H έξαρση της τουρκικής αδιαλλαξίας με τις νέο-οθωμανικές προσεγγίσεις και την αναθεωρητική τακτική της Άγκυρας σε βάρος όλης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένου και του Αιγαίου Πελάγους, με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και τις απειλές κατά των ελληνικών νησιών προβληματίζει έντονα, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου στην ομιλία του στο μνημόσυνο των ηρώων της Αγίας Νάπας, Χριστάκη Πιερή Χρίστου και Γιαννάκη Παπουλλή.
Ο κ. Φωτίου πρόσθεσε πως η δική μας πλευρά, όπως επανειλημμένα απέδειξε, εμμένει στην επανέναρξη ενός διαλόγου βασισμένου στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, και όχι φυσικά σε μια λύση δυο χωριστών κρατών, όπως το απαιτεί ως προϋπόθεση, η τουρκική πλευρά για επανέναρξη των διαπραγματευτικών προσπαθειών.
Σημείωσε πως παρά τις δυσκολίες, το χρέος επιβάλλει να συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειες μας για επίτευξη μιας λύσης η οποία να θέτει τέρμα στην κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα μας χωρίς ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, και με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.
«Με ευλάβεια και βαθιά συγκίνηση συγκεντρωθήκαμε στον πάνσεπτο αυτό ιερό χώρο για να τιμήσουμε τα παλληκάρια της Αγίας Νάπας, τον Χριστάκη Χριστου του Πιερή και της Φωστήρας και τον Γιαννάκη Παππουλλή του Αντώνη και Χαραλαμπίας, που πρόσφεραν τους εαυτούς τους στο θυσιαστήριο της Κυπριακής ελευθερίας και έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομα τους στο Πάνθεο των Αθανάτων μας», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «κάθε χρόνο αυτές τις μέρες ξυπνούν μέσα μας οι πικρές μνήμες από τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 1974. Τότε που ο Τουρκικός Αττίλας βρήκε ως αφορμή το προδοτικό πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου και εισέβαλε στο νησί μας σκορπώντας τον τρόμο, το πένθος και την καταστροφή».
Ο κ. Φωτίου μετά από εκτενή αναφορά στη θυσία των δύο μνημονευόμενων ηρώων, είπε ότι σαράντα οκτώ χρόνια από τότε οι μνήμες μας επιστρέφουν σε εκείνες τις μέρες που σκόρπισαν την καταστροφή με τις χιλιάδες των ξεριζωμένων από τα σπίτια τους, τους νεκρούς, τους αιχμαλώτους, τους εγκλωβισμένους και τους αγνοούμενους μας.
Ανέφερε ότι στο δράμα που έζησε όλη η Κύπρος με τους καταυλισμούς και το πένθος που είχε σκορπιστεί παντού, την οδύνη και τον πόνο για τις πληγές που είναι ανοικτές ακόμη και σήμερα, προστίθεται η προσπάθεια του εισβολέα και κατακτητή να αλλοιώσει και να παραχαράξει την ιστορία του τόπου μας, με την βεβήλωση των ιερών και των οσίων μας.
Αναφορά έκανε και στη συνεχιζόμενη τραγωδία της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων, επαναλαμβάνοντας το βαρύτατο χρέος έναντι των συγγενών και δηλώνοντας ότι "θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα τις προσπάθειες με στόχο της διακρίβωσης της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας".
Η ευθύνες και οι υποχρεώσεις της Τουρκία σε ένα καθόλα ανθρωπιστικό θέμα είναι τεράστιες, είπε, προσθέτοντας ότι η απαράδεκτη στάση που συνεχίζει να επιδεικνύει συνιστά πρόκληση απέναντι σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις