και αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο τον γεωστρατηγικό μας ρόλο, ως Ελλάδα και Κύπρος».
Αφού ανέφερε ότι «η ανατολική Μεσόγειος σήμερα αποτελεί ένα κομβικό γεωπολιτικό στοιχείο» ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «γι’αυτόν ακριβώς το λόγο, και όσον αφορά την Κύπρο, δεν είναι δυνατόν η μία εγγυήτρια δύναμη η Τουρκία με 35 χιλιάδες στρατεύματα να κατέχει παράνομα το 37% του κυπριακού εδάφους και να επιχειρεί την αλλοίωση του δημογραφικού της χαρακτήρα – και την ίδια στιγμή την ενδεχόμενη προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία».
Όσον αφορά τη δεύτερη εγγυήτρια δύναμη τη Μεγάλη Βρετανία, είπε πως «αξιοποιεί τις βρετανικές βάσεις κατά το δοκούν και κατά παράβαση των συνθηκών εγκαθίδρυσης τους και η τρίτη εγγυήτρια δύναμη, που ουσιαστικά έχει εγγυηθεί την ασφάλεια του 82% του πληθυσμού, να έχει μηδαμινή στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο. Αυτό θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο και απαραίτητο να συμβεί» κατέληξε.
Στη συνέχεια ο Μαρίνος Σιζόπουλος παρουσίασε ντοκουμέντα και στοιχεία από το φάκελο της Κύπρου.
Σημειώνεται ότι η αντικατοχική εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο εις μνήμη όλων των αποθανόντων Αμμοχωστιανών, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ομιλία από τον Πρόεδρο της Επαρχιακής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Ανδρέα Γιάγκου και έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις