ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα τρία σενάρια για τον ΔΗΣΥ: Το θριαμβευτικό, το διαχειρίσιμο και το εφιαλτικό

Τα τρία σενάρια για τον ΔΗΣΥ: Το θριαμβευτικό, το διαχειρίσιμο και το εφιαλτικό

Το κυβερνών κόμμα μπήκε πρώτο στην κούρσα των προεδρικών και το επόμενο εξάμηνο θα φουλάρει για τη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση, στην οποία διακυβεύονται πολλά. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την επόμενη μέρα στην Πινδάρου, αφού τουλάχιστον σε δύο από τα τρία σενάρια, αναμένεται ότι θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες διαδοχής του Αβέρωφ Νεοφύτου από την προεδρία της παράταξης.

Σενάριο 1: Ο απόλυτος θρίαμβος

Αναμφίβολα τo καλύτερο σενάριο για τον ΔΗΣΥ είναι να κερδίσει και αυτή την εκλογική μάχη και ο Αβέρωφ Νεοφύτου να διαδεχθεί τον Νίκο Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας. Σε μια τέτοια περίπτωση ο ΔΗΣΥ θα επιτύχει και ένα ιστορικό ρεκόρ, αφού θα γίνει το πρώτο κόμμα που κερδίζει προεδρικές εκλογές για τρίτη συνεχόμενη φορά. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τρίτη συνεχόμενη θητεία Προέδρου προερχόμενου από το ίδιο κόμμα. Το σενάριο αυτό φαντάζει ιδανικό: Ο ΔΗΣΥ βγαίνει νικητής από μια δύσκολη εκλογική μάχη και ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέρχεται θριαμβευτικά στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται ότι θα παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος και θα ανοίξει ο δρόμος διαδοχής του. Με δεδομένη την αποχώρηση του Νίκου Αναστασιάδη από την ενεργό πολιτική δράση, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον αέρα του νικητή, θα έχει τον πρώτο λόγο για την επόμενη μέρα στο κόμμα. Στην περίπτωση αυτή, οι φιλοδοξίες των δελφίνων θα μπορούν να ελεγχθούν ευκολότερα, γιατί η αλλαγή στην ηγετική πυραμίδα θα γίνει υπό ομαλές συνθήκες. Το σενάριο αυτό εκτός από ιδανικό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, σύμφωνα πάντοτε με τα υφιστάμενα δημοσκοπικά και πολιτικά δεδομένα.

Σενάριο 2: Ήττα και ανακατατάξεις

Σε περίπτωση ήττας τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τον ΔΗΣΥ. Η επόμενη μέρα αναμένεται να βγάλει στην επιφάνεια συσσωρευμένες διαφωνίες και προσωπικές ατζέντες, που τώρα ρίχνονται κάτω από το χαλί της εξουσίας και της προοπτικής για παραμονή σε αυτήν. Η ιστορία των κομμάτων δείχνει ότι οι αντιπαραθέσεις ξεσπούν υπό το βάρος μιας εκλογικής ήττας, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι εκκωφαντική. Στην περίπτωση των εκλογών του 2023, το εύρος της ήττας για τον ΔΗΣΥ θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Στην περίπτωση που ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν προκριθεί στον δεύτερο γύρο, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τον ίδιο, για την ηγεσία συλλογικά και για το κόμμα. Η επόμενη μέρα θα φέρει ανακατατάξεις στην ηγετική ομάδα και οι φιλοδοξίες των δελφίνων πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να χαλιναγωγηθούν. Στην περίπτωση που η εκλογική ήττα σημειωθεί την δεύτερη Κυριακή, τότε θα υπάρξουν κάποια χρονικά, πολιτικά και επικοινωνιακά ερείσματα, που θα κάνουν τη διαχείριση κάπως ευκολότερη και θα δώσουν στην ηγεσία, και προσωπικώς στον ίδιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου, το χρόνο για ανασύνταξη και λήψη αποφάσεων με λιγότερη πίεση.

Το μεγάλο δίλημμα

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που περιπλέκει τα πράγματα στο σενάριο ήττας, είναι ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, κάτι που κάνει την εξίσωση ακόμη πιο πολύπλοκη. Σε περίπτωση κατά την οποία ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν περάσει στον δεύτερο γύρο, τότε ο ΔΗΣΥ εκ των πραγμάτων την επομένη το πρωί θα κληθεί να αποφασίσει ποιόν θα στηρίξει. Εάν το δίδυμο είναι Χριστοδουλίδης-Μαυρογιάννης, η κυρίαρχη σχολή σκέψης λέει ότι ο ΔΗΣΥ ουσιαστικά δεν έχει πολλές επιλογές. Με στήριξη Χριστοδουλίδη το κόμμα αποφεύγει την άμεση απειλή διχασμού και δίδει τη μάχη κόντρα στον μεγάλο πολιτικό αντίπαλο, το ΑΚΕΛ, με την προοπτική να έχει ερείσματα στην εξουσία. Εάν όμως στο δεύτερο γύρο υπάρξει αναμέτρηση Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη, με νικητή τον τέως υπουργό, τότε τηνεπόμενη μέρα η ηγεσία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επιλέξει το στρατόπεδο της συμπολίτευσης ή θα ακολουθήσει το μοναχικό δρόμο της αντιπολίτευσης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top